Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Deepseek, Sputnik Etkisiyle, Elektrikli Araçların Geleceği
Sınırlamalar ve koruma duvarları teknolojide yerlileşmeyi artırırken, elektrikli araçlar 2025’de yükselişte olacak.
  • 30 Ocak 2025 17:31
  • Koray Öztopçu
Deepseek, Sputnik Etkisiyle, Elektrikli Araçların Geleceği

1957’de Sputnik’in uzaya gönderilmesi, uzay programlarını değiştirirken, DeepSeek’in teknoloji de yeni bir yarışı başlattığını ve bu yarışında elektrikli araçlara etkisi gündemde yeni konu olarak yerini aldı. Çinli bir startup olan DeepSeek'in, ABD'deki endüstri lideri modellerle aynı seviyede veya daha iyi olduğunu söylediği son yapay zeka modellerini piyasaya sürmesi, teknoloji dünya düzeninde tekrar yeni bir değişim rüzgarları estirdi.


Şirket, 6 milyon dolardan az işlem gücü gerektiren yarı iletken yatırımı ile ilerlediğini söylemesi küresel teknoloji çevrelerinin de dikkat çekti. Şirketin geliştirdiği yapay zeka asistanı, rakibini geride bırakarak uygulama mağazalarında en yüksek puanlı ücretsiz uygulama oldu. Elbette bu durum, teknoloji şirketlerinin milyarlarca dolarlık yapay zeka yatırımı sözü verme kararının ardından ekonomi anlamında da büyük değişimleri barındırıyor.


Teknoloji yarışı hızlanıyor


2022 sonlarında piyasaya sürülen uygulamalar, yapay zeka destekli kendi sohbet robotlarını yaratmak için acele eden teknoloji firmaları arasında bir mücadeleye neden oldu. DeepSeek’in en güçlü yapay zeka çipleri üzerindeki ihracat kontrolleri altında çıkması, ABD'nin Çin'de satışını yasaklamadığı, Kaliforniya çip üreticisinden nispeten düşük performanslı bir yapay zeka çipine güvenerek ilerlemesi tüm sektörü şaşırttı. Özellikle DeepSeek'in modellerinin kalitesi ve maliyet verimliliği bu anlatıyı tersine çevirirken, yapay zeka asistanının arkasındaki amiral gemisi modelini eğitmenin maliyetinin yalnızca 5,6 milyon dolar olması tartışmaları daha da hızlandırdı.


Elektrikli Araçlar 2025’de yükselişte olacak


Bazı otomobil üreticilerinin elektrikli hedeflerini küçültmesine ve ABD'deki 7 bin 500 dolarlık federal vergi kredisiyle ilgili belirsizliklere rağmen, elektrikli satışlarının önümüzdeki yıl önemli ölçüde artması bekleniyor. Otomotiv araştırma şirketine göre, önümüzdeki yıl küresel olarak tamamen elektrikli araç satışlarının yüzde 29,9 oranında artması bekleniyor. Tahminlere göre, 2025 yılında dünya çapında 15 milyon elektrikli araç satılacak ve pazar payında yüzde 13,2'den yüzde 16,7'ye bir artış olacak. 2025'te elektrikli ve şarjlı hibrit araç satışlarının (BEV+PHEV) tüm dünyada yüzde 17 artarak 20 milyon adedi aşması bekleniyor.


Çin, yüzde 64 pay ile dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olarak öne çıkarken, 2025’te yüzde 17’inin üstünde olması bekleniyor. (2024’te 11 milyon adetti ) Amerika’da 2025'te elektrikli araç satışlarının yüzde 16 artarak 2,1 milyona ulaşacağı öngörülürken, 2024’te yüzde 9 büyüyerek 1,8 milyon adeti bulmuştu.


Küresel hafif araç üretiminin ise toplam 88-89 milyon adette olması bekleniyor. Otomobil endüstrisi, 2025'e girerken, özellikle de küresel ticaret ve koruma tarifeleri ile üretimde farklı değişikliklere maruz kalabilir.



Ülkelerin gelecekte elektrikli araç hakimiyeti ne anlama geliyor?


Ülkelerin elektrikli araç pazarındaki üretim becerisi, küresel elektrikli araç üretiminin yüzde olarak artan uygun fiyatlı elektrikli araçların dünya çapında hızla benimsenmesinin ardındaki itici güç olacak. Batarya üretimi ve inovasyon konusundaki uzmanlık, ülkeleri elektrikli araç teknolojisindeki gelişmeleri hızlandırmak için iyi bir konuma getirecek ve bu da onları küresel olarak fosil yakıtla çalışan arabalara daha uygulanabilir ve çekici alternatifler haline getirecek.


Artan elektrikli araçlara ilgi ülkelerin üretim politikalarını da etkiliyor. Çin, yılda 40 milyondan fazla içten yanmalı motorlu otomobil üretme kapasitesine sahip durumda gözükürken, 2025'in sonuna kadar 25 milyona yakın elektrikli araç üretme kapasitesine sahip olması bekleniyor .


Tüketici odağı elektrikli araçlara dönüyor


Tüketiciler elektrikli araçların geleceği konusunda iyimser iken, aynı zamanda teknolojisi konusunda artık daha açık fikirli. Şarj altyapısının eksikliği gibi kısa vadeli zorluklar devam ederken, mevcut elektrikli araç sürücülerinin yüzde 90'ı elektrikli güç aktarma organlarına sadık kalıyor: Motor tipi tercihlerine olan bağlılık yüksek olmaya devam ediyor.


Elektrikli mobiliteye geçiş hızla ilerlemeye devam ederek küresel enerji ve otomobil pazarlarını yeniden şekillendirirken, dünya çapında satılan her beş otomobilden birinin elektrikli olması bekleniyor.


Hızlanan dönüşüm yeni markalar getirecek mi?


Geleneksel otomotiv sektöründeki bu ekosistemdeki değişim elektrikli akıllı araçların artan payı ülkelerin kendi "yerli" elektrikli araç ve batarya endüstrisini inşa etme yönünde ortak bir çaba gösteriyor. Ülkeler, ekosistem oluşumunda elektrikli araç endüstrisi kritik bir kütleye ulaştığında dünya elektrikli araç pazarının büyük bir kısmını üretmeyi hedefliyor.


Daha ucuz elektrikli arabalar: Kitlesel pazarda benimsenmenin kilidini açmanın anahtarı


On yılı aşkın bir süredir otomotiv ekosistemini ve elektrifikasyonun geleceğini şekillendiren elektrikli bağlantılı araçların etkisi artarken, 2025'i "elektrikli araç yılı" olarak tanımlamak, oldukça fazla global düzenleme, gelişmeye rağmen değişimi hızlı göreceğimiz bir şekilde gerçek olacak gibi gözüküyor.


Otomotiv sektöründe de bunca teknolojik dönüştürücü gelişmelerin olmasının etkisiyle daha da hızlı hareket edecek. 2025’de daha da fazla öne çıkacak gelişmeler :



  • Küresel anlamda, Çin’in sürekli yenilenen modelleri, diğer ülkelerin yeni markalarla daha düşük bütçeli elektrikli araç model yelpazesinin tüketicilere ulaşması




  • Teknolojik anlamda gelişmelerle, ultra hızlı batarya şarjı beklentileri yeniden tanımlaması,




  • Ekonomik anlamda ülkelerde elektrikli araçların her zamankinden daha erişilebilir hale gelmesi,




  • Tüketici davranışları etkisinde daha çok yeni nesil beklentilerine uygun modeller ve otomotiv markalarının çekiciliğini artırma çabaları,




  • Politika anlamında ise dünya çapında ülkelerin elektrikli araçlara yönelik teşviklerin arttığı bir dönem yaşayacağız.


Elbette elektrikli araç üretimi, dünyanın karbondan arındırma hedefleriyle, ülkelerin elektrikli araç hakimiyeti umut verici bir hikaye sunuyor. Uygun fiyatlı elektrikli araçların hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesi, ulaşım emisyonlarına karşı güçlü bir araç olduğu, yenilik, sürdürülebilir uygulamalarla eşleştirildiğinde; daha yeşil ulaşıma giden yolun kendi yaratacak.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Tescilin Adı Var Tadı Yok
Tescilin Adı Var Tadı Yok
Türkiye zengin mutfak kültürü ile coğrafi işaretli ürünlerde çok büyük bir potansiyele sahip. Ancak alınan tescillerin gereğinin yerine getirilmemesi tescilin sağlayabileceği katma değeri düşürüyor.
Borç Yiğitleri Kamçılıyor
Borç Yiğitleri Kamçılıyor
Son dönemde tahvil piyasalarında yaşanan sert hareketler, küresel ekonomide yükselen bir gerilimi gözler önüne seriyor. Uzun vadeli devlet tahvillerine olan talep zayıflarken, faiz oranları kritik eşiği aşarak son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı. Yatırımcılar, artık hükümetlere borç verirken çok daha temkinli. Bu durum, yalnızca finansal piyasaların değil, siyaset kurumlarının da yeniden şekillenmesine neden olabilir.
12 Ayda Enflasyonu Yenebilecek Hisseler
12 Ayda Enflasyonu Yenebilecek Hisseler
2025 yılı ilk çeyrek bilanço döneminin ardından analistlerin araştırma kapsamındaki şirketler için hesapladıkları hedef fiyatlar cazip getiri potansiyeli sunuyor. 12 aylık dönem için hesaplanan hedef fiyatlara göre araştırma kapsamındaki 56 şirketin 51’i enflasyonun üzerinde getiri potansiyeli sunuyor.
Ufuk Akçiğit’ten Kaliteli Büyüme İçin Çözüm Önerileri
Ufuk Akçiğit’ten Kaliteli Büyüme İçin Çözüm Önerileri
Şirketlerin verimliliği ve sürdürülebilir büyüme ile ilişkisini geçmişten bugüne verilerle ortaya koyan Akçiğit, ülkelerin izlediği yol haritasını ve Türkiye’nin çıkarması gereken dersleri anlattı.
Doğudan Batıya Aşırı Sağ Dalga: Avrupa Siyaseti Sağa Çekiyor mu?
Doğudan Batıya Aşırı Sağ Dalga: Avrupa Siyaseti Sağa Çekiyor mu?
Polonya, Portekiz ve Romanya’da gerçekleştirilen seçimler, aşırı sağın Avrupa’da artık sadece bir uyarı değil, iktidar adayı olduğunu gösterdi. Peki bu yükselişin nedeni ne ve Avrupa siyaseti nereye gidiyor?
Orada Bir Ev Var Uzakta
Orada Bir Ev Var Uzakta
Konut piyasası son dönemlerin en sakin zamanlarını yaşıyor, yüksek enflasyona kıyasla fiyatlar yerinde sayarken konut satışları yavaş seyrini sürdürüyor, stok büyüyor. Buna karşı konut satın almak halen daha varlıklı bir azınlığın özeline sıkışıp kalmış durumda. Özellikle genç kesimin kendi evinde oturma ihtimali düşüyor.
Yeni Dünyada Hayatta Kalmanın Basit Rehberi
Yeni Dünyada Hayatta Kalmanın Basit Rehberi
Mağaradan çıkan insanlık nasıl ateşin etrafında bir araya geldiyse, bugün de yapay zekâ etrafında toplanarak insanlık değerlerini yeniden tanımlamak zorunda.
Kuşak Farklılıklarını Anlamak - 1
Kuşak Farklılıklarını Anlamak - 1
Araştırmacılar, pazarlama ve iletişim dünyası için farklı kuşakların özelliklerini geniş ve genelleyici ifadelerle tanımlama cazibesi, günümüzde oldukça güçlü. Bu sayede tüketicilerin ilgisini çeken güçlü hikayeler sunabiliyoruz. Ancak 15 yıllık bir dönemde doğan herkesin ortak değerler ve davranışlara sahip bir kategori olarak doğru şekilde tanımlanabileceği varsayımı ne kadar doğru?
Yeni Dengelerin Eşiğinde: Katar Forumu, ABD Tarifeleri ve Türkiye’yi Bekleyen Dönüşüm
Yeni Dengelerin Eşiğinde: Katar Forumu, ABD Tarifeleri ve Türkiye’yi Bekleyen Dönüşüm
Tüm dünyada gün geçtikçe artan değişim talebi artık daha hızlı bir biçimde somut sonuçlar üretiyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ekonomik düzenin lideri olan, bugünse bu pozisyonu tartışılan ABD, dönüşüm treninin son yolcularından oldu. Yeni dünya düzeninde daha güçlü bir koltuk sahibi olmak isteyen Türkiye ise varoluş nedenini güncelleyerek, “köprü vazifesi”nden “stratejik tasarlayıcı”ya dönüşmeli.
Sektör Liderleri Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’nde Buluşuyor
Sektör Liderleri Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’nde Buluşuyor
12 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşecek Bloomberg HT Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Zirvesi’ne, T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra sektörlerinin uzman ve lider isimleri katılacak. Gıda güvencesi ve kalite, sürdürülebilir tarım uygulamalarının finansmanı, ekosistemde dönüşüm ve iş birlikleri gibi konuların ön planda olacağı zirvede; kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri sürdürülebilir tarım politikalarının geliştirilmesi adına görüş alışverişinde bulunacak. Zirve Yirmidört İletişim danışmanlığında gerçekleştirilecek.
Citroën C3 Serisi İle Elini Güçlendiriyor
Citroën C3 Serisi İle Elini Güçlendiriyor
Yüzde 100 elektrikli yeni Ë-C3 ve C3 Aircross modelleri ile yaza hızlı giren Citroën segmentinde kendine iyi bir yer edinebilir.
Bölgesel Ticaret Anlaşmaları ve Tercihli Ticaret: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok?
Bölgesel Ticaret Anlaşmaları ve Tercihli Ticaret: Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok?
Son 12 yılda dünya ticaretinde bölgesel ticaret anlaşmalarının sayısı ve kapsadığı ticaret hacmi belirgin biçimde arttı. Bu anlaşmalara taraf olan ülkeler arasındaki ithalat hacmi ise aynı ölçüde gelişmedi.