Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Yol Kazası
2021 yılının Eylül ayında başlayıp 2023 Haziran’ında biten “heterodoks” para politikası uygulaması, Türkiye’nin birçok makro değişkenini bozdu. Enflasyon arşa yükseldi, düşeceği varsayımı altında başlanan cari dengede açık, eski seviyesinin de üzerine çıktı.
  • 3 Kasım 2023 10:23
Yol Kazası

Türkiye büyümesini dış kaynakla sağlayan bir ülke. Yapısal bir dış açığımız var ve büyüme aşamasında bunu finanse edebilecek yeterli iç tasarruf ve kaynağa sahip değiliz.


2018 Ağustos ayında yaşanan kur şoku sırasında TL’nin açığa satışı büyük rol oynamıştı. Bu nedenle 2019 yerel seçimleri öncesinde yurtdışına verilen TL’yi kısıtlayıcı önlemler alındı. Yabancı portföy yöneticilerini kapı dışarı ederken, yurtdışı yerleşiklerin yüzde 28’lerde olan tahvil piyasasındaki payını 0’a indirdik. Hisse senedi piyasasında yüzde 72’leri görmüş olan yabancı payı yüzde 28’lere kadar geriledi.


Bu yatırımcı çıkışlarını Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri ile finanse ettik. Yaklaşık dört yıl süren bu sürecin ardından yaptığımız denemeyi daha fazla yürütme imkanının kalmadığını kabullendik. Ekonomi yönetimini kredibilitesi yüksek isimlerden oluşan bir takıma devrettik, bilindik yollarla işleri normalleştirme eğilimine girdik.


Ama bu tek başına para politikası değişimi ile olmadı.


Seçimden bu yana Türkiye’nin duruşu değişti. Kabine’nin yapısından, dış politikada atılan adımlara kadar bunun izini her yerde görmek mümkündü.


Türkiye, kendi duruşunu Orta Doğu’da değişen ortama adapte ediyordu. Bölgede müttefiklik ilişkisinin kurgulanabilmesi, batı ittifakının ana duruşuydu.


Suudi Arabistan, İsrail, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır... Yıllar süren problemleri buzdolabına koyup müzakerelere başlandı. Ekonomik aktivite ve işbirlikleri, karşılıklı verilen sözler ve taahhütlerle “işleri yoluna koyma” politikasına dönüldü.


Tüm bu duruş değişiklikleri, yeni ve kredibilitesi yüksek ekonomi politikası ile birleşince, yeni bir Türkiye ekonomisi algısı yaratma imkânı doğdu.


Bu hikâyeyi uluslararası yatırımcılara anlatma süreci başladı.


Çünkü artık anlatılabilecek bir hikâye vardı. New York, Londra, Paris, Marakeş derken, Asya ile bu tur devam edecek.


Uluslararası yatırımcılar, anlatılanları dinliyor, anlıyor. Türkiye hikâyesinin doğru olduğuna dair geri dönüş de veriyor. Kredi derecelendirme kuruluşları, IMF, Dünya Bankası değerlendirmeleri, bunların yansımaları.


Talihsizlik, Türkiye hikâyesinin parladığı dönemin, yurtdışında dolar faizinin yüzde 5’lere geldiği bir döneme rastlaması. Gelişen ülkelerden fon çıkışının olduğu ortamda, hikâyeniz ne kadar parlak olursa olsun, etkisi sınırlı oluyor. Ekonomi yönetimi tarafından, zaman alacak olsa da kaynak girişi için uygun bir ortam mevcut olarak görülüyordu.


İsrail ile Hamas arasındaki savaş, işte bu nedenle hayatı farklı bir yere taşımış olabilir. Tek korkulan konu, Türkiye hikâyesinin bir yol kazasına uğramasıydı. Savaşın ikincil etkileri, fiyatlama bazlı etkileri yönetilebilir. Ancak algı üzerinde yaratabileceği etki birçok planı değiştirebilir.


Bu sayımızda, bunlar üzerine çalıştık.


Kasım, işletmeler için bütçe ayı. İş dünyasına sorduk. 2024’ü bütçelerken İsrail-Hamas savaşının etkisini hesaplara dahil edecek misiniz?


Yatırım uzmanlarına sorduk. Gelecek yıl öngörülerinize savaş riskini hangi ölçüde dahil ediyorsunuz?


Uluslararası yatırım uzmanlarına danıştık. Emtia ve girdi fiyatları üzerinde, fon akımları üzerinde savaş etkisini ne kadar bekliyorlar?


Çıkan yorumların dikkate değer olduğunu söyleyebilirim.


Bir diğer önemli konumuz, Merkez Bankası’nın iki yıldır çok etkin kullandığı menkul kıymet tesisi uygulamasında gittiği değişiklik.


Bankaların yaklaşık iki yıl süren “menkul kıymet çilesi” yolculuğunu sizler için derledik.


Buna bağlı olarak tahvil piyasasında yaşanan yükseliş de bir diğer önemli konumuz. Tahvil piyasasında yeniden bir getiri eğrisi oluşması, TL enstrüman çeşitliliği açısından önemli.


Ticari kredilerdeki faiz yükselişi etkileri ve şirketlerin yaşadığı sorunlar, geçen sayımızda da işlediğimiz konulardan biriydi. İhracat kredilerinde de maliyetlerin yükselmesinin yansımalarını ayrı bir konu olarak sanayicilerle konuştuk.


Yüksek enflasyon, çalışanların işleri sadakatini zorluyor. Daha işe başlar başlamaz yeni iş arama trendinin yansımaları, sizler için hazırladığımız yeni bir dosya konusu.


Bloomberg Businessweek Türkiye’nin üçüncü sayısında hepinize keyifli okumalar diliyorum.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İlk Maaşını Almadan Yeni İş Aramak
İlk Maaşını Almadan Yeni İş Aramak
Kariyer.net verilerine göre çalışanların yüzde 41’i bir işe başladıktan sonraki ilk 30 gün içinde yeni bir işe başvuruyor. Yüksek enflasyona karşı direnme motivasyonu, çalışanların şirket sadakatini yok ediyor.
Dağların Yükselişi
Dağların Yükselişi
Kayak endüstrisi yıllardır kurumsal topluluğun egemenliği altındaydı. Şimdi ise bağımsız dağlar güneşin altında kendi anlarını yaşıyorlar.
Tahviller Oyuna Döndü!
Tahviller Oyuna Döndü!
Salı günü gerçekleşen iki yıl vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz bir önceki ihaleye göre 9 puan artışla yüzde 42,18 olarak kaydedildi.
Doğal Faiz Oranı Nerede?
Doğal Faiz Oranı Nerede?
Son 30 yıldır düşen paranın fiyatı şimdi yükseliyor. Peki nereye kadar? Dengeyi sağlayacak doğal faiz düzeyi kaç?
Kullanıcı Verilerinin Geleceği: Meta’nın Ücretli Abonelik Modeliyle Değişen Oyun
Kullanıcı Verilerinin Geleceği: Meta’nın Ücretli Abonelik Modeliyle Değişen Oyun
Sosyal medya devinin yeni modeli, kullanıcı verilerinin geleceği ve pazarlama stratejilerinin evrimleşmesi konusunda oyunu yeniden şekillendiriyor
Yılbaşından Bu Yana Yabancı İlgisi Nötrlendi
Yılbaşından Bu Yana Yabancı İlgisi Nötrlendi
Seçim sonrasındaki sekiz haftalık dönemde hisse senedi piyasasındaki yurtdışı yerleşik girişi 1.5 milyar dolara kadar yükseldi. Ancak sonrasında gelen satışlar ile birlikte yılbaşından bu yana girişin nötrlendiği görülüyor.
Çin’de “Para Seli”ne Yer Yok
Çin’de “Para Seli”ne Yer Yok
Yavaşlayan Çin teşvik için neler yapıyor neler yapmıyor?
Dünyadan 2024’e Yaklaşırken Duraksama Manzaraları
Dünyadan 2024’e Yaklaşırken Duraksama Manzaraları
“Yumuşak iniş, gecikmeli etki ya da apaçık resesyon. 2023 yılı sona ererken de dünyada tartışılan konu; yavaşlayan ekonomik ivmenin nereye varacağı. Duraksamaya dair farklı ülke ve bölgelerden gelişmelere göz attık”
ÖTV Takviyeli BYD Elektrikli Araçta Fiyat Dengesini Değiştiriyor
ÖTV Takviyeli BYD Elektrikli Araçta Fiyat Dengesini Değiştiriyor
Çinli BYD, en düşük ÖTV dilimine girmeyi başaran fiyatı ve fiyatının üzerinde donanımıyla elektrikli SUV pazarını domine etmeye hazırlanıyor
Otomobil Yatırım Aracı Olmaktan Çıktı mı?
Otomobil Yatırım Aracı Olmaktan Çıktı mı?
Artan faizler ve düzenlemeler alımları azalttı, fiyatları aşağıya çekti. Ancak yüksek enflasyon ve kur beklentileri otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkmasını zorlaştırıyor.
Ölümü Gören İhracatçı Sıtmaya Razı Oldu
Ölümü Gören İhracatçı Sıtmaya Razı Oldu
Uzun süre krediye ulaşamayan ihracatçı Eximbank ile daha fazla finansman imkanı sağladı. Ancak bu defa da kredi faizlerinin yüksekliği işleri zora sokuyor. Bu yine de hiç kredi olmamasından çok daha iyi.
Şirketleri Kâr Azlığı Değil, Nakit Darlığı Bitirir
Şirketleri Kâr Azlığı Değil, Nakit Darlığı Bitirir
Şirketlerin nasıl çalıştığını anlamak için asıl bakılması gereken yer şirketin sahip olduğu nakittir
Silahların Gölgesinde 2024 Stratejisi
Silahların Gölgesinde 2024 Stratejisi
2023 yılı beklenmedik bir savaş riskiyle bitiyor. İş dünyası, yeni yıl bütçesi yaparken İsrail-Hamas savaşını denkleme ne kadar dahil edecek?
Batarya Gelişimi Sürüş Menzili Sorununu Çözüyor
Batarya Gelişimi Sürüş Menzili Sorununu Çözüyor
Maliyet açısından rekabetçi ve uzun kullanım ömrü ile katı hal pilleri elektrikli araçlardaki pek çok soruna çözüm getiriyor
Tahviller Yeniden Oyuna Dönüyor
Tahviller Yeniden Oyuna Dönüyor
Merkez Bankası’nın attığı sadeleştirme adımları sonrası tüm vadelerde tahvil faizlerindeki yükseliş dikkat çekiyor.
Menkul Kıymet Tesisi’nin 18 Aylık Yolculuğu
Menkul Kıymet Tesisi’nin 18 Aylık Yolculuğu
Menkul kıymet tesisi uygulamasının görünürde iki amacı vardı. Bunlardan ilki Kur Korumalı Mevduatlara (KKM) geçişleri hızlandırmak, diğeri de kredilerdeki büyümeyi sınırlayarak iç talebi baskılamak ve enflasyon üzerindeki baskıyı azaltmaktı. Bunun yanı sıra ticari kredilerde belirlenen kriterlerin üzerinde faiz uygulayan bankalar da menkul kıymet tesis etmek zorunda kaldı. Geriye dönüp 18 aylık döneme baktığımızda tek taşla söylenenden daha fazla kuşun hedeflendiğini görüyoruz.
Silahların Gölgesinde 2024 Stratejisi
Silahların Gölgesinde 2024 Stratejisi
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin üçüncü sayısı çıktı. İşte bu sayının öne çıkan haberleri!