Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Tavlada Düşeş Hep Oyun Kazandırmaz
Başarıda şansın ne kadar rolü olduğu çok tartışılan bir konu
  • 10 Kasım 2023 20:08
  • Yılmaz Yıldız, Zurich Sigorta CEO’su
Tavlada Düşeş Hep Oyun Kazandırmaz

Fransız İmparatoru Napolyon’a sorarlar; “İyi generallerle mi çalışmak istersiniz yoksa şanslı generallerle mi?” diye. Napolyon der ki “Eğer seçeneğim varsa hem iyi hem şanslı olanlarla. Ama illa birini seçmem gerekirse tabii ki şanslılarla çalışmayı tercih ederim. Çünkü şanslılar savaş kazanır, ama iyilerin savaşı kazanacaklarına dair bir garanti yoktur.”


Malcolm Gladwell, Outliers adlı popüler kitabında bireysel yetenek ve çok çalışmanın başarıda belli bir rolü olduğunu belirtmekle beraber, kontrol edemediğimiz faktörlerin, şansın, başarıda daha da önemli olduğunun altını çizer. Belli bir seviyeden sonra (10.000 saat) daha fazla çalışmanın istatistiksel olarak çok önemi yoktur. Hangi yıl, ay ve ülkede doğduğunuz, isminiz, ebeveynlerinizin kim olduğu, kariyerinize başlama döneminiz ve çevresel faktörler başarıda çok daha önemlidir.


Dünyanın en zengin ve başarılı yatırımcılarından Warren Buffet çok şanslı biri olduğunu ve “rahim piyangosunu” kazandığı söyler. Çünkü “hisse senedi seçme yeteneğini sonuna kadar kullanabileceği Amerika gibi bir ülkede doğmuştur.”


Şansın başarıda oynadığı rol konusunda çok ilginç araştırmalar var. Zor ve egzotik isimli CEO’lar daha cesaretli ve hisse performansında daha başarılı. Güzel görünümlü adayların, aynı özelliklere sahip diğer adaylara göre mülakata çağrılma şansları daha yüksek ve daha fazla kazanıyorlar. ABD’de ismi etnik ve zor telaffuz edilen akademisyenlerin diğer meslektaşlarına göre iş bulma şansları çok daha düşük. İsmi alfabenin başındaki harflerle başlayan akademisyenlerin tam zamanlı pozisyonlara atanma şansı diğerlerine göre daha yüksek, çünkü akademik makalelerde isimleri daha önce çıkıyor.


“Başarı”ya bu lensten baktığımızda ana unsur “doğru zamanda doğru yerde olmak” gibi görünüyor. 2002-2012 yılları arasında Borsa İstanbul, dünyanın en yüksek getirili borsalarından biriydi. Eğer bu dönemde yatırımcı olduysanız, yeteneklerinizden bağımsız olarak kendinizi çok başarılı görme şansınız yüksek. Aynı dönemde şirketinizi satmak veya uluslararası bir şirkette çalışmak istiyorduysanız işiniz kolaydı. Türkiye’ye yılda 10-15 milyar dolar yabancı sermaye geliyordu.


“Doğru zamanda doğru yerde olmak” hem kontrol edemediğimiz hem de kontrol edebildiğimiz bir durum. Doğduğunuz ülkeyi seçemiyorsunuz ama yaşayacağınız ülkeyi seçebiliyorsunuz. Ebeveynlerinizi seçemiyorsunuz ama eşinizi seçebiliyorsunuz. Ekonomik trendleri kontrol edemiyorsunuz ama hangi sektörde ve şirkette çalışacağınızı seçebiliyorsunuz. Daha da önemlisi hangi yönetici ile çalışacağınızı seçebiliyorsunuz; yöneticiniz parlak biriyse ve kariyerinde hızla ilerliyorsa sizi de yanında götürmesi, başarıya ortak etmesi mümkün. Kişisel gelişiminize destek olacak, size yatırım yapacak bir şirkette çalışmak elinizde. Güzellik Allah vergisi ama “tarz” sahibi olmak elinizde (son dönemde doktorlarda bu konuda destek olabiliyorlar).


Nihayetinde başarı bir satranç oyunundan çok tavlaya benziyor. “Zar” limitleri belirlerken, hangi pulları nasıl oynadığımız bize kalmış. Hep düşeş atmakla da oyun kazanılmıyor. Bazen sıradan bir zar da size oyunu kazandırabiliyor, yeter ki pullarınızı nasıl oynayacağınızı bilin.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Sam Amca Mahkemeyi Neden Yaktı?
Sam Amca Mahkemeyi Neden Yaktı?
Dünya Ticaret Örgütü Temyiz Mahkemesi’nin tahribi nükleer savaşa yol açar mı?
Hedge Fonlar Tahvilleri Seviyor
Hedge Fonlar Tahvilleri Seviyor
Bir zamanlar uykuda olan piyasada artan dalgalanma, hızlı para yatırımcıları için bulunmaz fırsatlar sunuyor.
Takip edilmesi gereken 10 yabancı şirket
Takip edilmesi gereken 10 yabancı şirket
Bloomberg Businessweek'in ilgisini çeken 10 şirket...
Sağlık Trendleri
Sağlık Trendleri
Pandemi ile artan kişisel sağlık farkındalığı ve alışkanlıkları devam ediyor, daha da edecek
İşte Dünya Ekonomisinin "Bağlantı" Ülkeleri
İşte Dünya Ekonomisinin "Bağlantı" Ülkeleri
Değişen tedarik zincirlerinden kazançlı çıkan beş ülke
Tedarik Sanayi Elektrikleşmede Treni Kaçırdı mı?
Tedarik Sanayi Elektrikleşmede Treni Kaçırdı mı?
Otomotiv yan sanayi elektrik dönüşümünde iyi yol kat etse de halen atılması gereken adımlar var
Uzaktan Çalışmanın Getirdiği Yenilikler ve Zorluklar: Pandemi Sonrası İş Dünyasının Büyük Sınavı
Uzaktan Çalışmanın Getirdiği Yenilikler ve Zorluklar: Pandemi Sonrası İş Dünyasının Büyük Sınavı
Uzaktan çalışan her bir kişinin şirketine sağladığı yıllık tasarruf 11 bin dolar.
Barınmak Tüm Dünyada Lükse mi Dönüştü?
Barınmak Tüm Dünyada Lükse mi Dönüştü?
Enflasyonu kontrol altına almak, manşet enflasyonu düşürmek demek mi?
Sigorta Hisselerinde Yapay Tatlandırıcı
Sigorta Hisselerinde Yapay Tatlandırıcı
Deprem sonrasında artan reasürans primleri sigorta şirketleri için zorlayıcı. Yüksek enflasyon, poliçe fiyatlamayı güçleştiriyor. Sigortada işler zor, ama analistler sigorta hisselerini beğeniyor... Çünkü...
Kasım’da İndirim Aşkı Başka mıdır?
Kasım’da İndirim Aşkı Başka mıdır?
Kasım indirimleri, yüksek enflasyon ortamında vaha olarak pahalılığı azaltıcı etki mi yaratacak? Yoksa tüketim büyümesini sınırlamak isteyen ekonomi yönetiminin beklentisinin aksine tüketimi mi hızlandıracak? Hiçbir Kasım indirimi bu kadar makro çelişki yaratmamıştı…
Otomotiv Sektöründe Yapay Zekâ Devrimi Yaşanıyor
Otomotiv Sektöründe Yapay Zekâ Devrimi Yaşanıyor
Bugün birçok ülke, gelişen teknolojinin ana merkezi olma yönünde adımlar atarken, güçlü yeni yapay zekâ (AI) sistemlerinin gözetimini üstlenmek için de bir yarış içerisindeler.
Rachid Mohamed Rachid: “Türkiye Lüks Tüketiminde En Hızlı Büyüyen Ülkelerden Biri”
Rachid Mohamed Rachid: “Türkiye Lüks Tüketiminde En Hızlı Büyüyen Ülkelerden Biri”
Kuruluşunun 50. yılını kutlayan Beymen, 500 yıllık Anadolu lüks geleneğini, dünyanın önde gelen 50’yi aşkın global markanın bu organizasyonuna özel tasarımlarından oluşan bir sergiyle ölümsüzleştirdi.
Evde Para Kalmadı!
Evde Para Kalmadı!
Gayrimenkul değerleme uzmanları konut fiyatlarındaki artış oranının önümüzdeki dönemde enflasyon ve kur kadar olmasını, dolayısıyla reel bir getiri sunmayacağını bekliyor. Konut geliştiricileri ise talepteki durgunluğa vurgu yaparak fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.
BES’te Yeni Kurallar Oyunu Değiştirecek
BES’te Yeni Kurallar Oyunu Değiştirecek
20 yaşına giren Bireysel Emeklilik Sistemi’nde önemli değişiklikler yaşanıyor. BES’inizi teminat olarak kullanabilme hakkından kısmi çekme hakkına kadar birçok yeni adım, sistemde yer alanlar için önemli avantajlar yaratıyor.
İşte IMF’nin Türkiye reçetesi
İşte IMF’nin Türkiye reçetesi
IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, Bloomberg HT ve Bloomberg Businessweek Türkiye’ye özel açıklamalarda bulundu. Ali Çınar’ın sorularını yanıtlayan Walsh, “reel faiz vermenin önemine” dikkat çekti. Yeni ekonomi yönetiminin Türkiye ekonomisine güveni tazelediğini aktaran Walsh’tan iki önemli mesaj daha var. Enerjide uygulanan sübvansiyonların bütçe etkisi ve ücret artışlarının gelecek enflasyona çıpalanması.
Özel Sektör Tahvilleri Hisseye Rakip Oluyor
Özel Sektör Tahvilleri Hisseye Rakip Oluyor
Ekonomi yönetiminin normalleşme adımlarıyla birlikte faizlerde yaşanan yükseliş sabit getirili yatırım araçlarını yeniden yatırımcının radarına soktu. Özellikle yüzde 50’ye varan getirileriyle özel sektör borçlanma araçları cazip hale geldi.
IMF Reçetesinde Kritik Üçleme
IMF Reçetesinde Kritik Üçleme
Bu sayımızın kapağında, son dönemin en önemli mesajlarından birini okuyacaksınız. IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, Ciner Medya Grubu Amerika Birleşik Devletleri Temsilcisi Ali Çınar’ın sorularını yanıtladı.