Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Deepseek, Sputnik Etkisiyle, Elektrikli Araçların Geleceği
Sınırlamalar ve koruma duvarları teknolojide yerlileşmeyi artırırken, elektrikli araçlar 2025’de yükselişte olacak.
  • 30 Ocak 2025 17:31
  • Koray Öztopçu
Deepseek, Sputnik Etkisiyle, Elektrikli Araçların Geleceği

1957’de Sputnik’in uzaya gönderilmesi, uzay programlarını değiştirirken, DeepSeek’in teknoloji de yeni bir yarışı başlattığını ve bu yarışında elektrikli araçlara etkisi gündemde yeni konu olarak yerini aldı. Çinli bir startup olan DeepSeek'in, ABD'deki endüstri lideri modellerle aynı seviyede veya daha iyi olduğunu söylediği son yapay zeka modellerini piyasaya sürmesi, teknoloji dünya düzeninde tekrar yeni bir değişim rüzgarları estirdi.


Şirket, 6 milyon dolardan az işlem gücü gerektiren yarı iletken yatırımı ile ilerlediğini söylemesi küresel teknoloji çevrelerinin de dikkat çekti. Şirketin geliştirdiği yapay zeka asistanı, rakibini geride bırakarak uygulama mağazalarında en yüksek puanlı ücretsiz uygulama oldu. Elbette bu durum, teknoloji şirketlerinin milyarlarca dolarlık yapay zeka yatırımı sözü verme kararının ardından ekonomi anlamında da büyük değişimleri barındırıyor.


Teknoloji yarışı hızlanıyor


2022 sonlarında piyasaya sürülen uygulamalar, yapay zeka destekli kendi sohbet robotlarını yaratmak için acele eden teknoloji firmaları arasında bir mücadeleye neden oldu. DeepSeek’in en güçlü yapay zeka çipleri üzerindeki ihracat kontrolleri altında çıkması, ABD'nin Çin'de satışını yasaklamadığı, Kaliforniya çip üreticisinden nispeten düşük performanslı bir yapay zeka çipine güvenerek ilerlemesi tüm sektörü şaşırttı. Özellikle DeepSeek'in modellerinin kalitesi ve maliyet verimliliği bu anlatıyı tersine çevirirken, yapay zeka asistanının arkasındaki amiral gemisi modelini eğitmenin maliyetinin yalnızca 5,6 milyon dolar olması tartışmaları daha da hızlandırdı.


Elektrikli Araçlar 2025’de yükselişte olacak


Bazı otomobil üreticilerinin elektrikli hedeflerini küçültmesine ve ABD'deki 7 bin 500 dolarlık federal vergi kredisiyle ilgili belirsizliklere rağmen, elektrikli satışlarının önümüzdeki yıl önemli ölçüde artması bekleniyor. Otomotiv araştırma şirketine göre, önümüzdeki yıl küresel olarak tamamen elektrikli araç satışlarının yüzde 29,9 oranında artması bekleniyor. Tahminlere göre, 2025 yılında dünya çapında 15 milyon elektrikli araç satılacak ve pazar payında yüzde 13,2'den yüzde 16,7'ye bir artış olacak. 2025'te elektrikli ve şarjlı hibrit araç satışlarının (BEV+PHEV) tüm dünyada yüzde 17 artarak 20 milyon adedi aşması bekleniyor.


Çin, yüzde 64 pay ile dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olarak öne çıkarken, 2025’te yüzde 17’inin üstünde olması bekleniyor. (2024’te 11 milyon adetti ) Amerika’da 2025'te elektrikli araç satışlarının yüzde 16 artarak 2,1 milyona ulaşacağı öngörülürken, 2024’te yüzde 9 büyüyerek 1,8 milyon adeti bulmuştu.


Küresel hafif araç üretiminin ise toplam 88-89 milyon adette olması bekleniyor. Otomobil endüstrisi, 2025'e girerken, özellikle de küresel ticaret ve koruma tarifeleri ile üretimde farklı değişikliklere maruz kalabilir.



Ülkelerin gelecekte elektrikli araç hakimiyeti ne anlama geliyor?


Ülkelerin elektrikli araç pazarındaki üretim becerisi, küresel elektrikli araç üretiminin yüzde olarak artan uygun fiyatlı elektrikli araçların dünya çapında hızla benimsenmesinin ardındaki itici güç olacak. Batarya üretimi ve inovasyon konusundaki uzmanlık, ülkeleri elektrikli araç teknolojisindeki gelişmeleri hızlandırmak için iyi bir konuma getirecek ve bu da onları küresel olarak fosil yakıtla çalışan arabalara daha uygulanabilir ve çekici alternatifler haline getirecek.


Artan elektrikli araçlara ilgi ülkelerin üretim politikalarını da etkiliyor. Çin, yılda 40 milyondan fazla içten yanmalı motorlu otomobil üretme kapasitesine sahip durumda gözükürken, 2025'in sonuna kadar 25 milyona yakın elektrikli araç üretme kapasitesine sahip olması bekleniyor .


Tüketici odağı elektrikli araçlara dönüyor


Tüketiciler elektrikli araçların geleceği konusunda iyimser iken, aynı zamanda teknolojisi konusunda artık daha açık fikirli. Şarj altyapısının eksikliği gibi kısa vadeli zorluklar devam ederken, mevcut elektrikli araç sürücülerinin yüzde 90'ı elektrikli güç aktarma organlarına sadık kalıyor: Motor tipi tercihlerine olan bağlılık yüksek olmaya devam ediyor.


Elektrikli mobiliteye geçiş hızla ilerlemeye devam ederek küresel enerji ve otomobil pazarlarını yeniden şekillendirirken, dünya çapında satılan her beş otomobilden birinin elektrikli olması bekleniyor.


Hızlanan dönüşüm yeni markalar getirecek mi?


Geleneksel otomotiv sektöründeki bu ekosistemdeki değişim elektrikli akıllı araçların artan payı ülkelerin kendi "yerli" elektrikli araç ve batarya endüstrisini inşa etme yönünde ortak bir çaba gösteriyor. Ülkeler, ekosistem oluşumunda elektrikli araç endüstrisi kritik bir kütleye ulaştığında dünya elektrikli araç pazarının büyük bir kısmını üretmeyi hedefliyor.


Daha ucuz elektrikli arabalar: Kitlesel pazarda benimsenmenin kilidini açmanın anahtarı


On yılı aşkın bir süredir otomotiv ekosistemini ve elektrifikasyonun geleceğini şekillendiren elektrikli bağlantılı araçların etkisi artarken, 2025'i "elektrikli araç yılı" olarak tanımlamak, oldukça fazla global düzenleme, gelişmeye rağmen değişimi hızlı göreceğimiz bir şekilde gerçek olacak gibi gözüküyor.


Otomotiv sektöründe de bunca teknolojik dönüştürücü gelişmelerin olmasının etkisiyle daha da hızlı hareket edecek. 2025’de daha da fazla öne çıkacak gelişmeler :



  • Küresel anlamda, Çin’in sürekli yenilenen modelleri, diğer ülkelerin yeni markalarla daha düşük bütçeli elektrikli araç model yelpazesinin tüketicilere ulaşması




  • Teknolojik anlamda gelişmelerle, ultra hızlı batarya şarjı beklentileri yeniden tanımlaması,




  • Ekonomik anlamda ülkelerde elektrikli araçların her zamankinden daha erişilebilir hale gelmesi,




  • Tüketici davranışları etkisinde daha çok yeni nesil beklentilerine uygun modeller ve otomotiv markalarının çekiciliğini artırma çabaları,




  • Politika anlamında ise dünya çapında ülkelerin elektrikli araçlara yönelik teşviklerin arttığı bir dönem yaşayacağız.


Elbette elektrikli araç üretimi, dünyanın karbondan arındırma hedefleriyle, ülkelerin elektrikli araç hakimiyeti umut verici bir hikaye sunuyor. Uygun fiyatlı elektrikli araçların hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesi, ulaşım emisyonlarına karşı güçlü bir araç olduğu, yenilik, sürdürülebilir uygulamalarla eşleştirildiğinde; daha yeşil ulaşıma giden yolun kendi yaratacak.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Kuşakları Anlamak - 2
Kuşakları Anlamak - 2
Geçtiğimiz ayki yazımı Ipsos’un Kuşaklar Raporu 2025’ten yola çıkarak Z Kuşağı, X Kuşağı ve daha olgun yaştaki kuşaklara yakından bakacağımızı söyleyerek sonlandırmıştık. Kuşaklara dair analizleri anlamak, dünyayı daha iyi kavramamızın yollarından biri. Gerçeklerle efsaneleri ayırt edebilmek ve ülkelerin karşı karşıya olduğu çok gerçek demografik değişimleri ve zorlukları anlamak ve yakından bakmak çok önemli.
Euro İhracatçıyı Kurtarır mı?
Euro İhracatçıyı Kurtarır mı?
Eurodaki yükseliş başta tekstil sektörü olmak üzere Türk ihracatçısı için adeta can suyu oldu. Jeopolitik gerilimler ve küresel ticaretin değişen dengeleri arasında güçlenen euro, Türkiye’nin Avrupa pazarındaki konumunu yeniden güçlendirme fırsatı sundu. Peki bu fırsat, sürdürülebilir bir avantaja dönüşecek mi?
Yapay Zekâ İçeriği Yutuyor Mu?
Yapay Zekâ İçeriği Yutuyor Mu?
Yapay zekâ ile birlikte hayatımıza giren “zero click” (sıfır tıklama) içerik üreticilerinin gelir kaynağını ellerinden alarak üretimi tehdit ediyor. Üstelik mesele sadece ekonomik değil. Bilginin sürdürülebilirliği, çeşitliliği ve meşruiyeti risk altında. Öte yandan yapay zekânın bilgi kaynağı olan içerik üreticilerinin yok olması, aslında AI’ın kendi kendini de yok etmesi anlamına geliyor…
Fonlarda Sabit Getirinin Krallığı Sürüyor
Fonlarda Sabit Getirinin Krallığı Sürüyor
Faiz indirim beklentisi yatırımcıyı fon tercihlerinde yeni arayışlara yönlendirirken, portföy dağılımında geçen yılın favorisi sabit getirili fonlar, bu yılın ikinci yarısında da başrolde. Para piyasası ve borçlanma aracı fonları öne çıkarken, stopaj oranlarının yükseltilmesi arbitraj fonlarının yanı sıra döviz ve altına olan talebi artırabilir.
Yatırımcıdan Sporcuya Varlık Transferi
Yatırımcıdan Sporcuya Varlık Transferi
Borsa İstanbul’da işlem gören spor şirketleri, bedelli sermaye artırımlarını adeta rutin haline getirirken; aynı anda onlarca milyon euroluk transferlere imza atmaları, yatırımcılar arasında “varlık transferi” tartışmalarını alevlendiriyor.
Türkiye’nin İlk “İklim Kanunu” Yürürlüğe Girdi
Türkiye’nin İlk “İklim Kanunu” Yürürlüğe Girdi
Türkiye’nin ilk İklim Kanunu yürürlüğe girdi. Bu geniş kapsamlı yasa ile, Ekim 2021’de onaylanan Paris İklim Anlaşması ve 2053 Net Sıfır emisyon hedefi doğrultusunda ulusal bir yasal çerçeve oluşturulması amaçlanıyor. Ancak kanunda fosil yakıtlardan çıkış planı ve net emisyon azaltım hedefi gibi eksiklikler eleştiri konusu oldu.
Anlaşılamamış Bir Strateji Ustası: Hocam Zbigniew Kazimierz Brzezinski’nin Mirasına Dair Bir Değerlendirme
Anlaşılamamış Bir Strateji Ustası: Hocam Zbigniew Kazimierz Brzezinski’nin Mirasına Dair Bir Değerlendirme
Avrasya teorisyeni Zbigniew Brzezinski, çok katmanlı bakış açısı, güç– prensip dengesine verdiği önem ve disiplinli strateji üretime kapasitesi ile hem dost hem rakip strateji düşünürler ve ülkemiz için dikkate alınması ve okunması gereken jeopolitik düşünürlerden birisidir.
Otomotiv Sektörüyle Birlikte Üretimde Değişen Avrupa, Dönüşüme Ayak Uydurabilecek mi?
Otomotiv Sektörüyle Birlikte Üretimde Değişen Avrupa, Dönüşüme Ayak Uydurabilecek mi?
2022 yılına kadar dünyanın en büyük otomobil fabrikasına sahip olan Avrupa, ABD ile Çin karşısında rekabet üstünlüğünü nasıl geri kazanabileceğinin yollarını arıyor.
ABD’de Pizza Neden Bu Kadar Pahalı ve Bu ABD Ekonomisi Hakkında Ne Söylüyor?
ABD’de Pizza Neden Bu Kadar Pahalı ve Bu ABD Ekonomisi Hakkında Ne Söylüyor?
ABD’de kaliteli malzeme kullanılan pahalı pizzalar hâlâ satılıyor, ancak düşük gelirli tüketiciler için dondurulmuş pizza bile bir lüks haline gelmeye başladı.
SEC’in Pek Duyulmayan Hacklenme Hikayesi Sanıldığından Çok Daha Büyük Olabilir
SEC’in Pek Duyulmayan Hacklenme Hikayesi Sanıldığından Çok Daha Büyük Olabilir
Ukraynalı siber suçlulardan oluşan kötü şöhretli bir çete çok önemli bir veri tabanını vurduğunda, düzenleyici kurum ihlali hızla küçümsedi. Bilgisayar korsanlarından biri sistemin hala yumuşak bir hedef olduğunu söylüyor.
Renault Boreal’i Türkiye’de Üretecek
Renault Boreal’i Türkiye’de Üretecek
Oyak Renault’nun 400 milyon euroluk yatırımı ikinci meyvesini verdi. Renault Duster’ın ardından C Segmenti SUV aracı Boreal’i de Türkiye’de üreteceğini duyurdu. 2027’ye kadar 2 modelin daha Türkiye’de üretimi için çalışmalar sürüyor.
Cavaliers’in Sahibi Dan Gilbert Milyarlarını Bağışlamak ve Yeniden Yürümek İstiyor
Cavaliers’in Sahibi Dan Gilbert Milyarlarını Bağışlamak ve Yeniden Yürümek İstiyor
Arka arkaya satın almalar yapan Rocket Mortgage’ın sahibi servetini harcamaktan büyük keyif alıyor.