Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Özel Dosya

Tarifelerde Artışlar Düşüşler: Denge Öncesi Global Otomotiv Sektörü
Rakamlar Çin’in otomotiv sektöründeki genişlemesini teyit ederken Avrupa’daki yavaşlamayı da gözler önüne seriyor.
  • 16 Mayıs 2025 00:51
  • Koray Öztopçu
Tarifelerde Artışlar Düşüşler: Denge Öncesi Global Otomotiv Sektörü

2024’te küresel otomobil üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 0,5’lik hafif bir düşüşle 75,5 milyon adede ulaştı. Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya en önemli gerilemelerin yaşandığı bölgeler oldu. Avrupa’da üretim, yüzde 4,6 azalarak 14,4 milyon adede geriledi. AB ülkelerinde ise yüzde 6,2 oranında bir düşüş oldu. Buna karşılık Rusya yaklaşık yüzde 45’lik bir büyüme ile dikkat çekti.


Kuzey Amerika genelinde üretim yüzde 3,2 azalırken, ABD’de bu oran yüzde 3,5 oldu ve toplam üretim yaklaşık 7,4 milyon adet otomobil olarak gerçekleşti.


Güney Amerika ise ılımlı bir artış gösterdi. Brezilya’nın yüzde 6,3’lük üretim artışı sayesinde bölge genelinde üretim yüzde 1,7’ye yükseldi.


Asya, küresel üretimdeki ağırlığını daha da artırdı. Bölge genelinde üretim yüzde 1,5 artarak yaklaşık 46 milyon otomobile ulaştı. Çin, yüzde 5,2’lik güçlü bir artış ve yüzde 35,4’lük pazar payıyla liderliğini daha da pekiştirdi. Hindistan’da üretim yüzde 4,7 oranında arttı. Japonya ve Güney Kore ise sırasıyla yüzde 8,6 ve yüzde 1,2 oranında üretim kaybı yaşadı.


Global otomotiv satışları artıyor


2024’te küresel otomobil satışları 2023’e kıyasla yüzde 2,5 artışla 74,6 milyon adede ulaştı. Tedarik zinciri zorlukları azalmaya devam etse de bölgesel eğilimler büyük ölçüde farklıydı, bazı pazarlar güçlü büyüme yaşarken diğerleri düşüşlerle karşı karşıya kaldı.


Avrupa’nın otomobil pazarı 2024’te yüzde 3,9 büyüyerek 16,1 milyon adetlik toplam satışa ulaştı. Ancak bu büyüme, tüm bölgelerde dengeli olmadı. AB içindeki yeni otomobil kayıtları yüzde 0,8 artış ile yaklaşık 10,6 milyon adede yükseldi ve durgun bir seyir izledi. Birleşik Krallık satışlar yüzde 2,6 oranında artış gösterdi. Öte yandan, EFTA ülkelerinde otomobil satışları yüzde 4,6 düştü.


2023’teki güçlü büyümenin ardından hem Rusya hem de Ukrayna toparlanmalarını sürdürdü. Rusya yüzde 46,4 artarken, Ukrayna yüzde 12,6’lık bir artışla güçlü bir şekilde toparlandı. Aynı zamanda Türkiye, yüzde 1,3 oranında büyüyerek yükseliş eğilimini pekiştirdi.


Kuzey Amerika’daki otomobil satışları 2024’te yüzde 3,8’lik bir büyüme kaydetti. Bölgedeki en büyük pazar olan Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 3,1’lik bir artış kaydederek toplam 12,7 milyon üniteye ulaştı.


Son çeyrekteki kayda değer artış, yeni yönetimin elektrikli araçlar için federal teşvikleri kaldırma taahhüdüyle sağlandı.


Güney Amerika bölgesindeki binek otomobil satışları 2024’te 3 milyon adedi aştı ve toplam otomobil satışları yüzde 6,5 arttı. Yılın son aylarında artan enflasyona rağmen, bölgenin en büyük pazarı olan Brezilya yüzde 12,5 artış kaydederek 1,9 milyon adede ulaştı.


Japonya da otomobil satışları 2024’te yüzde 7 düşerken, Güney Kore’de yüzde 5,1 düşüş görüldü. 2024’ün son çeyreğinde güçlü bir toparlanma ile Çin otomobil satışları yaklaşık 23 milyon adede ulaşırken, yıllık bazda yüzde 2,6 artış kaydetti. Özellikle Çin, küresel otomobil satışlarının yaklaşık yüzde 31’ini oluşturuyor. Hindistan’da binek otomobil satışları yüzde 4,8 artarak 4,4 milyon adede ulaştı. 2024’te Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki otomobil üretimi yüzde 0,4 arttı.


Avrupa’da otomotiv ithalatında Çin önde


2024 yılında Çin, değer açısından yeni AB otomobil ithalatının birincil kaynağı konumunu korudu. Yüzde 12,2’lik bir düşüş yaşamasına rağmen Çin hala yüzde 17,2’lik bir pazar payına sahip.


Birleşik Krallık, Japonya ve Türkiye’den yapılan ithalat, Çin ile birlikte AB otomobil ithalatının değerinin yaklaşık yüzde 60’ına yaklaşıyor. Türkiye ve Japonya’dan AB’ye yapılan ticaret akışları sırasıyla yüzde 13,8 ve yüzde 6,4 artarken, Güney Kore yüzde 22 ile en büyük düşüşü kaydetti.


Avrupa’nın otomotiv ihracatı


2024 yılında, AB yapımı otomobillerin ABD’ye ihracatı yüzde 4,6 düştü. En büyük düşüş, muhtemelen yerli araç üreticilerinin artan rekabeti nedeniyle yüzde 25,5’lik bir düşüşle Çin’de gerçekleşirken, İsviçre ve Türkiye’ye yapılan ihracat da sırasıyla yüzde 9,9 ve yüzde 7,6 oranında düştü.


Karmaşık tabloya rağmen, ABD ve Birleşik Krallık toplu olarak AB’nin yeni otomobil ihracatının değer olarak neredeyse yarısını oluşturuyor ve bu da AB otomotiv endüstrisi için kilit pazarlar olarak önemlerini vurguluyor. Çin’e yapılan sevkiyatlar düşmesine rağmen, Çin pazarı da AB otomotiv sektörü için kritik konumunu korumaya devam ediyor.


ABD’de durum: tarifeler ve yeni adımlar, anlaşmalar


2024’te ABD otomotiv endüstrisi 14,7 milyondan fazla araç üretme kapasitesine sahip, ancak, yalnızca 10,2 milyon araç üretildi ve 4,5 milyon adet kullanılmayan kapasite kaldı. Diğer taraftan da 2024 yılında ABD’de satılan 16,1 milyon yeni hafif aracın yaklaşık 6,3 milyonu büyük ölçüde Meksika, Kanada, Avrupa Birliği, İngiltere, Japonya ve Kore’den ithal edildi.


2024’te Detroit’in büyük üçlü üreticileri ABD’de yaklaşık 1,85 milyon ithal hafif araç satarken bu, toplam küresel satışlarının yüzde 13’ünü oluşturdu. Karşılaştırma yapmak gerekirse, en büyük üç Japon markası geçen yıl küresel olarak 17,9 milyon adet sattı. 1,53 milyonu ithal edilerek ABD pazarında satıldı ve bu da yüzde 9’a denk geliyor. Almanya’nın üç üretici için ithal otomobillerine yönelik ABD talebi, küresel toplamlarının yüzde 7’sini oluşturdu.


Amerika Birleşik Devletleri’nde daha fazla araç üretilmesi istenirken, sendikalar ülkenin yeterince kullanılmayan otomobil fabrikalarının istihdam sayılarını artırmak için muazzam bir potansiyel sunduğunu savunuyor. ABD ekonomisinin bu alanda 90 bin’e kadar yeni üretim işi yaratabileceği öne sürülüyor. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, araç üretiminde yaratılan her doğrudan iş ortalama 10,5 ek istihdamı tetikliyor. Bu çarpan etkisi, otomotiv endüstrisinin ekonomideki geniş kapsamlı etkisini ortaya koyuyor.


Sektörün küreselleşmiş tedarik zinciri, tamamen yerli parçalardan üretilen hiçbir aracın olmadığını gösteriyor. Araştırmaya göre ABD’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 70’i yurtdışında üretiliyor, yedek parçaların ise yüzde 60’ı ithal ediliyor.


Çin’in otomotivde artan payı dikkat çekiyor


Çin, küresel otomobil üretiminde liderliğini pekiştiriyor. 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla, dünyada en fazla otomobil üreten ve ihraç eden ülke konumuna gelen Çin, geçen yıl üretilen tüm otomobillerin neredeyse üçte birini tek başına karşıladı. Ülke, iç talebinin iki katından fazla üretim kapasitesinde sahip olması sayesinde, üretiminin önemli bir bölümünü ihracata yönlendirebiliyor.


Çin’in ardından küresel otomotiv üretiminde yüzde 11,3 payla Amerika Birleşik Devletleri ikinci sırada yer alıyor. ABD merkezli elektrikli araç üreticileri, küresel otomobil üreticileri arasında toplam piyasa değerinin neredeyse yarısını temsil ediyor; en büyük şirketin değeri onu izleyen 29 otomobil üreticisinin toplam piyasa değerini geride bırakıyor. Japonya ise yüzde 9,6’lık payla üçüncü sırada yer alıyor.


Çin hükümeti, özellikle elektrikli araç üretimini desteklemek üzere yerli otomotiv sektörüne büyük yatırımlar yaptı. Son ticaret savaşlarında dengelenmiş ya da ötelenmiş adımların “Made in China 2025” gibi stratejik girişimlere, elektrikli araç üretimine nasıl etki edeceğini izleyerek göreceğiz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
BIST’te Sanayi Şirketlerinde Eriyecek Kâr Kalmadı
BIST’te Sanayi Şirketlerinde Eriyecek Kâr Kalmadı
Borsa İstanbul’da bir bilanço sezonu daha geride kaldı. Yatırımcıların iyi bilanço ve kârlılık hasreti 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti. Şimdi kafalardaki soru en kötü ne zaman geride kalacak ve bilançolar ne zaman toparlanmaya başlayacak?
Paydos mu, Mola mı?
Paydos mu, Mola mı?
Yüksek enflasyon ve faiz kıskacında zor günler geçiren reel ekonomide acı reçetenin sonuçları gün geçtikçe daha fazla hissediliyor. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın da dediği gibi dezenflasyon sürecinin maliyeti elbette olacak, ancak boyutunun ne kadar olacağı henüz bilinmiyor. Stres artıyor ancak sürece destek hayati önemde. Sanayi sektörünün yaşadığı sorunlar, Türkiye’nin sanayisizleşmesi riskini yaratıyor mu? Tek motivasyon kaynağı faiz oranları mı? Reel ekonominin gözü kulağı faiz indirim döngüsünün zamanlamasında…
Trump'ın U Dönüşleri
Trump'ın U Dönüşleri
Başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana sert söylemleriyle gündemden düşmeyen Trump, aldığı kararlardaki U dönüşleriyle politikada belirsizliğin yeni tanımı haline geldi. Göreve başladığından beri çoğu kararından geri adım atan Trump’ın keskin rota değişimlerini derledik.
Nükleer gölgede Hindistan-Pakistan Çatışması: Kimin Hamlesi, Kimin Tuzağı?
Nükleer gölgede Hindistan-Pakistan Çatışması: Kimin Hamlesi, Kimin Tuzağı?
Keşmir’de 22 Nisan’da yaşanan saldırı, Hindistan ile Pakistan’ı bir kez daha savaşın eşiğine getirdi. Nükleer silahlara sahip iki komşu ülke, kısa ama şiddetli çatışmalar sonrası ABD arabuluculuğunda ateşkese razı oldu. Ancak geçici sükûnet, bölgede güç dengelerini daha da karmaşık hale getirdi.
Bu Tabak Euro Kazananlar İçin Bile Pahalı
Bu Tabak Euro Kazananlar İçin Bile Pahalı
Artan restoran fiyatları sadece yerli tüketicileri değil turistleri bile rahatsız eder boyuta geldi. Yüksek gıda fiyatı ve kiralar işletmeleri zorlasa da pek çok noktada keyfi uygulamalar söz konusu.
Tarım ve Gıdada Geleceğin Rotası İstanbul’da Çiziliyor!
Tarım ve Gıdada Geleceğin Rotası İstanbul’da Çiziliyor!
Bloomberg HT 12 Haziran’da Sektörü Buluşturuyor
Müziği Finansal Bir Varlık Haline Getiren Adamın Yükselişi ve Çöküşü
Müziği Finansal Bir Varlık Haline Getiren Adamın Yükselişi ve Çöküşü
Merck Mercuriadis pop yıldızlarından Blackstone’a kadar herkesi müziğin bir sonraki gözde varlık sınıfı olduğuna ikna etti. Herkes için işe yaradı ama onun için değil.
Ücret Vergiyle Dilim Dilim Azaldı
Ücret Vergiyle Dilim Dilim Azaldı
Ücrette yıllar içerisinde vergi dilimi kesintilerini azaltacak limit artışları yapılmayınca kayıplar arttı. Kaybın nedeni yıl içerisinde birikimli olarak toplam gelir üzerinden kesinti yapılması. Hesaplamalar göre 2024’te ilk vergi dilimi yıllar boyunca yeniden değerleme oranında artış yapılsa 110 yerine 288 bin TL, bu yıl ise 158 bin yerine 415 bin TL olacaktı. 2024 yılında 35 bin TL ücretlinin net gelir kaybı 16 bin 500 TL oldu.
Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Beklenen Gelir Etkisini Yaratabilecek mi?
Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Beklenen Gelir Etkisini Yaratabilecek mi?
2025 yılı 1. geçici vergi beyan dönemine girilmesiyle birlikte bu dönem uygulamaya başlanacak olan yurt içi asgari kurumlar vergisi başlığı şirketler ve vergi profesyonelleri için ana gündem konusu.
Euronun Arkasındaki Teori: Robert Mundell, Optimum Para Alanı ve Avrupa’nın Para Birliği
Euronun Arkasındaki Teori: Robert Mundell, Optimum Para Alanı ve Avrupa’nın Para Birliği
Mundell, “A Theory of Optimum Currency Areas” başlıklı çalışmasında sabit kur rejimlerinin yapısal kırılganlıklarını ve ortak/tek para alanları teşkil edilirken dikkat edilmesi gereken kriterleri ortaya koydu.
Elektrikli ve İkonik
Elektrikli ve İkonik
Yüzde 100 elektrikli Renault 5 markanın genç yüzünü öne çıkartırken elektrifikasyon planlarını da yansıtıyor.
Tanıtım Yapmadan 1 Milyon Kullanıcıya Ulaşan Yapay Zeka Kodlama Asistanı
Tanıtım Yapmadan 1 Milyon Kullanıcıya Ulaşan Yapay Zeka Kodlama Asistanı
Kulaktan kulağa yayılan büyüme, 60 kişilik bir startupı üretken yapay zekâ çağının erken başarı öykülerinden birine dönüştürdü.
Trump’ın Golf Kulübü Üyeliği ile Ekonomi Doktrini Aynı Mantığı Paylaşıyor Olabilir
Trump’ın Golf Kulübü Üyeliği ile Ekonomi Doktrini Aynı Mantığı Paylaşıyor Olabilir
ABD Başkanı’nın gözünde gümrük vergileri diğer ülkelerin birinci sınıf bir pazara giriş için ödemesi gereken ekstra bir bedel olabilir.
Hindistan Otomobil İçin Ördüğü Koruma Duvarından Vazgeçmek Zorunda Kalabilir
Hindistan Otomobil İçin Ördüğü Koruma Duvarından Vazgeçmek Zorunda Kalabilir
Bu değerli ve korunan pazarın serbestleştirilmesi taleplerine uzun süredir direnen ülke, müzakere masasına geleceğinin sinyallerini veriyor.