Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Özel Dosya

Elektrikli Araçlarda Batarya Durumu, İkinci El Fiyatını da Belirliyor
Elektrikli otomobiller, doğuşlarından itibaren içten yanmalı araçlara kıyasla farklı bir ikinci el fiyatlama eğrisi izledi.
  • 1 Mayıs 2025 22:06
  • Koray Öztopçu
Elektrikli Araçlarda Batarya Durumu, İkinci El Fiyatını da Belirliyor

Günümüzde en çok konuşulan konulardan biri, ‘elektrikli otomobiller mi yoksa benzinli ve dizel araçlar mı?’ sorusu olmaya devam ediyor. Elektrikli, benzinli ve dizel modeller arasındaki maliyet eşitliğinin, elektrikli otomobil satışları lehine bir dönüm noktası olacağı uzun zamandır bekleniyordu. Elektrikli araçların teşvikler, fiyat rekabeti, Çin üretimi araçlarla ne kadar fiyat rekabeti yarattığı göz önüne alındığında, tüketicilerin benzinli veya dizel bir otomobilin yerine elektrikli araca yöneldiğini görüyoruz. Dünyada büyüyen iklim krizi, tarifeler, vergiler ve belirsiz bir ekonomik görünüm ortasında elektrikli araçların hızı artarken, içten yanmalı araçlardan elektrikliye geçiş devam ediyor.


Aracın ikinci el değeri tüketiciler için önemli bir konu


Aracın ikinci el değeri, araç sahipliğindeki en önemli tartışmalardan biri. Bir araç, satışıyla birlikte kullanımda olduğu sürece değer kaybetmeye başlar, zamanla kullanım, kilometre ve aşınma, ikinci el değerini daha da düşürür.


Bir aracın amortismanı, ikinci el değerini etkileyen bir faktördür. Elektrikli araçlar için amortisman, aracı satın alırken ödenen tutar ile günümüzdeki piyasa değeri arasındaki farkı ifade eder. Dünya genelinde, çoğu elektrikli araç ilk yılda değerlerinin yaklaşık yüzde 15-20’sini kaybeder.


Elektrikli araçlarda amortisman etkisi


Bir aracın amortisman oranı; kat ettiği kilometre, genel durumu, arz-talep dengesi, markası ve modeli gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Elektrikli araçlar söz konusu olduğunda ise batarya sağlığı, teknolojik gelişmeler, devlet teşvikleri, yeni uygulamalar ve politikalar gibi ek unsurlar da amortisman üzerinde etkili olur.


Global ekonomik ve mali politikalar, satın alma fiyatlarını ve araçların ikinci el değerlerini etkileyerek amortismanı önemli ölçüde etkiler. Ülkelerde, sübvansiyonlar nedeniyle bir elektrikli araç, bir başka araca göre daha ucuzken; diğerlerinde daha pahalı olabilir. İki model arasındaki vergi yükü, ülkenin özel vergi ve teşvik yapılarına bağlı önemli ölçüde değişebilir. Mali teşviklerdeki bu farklılıklar, dünya genelindeki otomobillerin yeniden satış değerleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.


Elektrikli araçlar, batarya garantileriyle büyüyor


Elektrikli otomobiller, doğuşlarından itibaren içten yanmalı araçlara kıyasla farklı bir ikinci el fiyatlama eğrisi izledi. Özellikle batarya teknolojisindeki hızlı gelişmelerle birlikte, daha iyi menzil ve şarj kapasitesine sahip yeni modeller piyasaya çıktıkça, eski elektrikli araçlar daha hızlı değer kaybetti.


Elektrikli araçlarda batarya maksimum şarj kapasitesi çok önemli ve özellikle ikinci el değerini çok etkiliyor. Araçlarda batarya, sekiz yıl içinde bozuk olarak kabul edilmeden belirli bir yüzdeye düşebilir. Bu genellikle yüzde 70 olarak sabitlenir. Başka bir deyişle, bir elektrikli aracın bataryası sekiz yıl içinde hala orijinal iddia edilen kapasitesinin yüzde 70’ine kadar şarj olabiliyorsa, o zaman doğru çalıştığı kabul edilir. Daha önce 10 yaşında olan bir elektrikli aracın, yakın zamanda batarya sağlığı yüzde 84 olarak ölçülmüştü.


Elektrikli araçlarda geleneksel araç garantileri gibi otomobil üreticileri elektrikli araç bataryalarını belirli bir süre veya mesafe için kapsar şekilde oluşturuyor. Genellikle burada da yaklaşık sekiz yıl veya 160 bin km garanti verildiğini görebiliyoruz. Bunlar çoğunlukla, bir akünün maksimum kapasitesi belirli bir seviyenin altına düşerse (genellikle yüzde 70 civarında) üreticinin üniteyi sizin için değiştireceğini veya onaracağını vaat ediyor. Bu adımlarla, elektrikli araç batarya sağlığı ve performansı konusunda son teknolojik gelişmeler bu endişeleri ortadan kaldıracak gibi gözüküyor.


Batarya arızasına ender rastlanıyor


Son araştırmalar, elektrikli araçların yalnızca yüzde 2,5’inin üretici geri çağırmaları dışında değiştirildiğini gösteriyor. Bu, batarya bozulmasının başlangıçta korkulandan çok daha yavaş bir oranda gerçekleştiğini ve potansiyel alıcılara elektrikli araç bataryalarının uzun vadeli dayanıklılığı konusunda daha fazla güven verdiğini gösteriyor.


Teknolojik gelişmeler, daha yeni elektrikli araç modelleri daha uzun sürüş menzilleri ve daha hızlı şarj süreleri sunmaya devam ederek, eski modellerin modası geçmiş görünmesine neden oluyor. Sonuç olarak, bu hızlı teknolojik ilerleme eski elektrikli araçların yeniden satış değerini olumsuz etkileyebiliyor.


Arz ve talep dengesinin bir sonucu olarak, son yıllarda yeni elektrikli araç satışlarında yaşanan keskin yükseliş, özellikle filo şirketlerinden gelen ikinci el elektrikli araç arzını artırdı. Bu durum piyasada bir doygunluk yaratırken fiyatları düşürüyor. Ayrıca Çin’den gelen daha uygun fiyatlı modellerin piyasaya sürülmesi de bu eğilimi güçlendirerek ikinci el elektrikli araçların yeniden satış değerleri üzerindeki baskıyı artırabiliyor. Araç fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, otomobil üreticilerinin yeni elektrikli araçlar için son yaptıkları fiyat indirimleri ikinci el pazarını da etkileyecektir. Bu düşük fiyatlar tüketiciler için alım açısından da yeni araçlarda cazip imkanlar sağlıyor.


Elektrikli araçlar, içten yanmalı araçlara kıyasla ikinci elde daha mı hızlı değer kaybediyor?


Elektrikli araçlar, teknolojinin çok yeni olması, hızla gelişmesi ve düşük menzil sebebi ile geçmişte içten yanmalı araçlardan daha hızlı değer kaybetti. 60 bin km olan üç yıllık elektrikli araçlar düşük değerlere sahip olmaya devam ediyor. Ancak özellikle dünyada kullanılmış elektrikli araç fiyatlarının, artan arz ve üreticilerin agresif yeni araç fiyatlandırma stratejileri nedeniyle, bir önceki yıla göre yüzde 15 - yüzde 20 düştüğünü gösteriyor. Bu amortisman zorluklarına rağmen, ikinci el elektrikli araç pazarı büyüyor. Düşen fiyatlar, yeni bir elektrikli araç almaya gücü yetmeyen tüketiciler için bir fırsat sunuyor. Batarya teknolojisi daha güvenilir hale geldikçe ve tüketicilerin elektrikli araçlara olan güveni arttıkça, amortisman oranları iyileşiyor ve elektrikli kullanılmış araç pazarı da daha rekabetçi hale geliyor.


İkinci el elektrikli araçların geleceği


Batarya üretim maliyetleri, düşük vergi politikaları, artan şarj istasyon sayısı-şarj teknolojisindeki gelişmeler, AB genelinde 2035, ülkemizde 2053 karbon nötr hedefi ile yeni benzinli ve dizel araç satışlarının düşmesine ve elektrikli araçların sayısının artmasına, bunun sonucunda da ikinci el elektrikli araçların yeniden satış değerlerini etkilemesine sebep olacak. Bataryalar bir elektrikli aracın üretim maliyetinin en büyük payını ve toplamın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Hammadde maliyetlerinin düşmesi ve küresel elektrikli araç üretim kapasitesinin artması, batarya fiyatlarının gerilemesine katkı sağlıyor. Öte yandan, ülkelerde artan vergi tarifeleri bu gelişmeyi tehdit edebiliyor. Tarihsel olarak elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlu araçlara göre daha hızlı değer kaybetmiş olsa da ikinci el pazarının olgunlaşması ve talebin artmasıyla bu farkın zamanla azalması bekleniyor. Sonuç olarak, araçların gelecekteki değer kaybı büyük ölçüde tüketici taleplerine bağlı olacak. Elektrikli araç teknolojisi gelişmeye devam ettikçe, bu araçların değerlerini daha istikrarlı bir şekilde koruma olasılığı da artacaktır.



Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Savaşın Eşiğinde İki Ülke: Hindistan ve Pakistan
Savaşın Eşiğinde İki Ülke: Hindistan ve Pakistan
Dünyanın nükleer güce sahip iki ülkesi savaşın eşiğinde. Hindistan’da düzenlenen terör saldırısının ardından Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilim hızla tırmandı. Dünyanın en sıcak bölgesindeki gelişmeleri Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Samarjit Ghosh’a sorduk.
Frédéric Bastiat (1801–1850) ve Korumacılığı Absürde İndirgeme Sanatı
Frédéric Bastiat (1801–1850) ve Korumacılığı Absürde İndirgeme Sanatı
Frédéric Bastiat’nın “Mum Üreticileri Dilekçesi” serbest ticaretin yararlarını savunmak ve korumacılığı hicvetmek için kaleme alınmış düşünce tarihinde meşhur bir alegorik metindir.
Borsa Yatırımcısı “Çıkış Yolu” Arıyor
Borsa Yatırımcısı “Çıkış Yolu” Arıyor
Borsa İstanbul’da yaklaşık 9 aydır devam eden dar bant içindeki dalgalanma, adeta bir testere gibi yatırımcı öğütmeye devam ederken, aracı kurumlar da son dönemde yaşananların yakıcı etkilerini hissetmeye başladı.
Çin’in Aşırı Kapasite Tuzağı: Küresel Dengesizlik Alarmı
Çin’in Aşırı Kapasite Tuzağı: Küresel Dengesizlik Alarmı
Çin’in elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji donanımları gibi yükselen sektörlerde devlet destekli yatırımlarla oluşturduğu kapasite fazlası, küresel ekonomide yeni bir dengesizlik kaynağı haline geliyor. Uzmanlara göre, Çin’in düşük fiyatlı ihracatı, dünya genelinde deflasyonist baskıları artırıyor ve yerli sanayileri tehdit ediyor. Peki Çin, aşırı kapasite kriziyle yüzleşebilecek mi? Trump’ın yüksek tarifeleri, Çin’in ekonomi modelini sarsacak mı?
Trump’ın Tarifeleri: Tüketiciye Boş Raf, Avrupa’ya Düşük Enflasyon mu?
Trump’ın Tarifeleri: Tüketiciye Boş Raf, Avrupa’ya Düşük Enflasyon mu?
Ocak ayında başkanlığının ikinci dönemine başlayan Donald Trump’ın agresif gümrük tarifeleri, Çin ile ABD arasında yeni bir ticaret savaşının fitilini ateşledi. Avrupa ise hem tehdit hem fırsatla karşı karşıya.
Türk Sanayisinin Çin Sınavı
Türk Sanayisinin Çin Sınavı
ABD-Çin arasında yaşanan ticaret savaşı küresel ticaret sistemini etkisi altına aldı. ABD’den boşalacak pazarı doldurmak için Çin’in yeni rotası belirsizliğini korurken Türkiye için bu dönüşüm bir fırsat penceresi aralayabilir mi?
Kaos Dolu 100 Gün
Kaos Dolu 100 Gün
Ikinci kez ABD Baskanlık koltuguna oturan Trump, görevindeki ilk 100 günü geride bıraktı. Geçen sürede ticaret politikalarıyla küresel dengeleri sarsıp, belirsizligi arttırdı ve piyasalarda sert satıslara yol açtı. Seçmen memnuniyetsizligi anketlere yansımaya baslarken, Trump 2.0 dönemi görevdeki ilk 100 gününde arkasında neler bıraktı?
Trump’ı Boykot Eden Turist Türkiye’ye Gelir mi?
Trump’ı Boykot Eden Turist Türkiye’ye Gelir mi?
ABD Başkanı Trump’ın tarifelerine tepki duyan Avrupalı turist, ABD’ye pandemi sonrası en büyük turizm daralmasını yaşatırken akıllara da ‘ABD’ye tepkili turist Türkiye’ye gelir mi’ sorusunu getirdi. Ancak sektör temsilcilerine göre ne yazık ki Türkiye, bu pastadan anlamlı bir pay alamayacak.
Yapay Zekanın Enerji İhtiyacı Geleneksel Enerji Kaynaklarını Yeniden Parlatıyor
Yapay Zekanın Enerji İhtiyacı Geleneksel Enerji Kaynaklarını Yeniden Parlatıyor
Yapay zeka uygulamalarının kullandıkları veri merkezleri her geçen gün daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu alandaki yenilenebilir enerji desteği ise talebi karşılamanın çok gerisinde.
ABD-Çin Ticaret Savaşı Sodyum İyon Bataryaların Önünü Açıyor
ABD-Çin Ticaret Savaşı Sodyum İyon Bataryaların Önünü Açıyor
Artan enerji ihtiyacı ve jeopolitik gerilimler, batarya teknolojilerinde yeni çözümleri zorunlu kılıyor. Uzun zamandır içi boş bir hayal olan sodyum-iyon piller, Çin’in lityum rezervlerin büyük kısmına sahip olması ve tarifelerin yarattığı belirsizliğin artması nedeniyle pazar payını artıracak gibi görünüyor.
Türkiye, Elektrifikasyonda Kısa Sürede Büyük Yol Kat Etti
Türkiye, Elektrifikasyonda Kısa Sürede Büyük Yol Kat Etti
Otonom sürüşlerden elektrifikasyona kadar Türkiye hızlı yol alıyor. Ancak geliştirilmesi gereken noktalar da var.
10 Maddede Dijital Paranın İnsan Ruhuna Etkisi
10 Maddede Dijital Paranın İnsan Ruhuna Etkisi
Kripto para psikolojisi ve kripto para dünyasında insan davranışlarını belirleyen etmenleri gözden geçirelim.
ECB Çalışanlarının Tepe Yönetimine Güven Azalıyor
ECB Çalışanlarının Tepe Yönetimine Güven Azalıyor
ECB personelinin çoğunluğu, özellikle Başkan Christine Lagarde olmak üzere kurumun üst yönetimine personel politikaları konusunda çok az güven duyuyor ya da hiç güven duymuyor. Sendika tarafından gerçekleştirilen ankete göre personel, işe alım ve kariyer ilerleme süreçlerinden memnun değil; çoğu kişi, yükselmek için başarılı olmaktan ziyade doğru insanları tanımanın daha önemli olduğuna inanıyor.
Trump’ın Kamudaki İşten Çıkarmaları Cadı Avına mı Döndü?
Trump’ın Kamudaki İşten Çıkarmaları Cadı Avına mı Döndü?
Trump ve Musk önderliğindeki son tasfiye dalgası, kamu çalışanlarına yönelik “sistemli bir cadı avına” dönüşmüş olabilir. Uzmanlar yokluğu hissedilmeyecek kamu çalışanlarının yanı sıra özellikle bilim insanları, uzman bürokratlar ve muhalif görüşte olduğu düşünülen kişilerin hedef alındığının altını çiziyor. Ülkede federal çalışanlar için iş güvencesinin ortadan kaldırılması ileride kamu görevine uygun talipler bulmak konusunda önemli bir sorun yaratabilir.
GM CEO’sunun 35 Milyar Dolarlık Elektrikli Araç Kumarı
GM CEO’sunun 35 Milyar Dolarlık Elektrikli Araç Kumarı
ABD’li otomobil üreticisi gümrük tarifeleri, petrol sevdalısı bir başkan ve Beyaz Saray’daki Elon Musk ile karşı karşıya.