Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Deepseek, Sputnik Etkisiyle, Elektrikli Araçların Geleceği
Sınırlamalar ve koruma duvarları teknolojide yerlileşmeyi artırırken, elektrikli araçlar 2025’de yükselişte olacak.
  • 30 Ocak 2025 17:31
  • Koray Öztopçu
Deepseek, Sputnik Etkisiyle, Elektrikli Araçların Geleceği

1957’de Sputnik’in uzaya gönderilmesi, uzay programlarını değiştirirken, DeepSeek’in teknoloji de yeni bir yarışı başlattığını ve bu yarışında elektrikli araçlara etkisi gündemde yeni konu olarak yerini aldı. Çinli bir startup olan DeepSeek'in, ABD'deki endüstri lideri modellerle aynı seviyede veya daha iyi olduğunu söylediği son yapay zeka modellerini piyasaya sürmesi, teknoloji dünya düzeninde tekrar yeni bir değişim rüzgarları estirdi.


Şirket, 6 milyon dolardan az işlem gücü gerektiren yarı iletken yatırımı ile ilerlediğini söylemesi küresel teknoloji çevrelerinin de dikkat çekti. Şirketin geliştirdiği yapay zeka asistanı, rakibini geride bırakarak uygulama mağazalarında en yüksek puanlı ücretsiz uygulama oldu. Elbette bu durum, teknoloji şirketlerinin milyarlarca dolarlık yapay zeka yatırımı sözü verme kararının ardından ekonomi anlamında da büyük değişimleri barındırıyor.


Teknoloji yarışı hızlanıyor


2022 sonlarında piyasaya sürülen uygulamalar, yapay zeka destekli kendi sohbet robotlarını yaratmak için acele eden teknoloji firmaları arasında bir mücadeleye neden oldu. DeepSeek’in en güçlü yapay zeka çipleri üzerindeki ihracat kontrolleri altında çıkması, ABD'nin Çin'de satışını yasaklamadığı, Kaliforniya çip üreticisinden nispeten düşük performanslı bir yapay zeka çipine güvenerek ilerlemesi tüm sektörü şaşırttı. Özellikle DeepSeek'in modellerinin kalitesi ve maliyet verimliliği bu anlatıyı tersine çevirirken, yapay zeka asistanının arkasındaki amiral gemisi modelini eğitmenin maliyetinin yalnızca 5,6 milyon dolar olması tartışmaları daha da hızlandırdı.


Elektrikli Araçlar 2025’de yükselişte olacak


Bazı otomobil üreticilerinin elektrikli hedeflerini küçültmesine ve ABD'deki 7 bin 500 dolarlık federal vergi kredisiyle ilgili belirsizliklere rağmen, elektrikli satışlarının önümüzdeki yıl önemli ölçüde artması bekleniyor. Otomotiv araştırma şirketine göre, önümüzdeki yıl küresel olarak tamamen elektrikli araç satışlarının yüzde 29,9 oranında artması bekleniyor. Tahminlere göre, 2025 yılında dünya çapında 15 milyon elektrikli araç satılacak ve pazar payında yüzde 13,2'den yüzde 16,7'ye bir artış olacak. 2025'te elektrikli ve şarjlı hibrit araç satışlarının (BEV+PHEV) tüm dünyada yüzde 17 artarak 20 milyon adedi aşması bekleniyor.


Çin, yüzde 64 pay ile dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olarak öne çıkarken, 2025’te yüzde 17’inin üstünde olması bekleniyor. (2024’te 11 milyon adetti ) Amerika’da 2025'te elektrikli araç satışlarının yüzde 16 artarak 2,1 milyona ulaşacağı öngörülürken, 2024’te yüzde 9 büyüyerek 1,8 milyon adeti bulmuştu.


Küresel hafif araç üretiminin ise toplam 88-89 milyon adette olması bekleniyor. Otomobil endüstrisi, 2025'e girerken, özellikle de küresel ticaret ve koruma tarifeleri ile üretimde farklı değişikliklere maruz kalabilir.



Ülkelerin gelecekte elektrikli araç hakimiyeti ne anlama geliyor?


Ülkelerin elektrikli araç pazarındaki üretim becerisi, küresel elektrikli araç üretiminin yüzde olarak artan uygun fiyatlı elektrikli araçların dünya çapında hızla benimsenmesinin ardındaki itici güç olacak. Batarya üretimi ve inovasyon konusundaki uzmanlık, ülkeleri elektrikli araç teknolojisindeki gelişmeleri hızlandırmak için iyi bir konuma getirecek ve bu da onları küresel olarak fosil yakıtla çalışan arabalara daha uygulanabilir ve çekici alternatifler haline getirecek.


Artan elektrikli araçlara ilgi ülkelerin üretim politikalarını da etkiliyor. Çin, yılda 40 milyondan fazla içten yanmalı motorlu otomobil üretme kapasitesine sahip durumda gözükürken, 2025'in sonuna kadar 25 milyona yakın elektrikli araç üretme kapasitesine sahip olması bekleniyor .


Tüketici odağı elektrikli araçlara dönüyor


Tüketiciler elektrikli araçların geleceği konusunda iyimser iken, aynı zamanda teknolojisi konusunda artık daha açık fikirli. Şarj altyapısının eksikliği gibi kısa vadeli zorluklar devam ederken, mevcut elektrikli araç sürücülerinin yüzde 90'ı elektrikli güç aktarma organlarına sadık kalıyor: Motor tipi tercihlerine olan bağlılık yüksek olmaya devam ediyor.


Elektrikli mobiliteye geçiş hızla ilerlemeye devam ederek küresel enerji ve otomobil pazarlarını yeniden şekillendirirken, dünya çapında satılan her beş otomobilden birinin elektrikli olması bekleniyor.


Hızlanan dönüşüm yeni markalar getirecek mi?


Geleneksel otomotiv sektöründeki bu ekosistemdeki değişim elektrikli akıllı araçların artan payı ülkelerin kendi "yerli" elektrikli araç ve batarya endüstrisini inşa etme yönünde ortak bir çaba gösteriyor. Ülkeler, ekosistem oluşumunda elektrikli araç endüstrisi kritik bir kütleye ulaştığında dünya elektrikli araç pazarının büyük bir kısmını üretmeyi hedefliyor.


Daha ucuz elektrikli arabalar: Kitlesel pazarda benimsenmenin kilidini açmanın anahtarı


On yılı aşkın bir süredir otomotiv ekosistemini ve elektrifikasyonun geleceğini şekillendiren elektrikli bağlantılı araçların etkisi artarken, 2025'i "elektrikli araç yılı" olarak tanımlamak, oldukça fazla global düzenleme, gelişmeye rağmen değişimi hızlı göreceğimiz bir şekilde gerçek olacak gibi gözüküyor.


Otomotiv sektöründe de bunca teknolojik dönüştürücü gelişmelerin olmasının etkisiyle daha da hızlı hareket edecek. 2025’de daha da fazla öne çıkacak gelişmeler :



  • Küresel anlamda, Çin’in sürekli yenilenen modelleri, diğer ülkelerin yeni markalarla daha düşük bütçeli elektrikli araç model yelpazesinin tüketicilere ulaşması




  • Teknolojik anlamda gelişmelerle, ultra hızlı batarya şarjı beklentileri yeniden tanımlaması,




  • Ekonomik anlamda ülkelerde elektrikli araçların her zamankinden daha erişilebilir hale gelmesi,




  • Tüketici davranışları etkisinde daha çok yeni nesil beklentilerine uygun modeller ve otomotiv markalarının çekiciliğini artırma çabaları,




  • Politika anlamında ise dünya çapında ülkelerin elektrikli araçlara yönelik teşviklerin arttığı bir dönem yaşayacağız.


Elbette elektrikli araç üretimi, dünyanın karbondan arındırma hedefleriyle, ülkelerin elektrikli araç hakimiyeti umut verici bir hikaye sunuyor. Uygun fiyatlı elektrikli araçların hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesi, ulaşım emisyonlarına karşı güçlü bir araç olduğu, yenilik, sürdürülebilir uygulamalarla eşleştirildiğinde; daha yeşil ulaşıma giden yolun kendi yaratacak.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
BIST’te Sanayi Şirketlerinde Eriyecek Kâr Kalmadı
BIST’te Sanayi Şirketlerinde Eriyecek Kâr Kalmadı
Borsa İstanbul’da bir bilanço sezonu daha geride kaldı. Yatırımcıların iyi bilanço ve kârlılık hasreti 2025’in ilk çeyreğinde de devam etti. Şimdi kafalardaki soru en kötü ne zaman geride kalacak ve bilançolar ne zaman toparlanmaya başlayacak?
Tarifelerde Artışlar Düşüşler: Denge Öncesi Global Otomotiv Sektörü
Tarifelerde Artışlar Düşüşler: Denge Öncesi Global Otomotiv Sektörü
Rakamlar Çin’in otomotiv sektöründeki genişlemesini teyit ederken Avrupa’daki yavaşlamayı da gözler önüne seriyor.
Paydos mu, Mola mı?
Paydos mu, Mola mı?
Yüksek enflasyon ve faiz kıskacında zor günler geçiren reel ekonomide acı reçetenin sonuçları gün geçtikçe daha fazla hissediliyor. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın da dediği gibi dezenflasyon sürecinin maliyeti elbette olacak, ancak boyutunun ne kadar olacağı henüz bilinmiyor. Stres artıyor ancak sürece destek hayati önemde. Sanayi sektörünün yaşadığı sorunlar, Türkiye’nin sanayisizleşmesi riskini yaratıyor mu? Tek motivasyon kaynağı faiz oranları mı? Reel ekonominin gözü kulağı faiz indirim döngüsünün zamanlamasında…
Trump'ın U Dönüşleri
Trump'ın U Dönüşleri
Başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana sert söylemleriyle gündemden düşmeyen Trump, aldığı kararlardaki U dönüşleriyle politikada belirsizliğin yeni tanımı haline geldi. Göreve başladığından beri çoğu kararından geri adım atan Trump’ın keskin rota değişimlerini derledik.
Nükleer gölgede Hindistan-Pakistan Çatışması: Kimin Hamlesi, Kimin Tuzağı?
Nükleer gölgede Hindistan-Pakistan Çatışması: Kimin Hamlesi, Kimin Tuzağı?
Keşmir’de 22 Nisan’da yaşanan saldırı, Hindistan ile Pakistan’ı bir kez daha savaşın eşiğine getirdi. Nükleer silahlara sahip iki komşu ülke, kısa ama şiddetli çatışmalar sonrası ABD arabuluculuğunda ateşkese razı oldu. Ancak geçici sükûnet, bölgede güç dengelerini daha da karmaşık hale getirdi.
Bu Tabak Euro Kazananlar İçin Bile Pahalı
Bu Tabak Euro Kazananlar İçin Bile Pahalı
Artan restoran fiyatları sadece yerli tüketicileri değil turistleri bile rahatsız eder boyuta geldi. Yüksek gıda fiyatı ve kiralar işletmeleri zorlasa da pek çok noktada keyfi uygulamalar söz konusu.
Tarım ve Gıdada Geleceğin Rotası İstanbul’da Çiziliyor!
Tarım ve Gıdada Geleceğin Rotası İstanbul’da Çiziliyor!
Bloomberg HT 12 Haziran’da Sektörü Buluşturuyor
Müziği Finansal Bir Varlık Haline Getiren Adamın Yükselişi ve Çöküşü
Müziği Finansal Bir Varlık Haline Getiren Adamın Yükselişi ve Çöküşü
Merck Mercuriadis pop yıldızlarından Blackstone’a kadar herkesi müziğin bir sonraki gözde varlık sınıfı olduğuna ikna etti. Herkes için işe yaradı ama onun için değil.
Ücret Vergiyle Dilim Dilim Azaldı
Ücret Vergiyle Dilim Dilim Azaldı
Ücrette yıllar içerisinde vergi dilimi kesintilerini azaltacak limit artışları yapılmayınca kayıplar arttı. Kaybın nedeni yıl içerisinde birikimli olarak toplam gelir üzerinden kesinti yapılması. Hesaplamalar göre 2024’te ilk vergi dilimi yıllar boyunca yeniden değerleme oranında artış yapılsa 110 yerine 288 bin TL, bu yıl ise 158 bin yerine 415 bin TL olacaktı. 2024 yılında 35 bin TL ücretlinin net gelir kaybı 16 bin 500 TL oldu.
Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Beklenen Gelir Etkisini Yaratabilecek mi?
Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Beklenen Gelir Etkisini Yaratabilecek mi?
2025 yılı 1. geçici vergi beyan dönemine girilmesiyle birlikte bu dönem uygulamaya başlanacak olan yurt içi asgari kurumlar vergisi başlığı şirketler ve vergi profesyonelleri için ana gündem konusu.
Euronun Arkasındaki Teori: Robert Mundell, Optimum Para Alanı ve Avrupa’nın Para Birliği
Euronun Arkasındaki Teori: Robert Mundell, Optimum Para Alanı ve Avrupa’nın Para Birliği
Mundell, “A Theory of Optimum Currency Areas” başlıklı çalışmasında sabit kur rejimlerinin yapısal kırılganlıklarını ve ortak/tek para alanları teşkil edilirken dikkat edilmesi gereken kriterleri ortaya koydu.
Elektrikli ve İkonik
Elektrikli ve İkonik
Yüzde 100 elektrikli Renault 5 markanın genç yüzünü öne çıkartırken elektrifikasyon planlarını da yansıtıyor.