Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Yaşam

İnsan Sağlığı ve Gezegen İçin Bitkisele Dönüşüm
Bitkisel gıdalar odağında dönüşüm, sadece beslenmeye değil, ekolojiye, mental sağlığa, yasam tarzına getirilen bir denge.
  • 18 Aralık 2023 09:12
  • Ece Vahapoğlu
İnsan Sağlığı ve Gezegen İçin Bitkisele Dönüşüm

Dünya genelinde otoriteler, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmanın anahtarının tarım ve gıda sisteminde acil bir dönüşümün gerektiğini işaret ediyor.


Bazı global vurucu rakamları hatırlatmakta fayda var;


2 milyardan fazla insan aşırı kilolu veya obez, 2 milyar insan yetersiz besleniyor, 1 milyar insan açlıkla yüzleşiyor!


Bundan 16 yıl sonra yani 2050’de yaklaşık 10 milyar nüfusa ulaşacağız; ancak ekolojik dengenin daha da bozulmasıyla, yaşanabilir alanlar yüzde 30 azalacak; hem insanlar hem hayvanlar için…


Her geçen gün artan bu dengesizliği, yeniden denge haline sokabilmek için bugünden doğru adımlar atmamız gerekiyor. Bunun yolu da beslenme alışkanlıklarını bitki bazlı gıdalar odağında dönüştürmek, gıda üretimini iyileştirmek ve gıda israfını azaltmaktan geçiyor.


Tüm bu önlem alınması gereken konuların ışığında, Türkiye’de yepyeni kurulan bir platformun lansman sunuculuğunu yaparken bitkisel bir yaşamın sadece beslenmeden geçmediğinin iyice farkına vardım.


BİTKİDEN Derneği, bitki bazlı gıdalar değer zincirinin her aşamasındaki paydaşları sürdürülebilirlik temelli ortak bir amaç etrafında toplayan, multi- disipliner yaklaşımlı, çok paydaşlı bir platform.


BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı, gıda mühendisi Ebru Akdağ, “Bugün, büyük bir dönüşümün eşiğindeyiz ve bu dönüşümün merkezinde gıda var. Çünkü tükettiğimiz gıdalar, bunları nasıl ürettiğimiz ve ne kadarını israf ettiğimiz, insan sağlığı ve çevremizin geleceği üzerinde hayati etkilere sahip” diyor.


Bitkisel gıdalar odağında dönüşüm, sağlığın çok daha ötesinde doğaya, hayvanların yaşamına, insan ve gezegenin sağlığına kadar pek çok alanda hayatın dengesini yeniden kuracak, sürdürülebilir yaşamın belirleyicilerinden... Yani sadece beslenmeye değil, ekolojiye, mental sağlığa, yaşam tarzına getirilen bir denge.


Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, son yıllarda depresyon vakalarında yüzde 25 artış var. Bunun en büyük nedeni yine, sağlıksız yaşam koşulları.


Derneğin ve uzmanların önerisi; ‘Flexiterian’ yani ‘esnek’ bir beslenme şekli; modern insan hayatındaki sağlıklı ve çevreye duyarlı yaşam biçimini destekleyen en etkili beslenme yaklaşımı olarak bir denge merkezinin önemini ortaya koyuyor.


Bereketli topraklarımızı ve kadim bilgileri, bilim ve inovasyonla harmanlayarak dengede bir hayat için sürdürülebilir bir beslenmeye yönelik gıda çeşitliliği ve uygulamalarını teşvik etmek harika olur.


Gıdada dengeli dönüşüm


Tüm dünya iklim krizi ve gıda krizinin yıpratıcı etkileriyle yüzleşiyor. “Geleceğin 10 milyarlık nüfusunu gezegeni ve insan sağlığını koruyarak besleyebilecek miyiz?” sorusu ise cevaplanması gereken en önemli soru olarak karşımıza çıkıyor. Bilim Kuruluşu EAT Lancet’e göre, ‘gıda’ dünya üzerinde insan sağlığını ve çevresel sürdürülebilirliği optimize etmek için en güçlü tek kaldıraç. Burada anahtar rolü ise, bitki bazlı gıdalar üstleniyor.


‘Gelecek, BİTKİDEN gelecek’ söylemiyle farkındalık oluşturan BİTKİDEN, hayati bir dönemeçte olduğumuza dikkat çekiyor. Bitkisel gıdalara yönelik aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi ülkede tüketici algı araştırması yapan Uluslararası Bitki Bazlı Gıdalar Çalışma Grubu (IPBFWG), bitki bazlı gıdalara ilişkin tüketim alışkanlıklarının giderek geliştiğini destekleyen veriler ortaya koyuyor.


Araştırmalardaki tüketici alışkanlıklarına bakarsak;


Bitki bazlı gıdalara ilginin arttığı bu süreçte, tüketicilerin yüzde 58’inin haftada en az iki kez bitki bazlı gıdaları tükettiğini öğrendim. Yani, tüketicilerin yarısından fazlası bitki bazlı tüketimi arttırdı.


Her beş tüketiciden üçü gıda hizmetlerinde bitki bazlı gıdalar tüketiyor ve çoğunluk hayvan bazlı ürünleri desteklemek için bitki bazlı gıdaları kullanıyor.


Bu arada, hayvansal ürün tanımlarına tek başına veya bitki bazlı bir açıklamayla birlikte atıfta bulunulması Türkiye’deki tüketiciler için faydalı olacaktır. Ambalajın üzerinde “bitki bazlı” ifadesinin yer alması, tüketicilerin bitki bazlı ürünleri tanımlayabilmesine yardımcı oluyor.


Daha düşük fiyatların veya daha sık satışların bitki bazlı tüketimi kolaylaştıracağını ve sağlığın en büyük motivasyon kaynağı olduğunu belirtiliyor.


Araştırmaya göre, tüketicilerin yüzde 80’inden fazlası bitki bazlı gıda tüketimini korumuş ve arttırmış durumda. Katılanların yarısından fazlasının önceki yıla kıyasla bitkisel gıda tüketimini arttırmış olduğuna dikkat çekti.


Lansmanda hazır bulunan Avrupa Bitki Bazlı Gıdalar Birliği (EAPF) Genel Sekreteri Siska Pottie ise, Avrupa bitki bazlı gıda pazarında tüm bitkisel gıda kategorilerinin büyüdüğünü aktardı. “Avrupa’daki bitki bazlı gıda pazarı, 2022’de toplam satış değerini 5,7 milyar euroya çıkardı. Bu durum sağlam tüketici talebini ve geleneksel ürünlerle rekabet eden yeni nesil bitki bazlı et, deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünlerine olan artan ilgiyi gösteriyor” diye konuştu. Bitki bazlı süt alternatiflerinin toplam bitki bazlı gıda satışlarının yüzde 38’ini oluşturarak bu alanda öncü konumunda yer aldığına dikkat çekti.


Yazımı ülkemizin önemi ile tamamlamak istiyorum;


Türkiye’de tahmini toplam bitki türü sayısı 11 bin 700 iken (3.700m endemik), Avrupa’daki toplam tür sayısı 12 bin. Türkiye bu açıdan bile rüzgara yön verenlerden olmalı; bu küresel gelişmelerde oyun değiştirici rol bile alabilir.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Kanılar, Sanılar ya da Önyargılar
Kanılar, Sanılar ya da Önyargılar
“Başkalarının mahrem hayatlarını gözetleme, önyargılar, dedikodu ve tecessüs, ayıplanma korkusunu yaşayanların kendi çektiklerini, belki de başka herkese yaşatma ve böylece kaderlerini paylaşıp sıkıntılarını hafifletme eğilimlerinin bir sonucu olmalıydı.
Kurumsal Abonelik Rehberi
Kurumsal Abonelik Rehberi
Bu rehber "Kurumsal Satın Alma" yapacak okuyucularımıza yardımcı olmak amacıyla hazırlandı. Aşağıdaki adımları takip ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Rusya'nın Kayıt Dışı Petrol Ticareti
Rusya'nın Kayıt Dışı Petrol Ticareti
Tüccarlar, armatörler ve sigortacılardan oluşan karanlık bir dünya yaptırımlardan kaçmaya yardımcı oluyor.
Kimsenin İstemediği İş
Kimsenin İstemediği İş
Personel sıkıntısı ABD denetim kurumlarının krizleri ele alma kapasitesini tehdit ediyor.
Kapıda Vizeyle Yunan Adaları mı Bodrum-Çeşme mi?
Kapıda Vizeyle Yunan Adaları mı Bodrum-Çeşme mi?
Türkiye’de artan fiyatlar yerli turistin yurt dışına çıkma arzusunu artırırken Yunan adalarına yedi günlük vizenin kapıdan verileceği haberi heyecan yarattı. Türk otel işletmecileri ise bu işten Yunan turizminin kârlı çıkacağını savunuyor.
TL’de Carry Trade Yılı
TL’de Carry Trade Yılı
TCMB’nin politika faizini yüzde 40'a çıkarması ve TL’de oynaklık beklentilerinin düşmesi, Türk lirasında carry trade’i tekrar cazip hale getirdi. Buna kayıtsız kalmayan bazı yabancı fon yöneticileri portföylerinde TL ağırlığını artırırken, bazıları ise geçmiş dönemdeki değer kayıplarına vurgu yaparak risk/getiri dengesinin hala cazip olmadığına dikkat çekti.
Modern Zamanlarda “İyimserlik” ve “Zamanlama”
Modern Zamanlarda “İyimserlik” ve “Zamanlama”
Bilinenlere bakılırsa “iyimser olmak” için sayfalarca yazılabilir ama yürünecek 2024’e dair bir kısa kuşku yazısı…
Yapay Zekâda Regülasyon Yılı
Yapay Zekâda Regülasyon Yılı
2032 yılında 1,3 trilyon dolara ulaşması beklenen yapay zekâya yönelik regülasyon adımlarının belirsiz ve karmaşık ilerlemesinin süreci daha da maliyetli hale getirebilir.
Toffler’in Üçüncü Dalgası Sonrası Otomotiv
Toffler’in Üçüncü Dalgası Sonrası Otomotiv
Toffler Üçüncü Dalga adlı eserinde bilgi çağının çok büyük devrimlerle geldiğini ve tüm varsayımları altüst ettiğini belirtiyor. Peki bu dönüşüm otomotiv endüstrisine nasıl yansıyacak?
Atlantik Sanayisi Gerileme Sürecinde
Atlantik Sanayisi Gerileme Sürecinde
Avrupa ve ABD’de Sanayisizleşme (Deindustrialization) Korkusu
Kovid Hackerlarının Gizli Kalan Hikayesi
Kovid Hackerlarının Gizli Kalan Hikayesi
ABD’de ilgili federal departmandaki eski yetkililer büyük bir saldırının daha önce anlatılmamış hikâyesini anlatıyor.
Müşteriler SpaceX’i Neden Bırakamıyor?
Müşteriler SpaceX’i Neden Bırakamıyor?
Uydu şirketleri fırlatmalar için rekabet istiyor. Ancak diğer roket üreticilerinin yıllar süren gecikmeleri onları Elon Musk’ın yörüngesine itmeye devam ediyor.
SpaceX’in Starship’i Rakiplerini Yere ‘Mıhlayacak’
SpaceX’in Starship’i Rakiplerini Yere ‘Mıhlayacak’
Elon Musk’ın yeni roketinin ekonomisi fırlatmalardaki hâkimiyetini perçinleyebilir.
Reel Sektörü 2024’te Bekleyen Riskler
Reel Sektörü 2024’te Bekleyen Riskler
İş dünyasına göre 2024’de şirketleri bekleyen en önemli riskler zayıf iç ve dış talep, yüksek enflasyon, finansman maliyeti ve TL’de reel değer artışı olarak sıralandı. Bunların yanı sıra asgari ücrete yapılacak zam da personel giderlerinde yüzde 20’ye yakın artışa neden olabilir.
10 Soruda Carry Trade
10 Soruda Carry Trade
Carry Trade hakkında tüm merak ettikleriniz...
Pek çok sahte şafaktan sonra bu kez güneş doğacak mı?
Pek çok sahte şafaktan sonra bu kez güneş doğacak mı?
Finansal piyasalar bir kez daha faiz indirimi için sabırsızlanıyor. Bu kez istediklerini alabilirler.
Belediye seçimiyle gittiler Belediye seçimiyle dönüyorlar
Belediye seçimiyle gittiler Belediye seçimiyle dönüyorlar
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Borsada ‘Taşı Toprağı Altın’ Döneminin Sonu
Borsada ‘Taşı Toprağı Altın’ Döneminin Sonu
Hisse senetleri fiyatlarını gösteren borsa veri ekranlarındaki yemyeşil görüntü yerini kırmızılara bırakmaya başladı. Faizlerdeki yükseliş ve ekonomideki yavaşlama beklentileri borsada bütün hisselerin yükseldiği dönemin geride kaldığını gösteriyor. Önümüzdeki yıl doğru hisseyi seçenlerin kazandığı bir dönem olacak gibi duruyor.