Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Özel Dosya

Lider Koltuklarında Gelişim Çok Yavaş
Kurumsal liderlik pozisyonlarında cinsiyet eşitliği oluşturulması hâlâ kritik bir konu ve dünya üzerinde yönetim kurullarındaki koltukların yalnızca yüzde 20’sinde kadınlar oturuyor.
  • 7 Mart 2025 02:32
Lider Koltuklarında Gelişim Çok Yavaş

Her yıl Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından yayınlanan “Yönetim Kurulunda Kadınlar” raporunun bu yıl 12’incisi yayınlandı. “12’inci Yıllık Yönetim Kurulunda Kadınlar 2024 Türkiye” isimli raporda Türkiye’deki şirketlerin yönetim kurullarında çeşitli pozisyonlarda bulunan ve aynı zamanda farklı kademe yönetim kadrolarında görev yapan kadın ve erkek oranları ve bu oranların dünya ortalamalarıyla karşılaştırması yer alıyor. Raporun başlangıcında Yüzde Otuz Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Melsa Ararat’ın da belirttiği üzere gelişmiş ülke piyasalarında kadınların yönetim kurulu pozisyonlarına dahil edilme oranında görülen büyüme son üç yıldır durgunluk halinde. Küresel ortamda kadınların iş hayatındaki temsilinde genel anlamda artış –gelişmiş ülkelerde yüzde 30’u aşmış olmak üzeregörülmekle birlikte üst düzey yönetim pozisyonlarında kadın ve erkek arasındaki makasın giderek açıldığı görülüyor.


Kurumsal liderlik pozisyonlarında cinsiyet eşitliği oluşturulması hâlâ kritik bir konu ve dünya üzerinde yönetim kurullarındaki koltukların yalnızca yüzde 20’sinde kadınlar oturuyor. Dünyadaki toplam iş gücünün yüzde 42’si, kıdemli yöneticilik pozisyonlarının ise yüzde 31,7’si kadınlardan oluşuyor. Küresel ortamda toplam iş gücü pozisyonları içerisinde başlangıç pozisyonlarının yüzde 46’sı kadınlardan oluşuyor ve son iki yıldır bu rakamın değişim göstermediği görülüyor. C-seviyesi pozisyonlarda ise bu rakam yüzde 25’e düşüyor.


Avrupa Birliği bazında değerlendirildiğinde yönetim kurullarında kadınların oranı 2024’te dünya ortalamasını aşarak yüzde 34’e ulaşmış durumda ama C-seviyesi kadın yöneticilerin oranına bakıldığında bu oran yüzde 25 ile yine genel orandan daha düşük. Şirket-yönetici ilişkilerinin arz tarafında kadınların yetersiz kaldığını ifade eden argümanlara karşın AB’de ortalamada üniversite mezunu kadın sayısının erkek sayısından daha yüksek olduğunu (yüzde 57) ve beceri ve yeterliliklerin buradaki kadın yönetici oranının düşük kalmasında rol oynamadığını görmek mümkün. Yine de konu üzerine getirilen yasal eylemlerin etkinliğini göstermesi açısından AB olumlu bir örnek. 2022’de bölgede getirilen ve 2026 yılına kadar yönetim kurullarında kadınların temsilinin yüzde 40’a çıkarılmasını öngören direktif 2010 yılında yüzde 18 olan bölgedeki kadın yönetim kurulu koltuk oranının 2024 yılında yüzde 34’e kadar çıkmasını sağlıyor. Bölgede Norveç ve Fransa gibi ülkeler yaklaşık yüzde 45 oranında kadın temsiliyle öne çıkıyor fakat üst yönetim pozisyonlarında ayrışma burada da sürmeye devam ediyor. Örneğin Fransa’da halka açık şirketlerin CEO’larının yalnızca yüzde 7’si kadınlardan oluşuyor.


Raporda buradaki cinsiyet eşitsizlikleriyle birlikte meydana gelen zorluklardan bazıları; kadın ve erkek arasında ortaya çıkan ücret makası, bakım veren yükü, STEM (Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarındaki kadın temsilinin azlığı olarak dile getiriliyor. Özellikle STEM dışı iş alanlarında yüzde 47,3 olan kadın temsil oranı STEM rollerinde yüzde 28,2’ye iniyor. Ücret makası tarafında ise hâlâ olumlu bir tablodan bahsetmek güç. Verilere göre; küresel ortamda erkekler tarafından kazanılan her bir dolar için kadınlar tarafında 77 cent kazanılıyor. Bu konuya getirilen çözümler oldukça yetersiz: ülkelerin yüzde 52’si yapılan iş için cinsiyetlere eşit ödeme yapılmasını kanunen zorunlu tutsa da sadece yüzde 18’i bu konuda saydamlık önlemlerini hayata geçiriyor.


Raporun Türkiye tarafına gelindiğinde de oluşan resim daha iç açıcı değil. Türkiye’deki yönetim kurulu başkanlarının yüzde 8,9’u kadınlardan oluşurken yönetim kurulunda bulunan CEO pozisyonlarının ise sadece yüzde 4,4’ü kadın; yüzde 4,4’e karşılık gelen 25 şirkete kıyasla erkek CEO’ların sayısı ise 232 (şirketlerin yüzde 41,3’ü). Bu rakam Türkiye’de liderlik rollerinde kadın temsilinin yetersizliğini ifade etmesi açısından oldukça kıymetli. Kadınların iş gücündeki rolünü ve etkisini ölçen OECD Cam Tavan Endeksi sıralamasına göre ise Türkiye 30 ülke içerisinde 28. sırada yer alıyor. Kadınların yönetim pozisyonlarının sadece yüzde 18,5’inde yer aldığı Türkiye’nin bu ülkeler arasındaki en çarpıcı noktası ise üniversiteden mezun olan kadın sayısının erkek sayısına kıyasla çok daha yüksek olması. Yani eğitimli birçok kadın, kurumsal merdivenin basamaklarını erkeklere kıyasla çok daha güç tırmanıyor.


WEF’in Küresel Cinsiyet Açıklığı Endeksi’ne göre bakılırsa da Türkiye 2023 yılından 2024 yılına çok küçük bir puan artışıyla (0,638’den 0,645’e) 146 ülke içerisinde 129. sıradan 127. sıraya yükseliyor. Fakat ekonomik katılım ve imkan sıralamalarına göre Türkiye ülkeler arasında 133. sırada takılı kalmış durumda, bu da iş gücü eşitliğinin önündeki engellerin altını bir kez daha çiziyor. Türkiye’nin pozisyonu G20 ülkeleri trendleriyle ve küresel trendlerle kıyaslandığında ise G20 piyasalarında kadınların yönetim kurulu pozisyonlarına katılım oranının ortalama yüzde 23 olduğu ve Türkiye’nin Fransa, İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerin gerisinde kalırken Çin, Suudi Arabistan, Brezilya gibi ülkelerden bu konuda daha iyi performans gösterdiği görülüyor.


2024 yılında BIST’e kayıtlı şirketlerin sayısı 562 ve bu rakam 2013’ten bu yana en yüksek rakam. Toplam yönetim kurulu koltuk sayısına bakıldığında ise 2023 yılında 3 bin 449 olan yönetim kurulu koltuğu sayısının 2024 yılında 3 bin 745’e çıktığı gözlemleniyor. 2024 yılında bu koltuklardan 702’sini 537 kadın tutarken, 3 bin 43’ünü 2 bin 434 erkek tutuyor. BIST’e kayıtlı şirketlerin yönetim kurulu kadın temsili oranı böylece 2023’te yüzde 17,9 iken 2024’te yüzde 18,7’ye çıkıyor. Bunun yanı sıra raporda, 2024’te bu kadın yöneticilerin 209’unun yani BIST’te temsili olan kadın yöneticilerin toplamda yüzde 29,8’inin hakim ortaklarla ve kurucu ailerle ilişiği olduğu ifade ediliyor; 2023’te toplam kadın yöneticilerin yüzde 34’üne denk gelen 210 kadın yönetici bu ilişkilerin içindeydi. Erkek yöneticiler için ise bu oran 2024 yılında yüzde 28,8.


BIST endekslerine göre kadın yöneticilerin dağılımı gözlemlendiğinde ise BIST Finansal Endeksi’ne kayıtlı 151 şirketin kadın yönetici temsili 2023’te yüzde 18,6’dan 2024’te yüzde 19,3’e yükseliş gösterirken BIST Kurumsal Yönetim Endeksi’ndeki 74 şirketin kadın yönetici temsil oranı 2023’te yüzde 21,8’den 2024 yılında yüzde 23,4’e yükselmiş görünüyor. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki 78 şirketin kadın yönetici temsil oranları ise 2023 yılında yüzde 21,6 ve 2024 yılında yüzde 24,2. BIST100 şirketlerinde de oranların hemen hemen benzer olduğu anlaşılıyor. BIST100 şirketlerinin yönetim kurullarında kadınlara ait koltuk oranı 2023’te 17,3’ten 2024’te 19,7’ye kısıtlı bir artış gösteriyor. BIST yönetim kurullarına 2023 yılında yapılan yeni kadın ataması 140 kişi iken 2024 yılında bu rakam 212. Seneden seneye gözlemlenen bu gelişmelere karşın BIST’e kayıtlı şirketlerin yüzde 34’ünün hâlâ yönetim kurulunda kadın eksikliği yaşadığı biliniyor. 2024’te BIST’e kayıtlı 191 şirketin yönetim kurulunda hiç kadın yönetici bulunmuyor ve bu rakam 2023 yılında 179’du.


Liderlik pozisyonlarındaki bu açıklığın kapatılması küresel GSYH’nin yüzde 20 oranında artmasına olanak sağlayabilir, bu nedenle politika yapıcıların politik reformlar gerçekleştirmesi, kurumsal atılımlara ön ayak olunması ve kültürel dönüşümleri sağlamaya yönelik girişimlerde bulunulması raporda önerilen bazı yöntemler arasında.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Businessweek Türkiye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel Sayısı!
Businessweek Türkiye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel Sayısı!
Kadın çalışanları tarafından hazırlanan Bloomberg Businessweek Türkiye 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Özel Sayısı'na ücretsiz ulaşabilirsiniz!
Zor İşlerin Kadınları...
Zor İşlerin Kadınları...
Sayıları milyonları buluyor. Aralarında hastalandığımızda ilk müdahaleyi yapan sağlık görevlileri de var en sevdiğimiz kolyeleri süsleyenler de... Şirketlerin verdiği bilgisayar ya da motor parçalarının birleştirenler de var metal fabrikalarında kaynak ustası olarak çalışanlar da... Onlar en yaşamsal alanların bir o kadar zor olan işlerini yapan görünmez kadın kahramanlar...
Kadınlar Neden Çalışmaz? Nasıl Çalışır?
Kadınlar Neden Çalışmaz? Nasıl Çalışır?
Yaşanan değişimlerle kadınlara daha fazla eğitim imkânı verilmiş, ilgili alanda yeni hukuki düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen, Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı, erkeklere oranla hala çok düşük seviyelerde.
Bu Yılın Teması: “Haklar” “Eşitlik” “Güçlendirme”
Bu Yılın Teması: “Haklar” “Eşitlik” “Güçlendirme”
Takvim yaprakları yine 8 Mart’ı gösteriyor. Bugün Dünya Kadınlar Günü... Hepimize kutlu olsun!
L’Oréal’in Uzun Soluklu Yolculuğu
L’Oréal’in Uzun Soluklu Yolculuğu
L’Oréal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularını kurumsal kültürün merkezine koyarak, uzun vadeli stratejilere dönüştürüyor.
Daha Fazlası Mümkün
Daha Fazlası Mümkün
“Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiği şeyleri kazanmasıyla yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur.” - Mustafa Kemal Atatürk
İş Dünyasında Eşitlik Hala Uzak
İş Dünyasında Eşitlik Hala Uzak
Kadınların iş dünyasındaki temsili giderek artış gösterse de; bugün hala finansman bulma, üst düzey pozisyonlara erişim, cinsiyete yönelik önyargılar, eğitim ve bilgi eksikliği, iş-aile dengesini sağlama gibi pek çok konuyla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Eşit fırsatlara sahip olması için yapısal değişiklikler şart…
Kurtlarla Koşan Kadınlar
Kurtlarla Koşan Kadınlar
*Bana ihtiyacım olan ölümleri ver ki yaşayabileyim. - Clarissa P.Estes Yüzyıllar boyunca yetenekleri ve potansiyelleri göz ardı edilerek ekonomik sistemin dışında bırakılan, eğitime erişimleri sınırlı olan, karar mekanizmalarına dahil edilmeyen ve finansal bağımsızlıkları ellerinden alınan kadınların yeni çağda yükselişini görüyoruz, ancak bu yükseliş hâlâ dikenli bir yolculuk. Cam tavanlar, maaş eşitsizlikleri ve toplumsal yargılar, kadınların hak ettikleri yerlere ulaşmasını zorlaştırmaya devam ediyor. Tüm bu engellere rağmen kadınlar, kendi yollarını çizmek ve ekonominin güçlü bir parçası olmak için mücadele etmeye devam ediyor ve edecekler.
Yedi Adımda Kadın İstihdamını Artırmak Mümkün!
Yedi Adımda Kadın İstihdamını Artırmak Mümkün!
Ekonomik gerçeklikler de kadınların istihdama katılımını artırmak gerektiğini ortaya koyarken süreci hızlandırma için yedi önemli adım.
TBMM’de Kadın Vekil Oranı Yüzde 20’nin Altında
TBMM’de Kadın Vekil Oranı Yüzde 20’nin Altında
Kadınların siyasi ve kamusal alanda yer alması toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından kritik önem taşırken, Türkiye’deki siyasi partilerin kadın temsiliyeti konusunda katetmesi gereken uzun bir yol var. TBMM’de toplam milletvekili içerisinde kadın vekillerin oranı yüzde 20’nin altında seyrediyor. Dünya Bankası’na göre, kadınlar şu anda dünya çapında erkeklerin yasal haklarının üçte ikisinden daha azına sahipken, erkekler ve kadınlar dünyadaki hiçbir ülkede yasal eşitliğe sahip değil…