Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Tarifeler Sonrası Otomotivde Yeni Strateji: Yerinde Üretim
Geçen haftalarda en çok tartışılan konu olan ABD’nin yürürlüğe koyduğu yüzde 25’lik otomobil tarifeleri, otomobil üreticilerini araç üretimi ve parçalarını taşımak veya artırmak için daha hızlı karar almaya yönlendirdi. Otomotiv üreticilerinin bu vergi yüklerinden etkilenmemek için uzun zamana ihtiyaçları var. Stratejik olarak ilerledikleri yön de yerinde üretmek olacak gibi görünüyor.
  • 25 Nisan 2025 08:44
  • Koray Öztopçu
Tarifeler Sonrası Otomotivde Yeni Strateji: Yerinde Üretim

Otomotiv üreticileri daha fazla zamanın yöntemini düşünse de üretimi desteklemek için yerinde yapmanın o kadar basit olmadığı yönünde hemfikirler. Öncelikle, 3 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi planlanan yüzde 25’lik ek bir otomobil parçası tarifesi, ithal edilmek yerine, yerinde monte edilmiş bir aracın maliyetini artıracak. Otomobil üreticileri ve tedarikçiler fabrikaları basitçe bir noktadan diğerine taşıyamadıkları için üretim hatlarının yerini değiştirmek yıllar süren planlama ile inşaat gerektirecek ve maliyetli olacak. Bir otomotiv fabrikasının inşası, işçi alımı, su ve enerji kaynakları gibi altyapının inşası ve diğer hususların yanı sıra bir parça tedarik zincirinin oluşturulmasıyla birlikte yapılmalıdır. Bu, inşaat ve fabrika alanı belirleme, satın alma ve imarda olası değişikliklerden sonra hayata geçer. Birçok fabrika gibi bu tür tesisler binlerce dönüm arazi gerektirebilir ve milyonlarca dolar yatırımlı alanları içerir.


Fabrika yapımı ve taşıması uzun zaman alıyor


Otomotivde değişen ekosistem bir yana, tüm bu gelişmelerin ve planların yerli yerine oturması gerekir. Bu, çok karmaşık bir süreç olmakla beraber, sadece yeni bir tesis için izin almak bile altı aydan uzun sürerken, tesisin inşası 12 ay ila 18 ay, hatta daha fazla sürebilir ve ardından takımlama ve üretimi artırma için bir yıl veya daha fazla zaman gerekebilir. Otomobil üreticilerinin ABD’de ve Avrupa’da inşa edebileceği fabrikalar, yıllar süren büyük, milyarlarca dolarlık montaj tesisleri olacaktır. Bir otomotiv üretim tesisi binlerce işçi çalıştırır. Kaporta atölyesi, boya tesisi, damgalama ve diğer destek tesislerinden oluşan üretim şehirlerine daha çok benzer.


Sektör yöneticileri ve uzmanlarına göre daha hızlı seferber olabilen daha küçük tedarikçi tesisleri bile yıllar alabilir ve genellikle daha büyük tesislerin yakınında inşa edilir. Yerelleştirme doğru yol olabilir ancak dünyanın başka bir yerinde üretilen yeni modelleri yerelleştirmek bir gecede gerçekleşmez. Ne kadar hızlı karar alınsa bile bu tarz yatırımlar yıllar sürebilir. Otomobilde üretimi “maksimum düzeye çıkarmayı” hedefleyen ülkeler, otomobil parçalarına uygulanacak tarifelerin yürürlüğe girmemesi için lobi yapmak üzere güçlerini birleştiriyor. İthal otomotiv parçalarına uygulanacak yüzde 25’lik tarifeler için üreticiler zamanlama açısından bir rahatlamaya ihtiyaç duyuruyor.


Yeni tesisler, iyi çalışan tedarikçi sistemi ile mümkün


Tarifelerden etkilenmeden otomotiv üretimini artırmanın en hızlı yolu, tedarik zincirleri kurulmuş olan mevcut tesisleri kullanmaktır. Daha maliyetli seçenek, zaman alabilen ancak tedarikçilerin belirli parçaların ve bileşenlerin üretimini yerelleştirmeye çalışmasıyla birlikte etkisini artıracak olan yeni bir montaj tesisi inşa etmektir.


ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, araç üretiminde yaratılan her doğrudan iş ortalama 10,5 ek işçiye istihdamla mümkün oluyor. Otomotiv endüstrisinin kapsamlı uluslararası tedarik zincirleri, tamamen yerli yapımı (o ülkede üretilen) parçalarla üretilen hiçbir araç olmadığı anlamına geliyor. ABD’de yapılan bir araştırma, yeni arabaların neredeyse 10’da 7’sinin yurt dışında üretildiğini, yedek parçaların da 10’da 6’sının ithal edildiğini gösteriyor.


Günümüz global otomobil piyasası, üretim maliyetleri artıyor


En son ABD’de 12 milyar dolar üstünde bir maliyetle yapılan bir otomotiv projesi yaklaşık 2-3 yıla yakın sürerken, yeni bir otomotiv fabrikası yapmak, ayrıca üreticilerin yatırımlarını taşıyabilmesi için milyarlarca dolarlık harcama yapmalarını gerektiriyor. Tamamen yeni tesisler inşa etmek dışında, birçok otomobil üreticisi, en yüksek hacimli ürünlerini üretmek için birden fazla fabrika kullanırken, ABD’nin ithal araçlara uyguladığı yüzde 25’lik gümrük vergilerinin yürürlüğe girdiği gün, planlarını oluşturmaya başladılar. En kârlı araçların üretimini mümkün olduğunca korumak üzere hızlı hareket etmenin adımlarını atmak için çalışıyorlar. Şu anda uygulanan veya planlanan çok sayıda tarifeyle, otomobil üreticilerinin önümüzdeki aylarda otomotiv üretim maliyetlerinin artacağını görmeleri muhtemel. Yürürlükte olan yüzde 25’lik otomobil tarifesi tüm ithal binek araçlar ve hafif kamyonlar için geçerli iken temel otomobil bileşenlerine uygulanan yüzde 25’lik tarife 3 Mayıs’tan önce yürürlüğe girecek.


Kanada ve Meksika’dan monte edilen araçlara uygulanan yüzde 25’lik tarife bazı istisnalar içerirken, 12 Mart’tan bu yana, tüm çelik ve alüminyum ithalatları için yüzde 25’lik bir tarife yürürlükte. 2 Nisan duyurusuna göre, bu tarife de küresel tarifelerden etkilenmedi. Çin’den ithal edilen mallara uygulanan tarifeler, otomobil yapımında kullanılan malzemeleri de içerebileceğinden, bir ticaret savaşına yol açtı. Trump, Mart ayında Çin mallarına uygulanan vergiyi yüzde 20’ye çıkardı. Çin’in toplam tarife miktarı birkaç kat artarak 10 Nisan itibarıyla yüzde 145’e ulaştı.


Global otomotiv fiyatları artışta


Tarifelerin herhangi bir etkisinin ötesinde, yeni ve kullanılmış global otomotiv fiyatları pandemi ardından gelen yüksek tüketici talebiyle artarken, sonrasında yeni araçlarda gelişmiş teknoloji, daha büyük bilgi-eğlence ekranları, sürücü destek sistemleri ve hibrit/EV güç aktarma organlarıyla birlikte otomobil fiyatlarını yukarıya taşıdı. Pandeminin zirvesinde, tedarik zinciri kesintileri, yarı iletken çip kıtlıkları araç üretiminin yavaşlaması ve hatta durmasıyla otomotiv fiyatlarını yukarı bir seviyede tuttu ve bugün hala yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.


ABD’de yapılan bir araştırma dolar bazında yeni araç fiyatlarının 2019’dan bu yana yüzde 22 arttığını gösteriyor. Tüketiciler olarak, otomobil tarifelerinin beklenen fiyat artışlarını tetiklemesi ve bu vergilerin otomobil parçalarına genişletilmesiyle beraber global pazarda maliyet artışlarını görebileceğiz. Otomotiv sektöründeki genel görüş, otomotiv üretiminin ve tedarik zincirinin bir gecede başka yere taşınamaması sebebiyle önümüzdeki dönem yerinde üretimle çözülecek olsa bile, zorluk ve ikilem yaşatacağı yönünde.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İki Süper Güç Arasında Londra’nın Ekonomik Denge Arayışı
İki Süper Güç Arasında Londra’nın Ekonomik Denge Arayışı
ABD ve Çin arasında tırmanan ekonomik soğuk savaş, ülkeleri taraf seçmeye zorlarken, Birleşik Krallık stratejik bir denge kurmaya çalışıyor.
İhtiyar Delikanlılar Yollarda
İhtiyar Delikanlılar Yollarda
Klasik otomobillerin yarıştığı Bahar Rallisi sürücüler kadar izleyenlere de keyif verdi.
Tam Düze Çıktık Derken…
Tam Düze Çıktık Derken…
Finansal piyasalarda iç ve dış kaynaklı yaşanan çalkantılar, 2023 yılından bu yana uygulanan sıkı para politikasının kazanımlarını zedeledi. Ekonomi yönetimi ekonomide durgunluk olmadan dezenflasyon sürecini yönetirken, son yaşananlar ve faiz indirimlerinin yerini faiz artışına bırakması işleri zorlaştırdı. TCMB’nin anketi şirketlerin yatırım planlarını ötelediğini ortaya koyarken, ekonomide sert bir yavaşlama ihtimali arttı.
Yeni Jeopolitik Cephane: Nadir Toprak Elementleri
Yeni Jeopolitik Cephane: Nadir Toprak Elementleri
Akıllı telefonlardan savaş uçaklarına, elektrikli otomobillerden nükleer reaktörlere... Çin, dünya ekonomisinin sinir uçlarını oluşturan nadir toprak elementlerinin neredeyse tamamını kontrol ediyor. Bu sessiz ama etkili hakimiyet, küresel güç dengelerini altüst etmeye aday.
Türk’ün Sigortayla İmtihanı
Türk’ün Sigortayla İmtihanı
Tüm dünyada artan risklere karşın Türk sigorta sektörü beklenen hızda büyüyemiyor. TSB verilerine göre 2023 yılında 120 milyon poliçe üreten sigorta sektörü 2024 yılında yüzde 5,5 büyüyerek 127 milyon poliçe üretti.
Devlet Yardımı, Halk Arasında “Sigortaya Gerek Yok” Gibi Yanlış Bir Algıyı Güçlendirebiliyor
Devlet Yardımı, Halk Arasında “Sigortaya Gerek Yok” Gibi Yanlış Bir Algıyı Güçlendirebiliyor
Özel Röportaj
Doların Tahtı Sallantıda mı?
Doların Tahtı Sallantıda mı?
ABD Doları, yaklaşık bir asırdır küresel finans sisteminin merkezinde yer alıyor. Sadece merkez bankalarının rezerv tercihlerinde değil, uluslararası ticaretin dilinde, enerji fiyatlamasında, hatta küresel borçlanmanın temelinde doların imzası var. Ancak 21’inci yüzyılda jeopolitik fay hatlarının yeniden şekillenmesi, teknolojik dönüşüm ve küresel güç dengelerindeki değişim, “doların tartışılmaz üstünlüğünü” masaya yatırıyor.
Trump’ın IRS Kesintileri Vergi Mükelleflerini Hile Yapmaya Teşvik Ediyor
Trump’ın IRS Kesintileri Vergi Mükelleflerini Hile Yapmaya Teşvik Ediyor
DOGE’nin vergi dairesindeki kesintileri derinleştirmesiyle birlikte, daha fazla Amerikalı ödemelerden kaçma konusunda cesaretlenebilir.
Trump’ın Gümrük Vergileri Gerçek Amerikan Rüyasını Tehdit Ediyor
Trump’ın Gümrük Vergileri Gerçek Amerikan Rüyasını Tehdit Ediyor
Trump’ın gümrük vergileri, politikacılar ve ABD’li tüketiciler arasındaki neredeyse yüzyıllık bir anlaşmayı altüst ediyor.
Yeşil Hidrojen: Enerji Dönüşümünün Güçlü Oyuncusu
Yeşil Hidrojen: Enerji Dönüşümünün Güçlü Oyuncusu
Doğalgazın sürdürülebilir ikamesi olarak görülen hidrojen enerjisi gelecekte enerji piyasalarını yeniden şekillendirebilecek bir potansiyele sahip. Hidrojen üretiminin birçok yöntemi bulunsa da yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik ile bu kaynağı üretmek dünyanın karbon salımını önlemesine yardımcı olabilir. Hidrojen ayrıca, elektriğin hidrojene dönüştürülmesiyle bir depolama aracı olma işlevi de görebilir.
Küresel Ekonomide Tepişen Filler, Ezilen Çimenler
Küresel Ekonomide Tepişen Filler, Ezilen Çimenler
Dünya Bankası ve IMF’in Bahar Toplantıları’nın ana gündemi tarifelerin küresel ekonomiye etkileri olurken, IMF raporunda küresel ekonomide daralma ve enflasyonda artış beklediğini paylaştı. Tarifelerle azalan risk iştahı gelişmekte olan para birimlerinin değerlenmesini baskılarken, enflasyonun hedefe gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı yakınsayacağı tahmin ediliyor.
Bir Kocaman Çocuk Meselesi…
Bir Kocaman Çocuk Meselesi…
Her çocuğun güvenli, sağlıklı, eşit ve umut dolu bir dünyada büyüme hakkı vardır. Bu haklar sadece bayramlarda değil, her gün korunmalı ve savunulmalıdır.
Galtung Kehaneti, Jeopolitik Entropi ve Küresel Ticarette Omega Evresi
Galtung Kehaneti, Jeopolitik Entropi ve Küresel Ticarette Omega Evresi
Trump sonrası dönemde dahi sürmesi kesin gibi görülen küresel ekonomideki “kuralsızlaşma, normsuzlaşma eğilimi” geçici bir sapmaya değil, neredeyse yapışkan bir anomi ile malul yapısal bir yıkım dönemine girdiğimizin işaretlerini vermektedir.
İliştirilmiş İnanç Teorisi
İliştirilmiş İnanç Teorisi
“İnsanların en zayıf tarafları, sormadan, araştırmadan, düşünmeden, kafalarını patlatmadan inanmak hususundaki hayret verici temayülleridir. Dünyadaki yalancı peygamberleri yetiştirmek ve beslenmek için en iyi gübre, işte bu bilmeden inanmak için çırpınan kalabalıktır.”- Sabahattin Ali, İçimizdeki Şeytan
Kül Olan Los Angeles’ın Ev Sahipleri Yangın Riskine Yeni Bir Yaklaşım Getirebilir
Kül Olan Los Angeles’ın Ev Sahipleri Yangın Riskine Yeni Bir Yaklaşım Getirebilir
Maliyetler yükseldikçe ve iklim riskleri arttıkça, Los Angeles’ın toparlanması için kolay cevaplar yok. Bu yüzden Altadena’daki bir blok eve dönmek için birlikte çalışıyor