Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Teknoloji

Gümrük Vergileri Savaşı: Otomotivde Yeniden Doğuş Yeni Efsaneler Yaratabilir mi?
ABD gümrük vergileri birçok sektör gibi otomotiv ekosistemini de etkiliyor. Ekonomik etki olarak bakıldığında, tüketici açısından artan fiyatları, otomotiv üreticileri açısından artan maliyetleri ve ülkeler açısından da pazar düzenlemelerini beraberinde getiriyor.
  • 17 Temmuz 2025 23:58
  • Koray Öztopçu
Gümrük Vergileri Savaşı: Otomotivde Yeniden Doğuş Yeni Efsaneler Yaratabilir mi?

Bataryalar, motorlar ve yarı iletkenler gibi ithal elektrikli araç bileşenlerine uygulanan gümrük vergileri, üreticilerin üretim maliyetlerinin önemli ölçüde artırması bekleniyor. Elektrikli araç batarya pazarının, 2024’teki 91,93 milyar dolar seviyesinden 2035 yılına kadar yüzde 9,6 bileşik yıllık büyüme oranıyla 251,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Batarya ömrü ve yüksek yenileme maliyetleri konusundaki endişeler, pazar büyümesinin önündeki temel kısıtlayıcı faktörler olmaya devam ederken, pazar çok zorlayıcı değişkenlerle yönünü bulmaya çalışıyor.


Elektrikli araçların artan kullanımı, teknolojik gelişmeler ve emisyonları azaltmayı amaçlayan destekleyici hükümet politikaları sayesinde pazar hızla büyürken lityum ve kobalt gibi hammaddelere uygulanan gümrük vergileri nedeniyle elektrikli araç batarya pazarı 2025 yılını zorlu geçiriyor. Önümüzdeki dönemde de ithalata bağımlı otomotiv üreticileri, bileşen maliyetlerinde yüzde 25’e varan bir artışla başlayan zorluklarla mücadele etmeye devam edecek.


Artan fiyatlar, tüketici tercihlerini, yatırımları nasıl şekillendirecek?


Artan üretim maliyetleriyle birlikte, elektrikli araçların perakende fiyatlarının artması beklenirken, tüm ülkelerde fiyat hassasiyeti olan tüketicilerde ve pazarlarda benimsenme oranlarını yavaşlatabilme etkisi olacaktır. Uygun ve ulaşılabilir fiyat, elektrikli araç büyümesinin temel itici gücü olmaya ve elbette tüketicinin de ilk tercihi olmaya devam edecek.


Otomotiv üreticileri de diğer taraftan tedarikçileri ile beraber rekabetçi fiyatlandırmayı korurken, gümrük vergilerinden kaynaklanan maliyet artışlarını karşıladıkları için azalan kâr marjlarıyla karşı karşıya kalacaklar.


Gümrük vergileri, özellikle küresel üretime hâkim olan Asya-Pasifik ülkelerinden gelen yabancı yatırımları ABD ve Avrupa elektrikli araç pazarına çekmekte caydırıcı rol oynayacak ama diğer taraftan da çözüm arayışında olan Çinli üreticileri, özellikle lojistik olarak bu ülkelere yakın noktalarda, serbest ticari anlaşmaları ya da gümrük anlaşmaları olan ülkelerde üretime teşvik edecek.


Coğrafi Etki: Değişen pazar dinamikleri, fırsatlar ve pazarın şekillenmesi


Gümrük vergileri yerel üretimi teşvik etse de üreticilerin tedarik zincirlerini yeniden yapılandırmada yaşadıkları aksaklıkları da görebiliyoruz. Örneğin, 2032 yılına kadar 233 milyar dolara ulaşması beklenen ABD elektrikli araç pazarı, artan maliyetler ve yabancı oyuncularla rekabetin azalması nedeniyle daha yavaş bir büyüme gösterirken, atılan korumacı politikalar, yerli üretimi korumayı amaçlasa da küresel oyuncularla sağlıklı rekabeti kısıtlayabilir.


Çinli üreticiler, ABD pazarına kısıtlı erişimle karşı karşıya kalırken, bu durum onları Avrupa, Türkiye ve Güneydoğu Asya gibi alternatif bölgeleri keşfetmeye zorluyor. Asya’da, Hindistan’da, farklı programlarla yerel üretimi artırırken, gümrük vergilerinden kaynaklanan değişimlerden faydalanıyor.


Avrupalı büyük otomobil üreticileri, ABD’ye yaptıkları ihracatlarda daha yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalırken, çözüm olarak da Avrupa içinde satış artırma politikaları ile ortaklıklara daha fazla odaklanılmasına yol açacak gibi gözüküyor. ACEA verilerine göre, AB otomotiv endüstrisinde 13,2 milyon Avrupalı çalışırken, AB’deki tüm imalat işlerinin yüzde 10,3’ünü otomotiv oluşturuyor. Avrupa hükümetleri için 383,7 milyar euro vergi geliri, Avrupa Birliği için 106,7 milyar euro ticaret fazlası otomotiv endüstrisi kaynaklı ve AB GSYİH’sinin yüzde 7,5’inden fazlası, yıllık 72,8 milyar euro Ar-Ge harcaması ise AB toplamının yüzde 33’ünü oluşturuyor.


Güneydoğu Asya ülkeleri ise üreticilerin bileşen üretimi ve montajı için gümrüksüz bölgeler aramasıyla yatırım çekerken, diğer kıtada Latin Amerika, Kuzey Amerika pazarlarına yakınlığı nedeniyle elektrikli araç bileşen üretimi için potansiyel bir merkez olarak ortaya çıkıyor.


Tedarik zinciri yeni dönemde nasıl oluşacak: Yeni stratejiler


Gümrük vergileri, ithal bileşenlerin maliyetlerini artırarak küresel tedarik zincirlerini aksatıyor. Şirketler, riskleri azaltmak için tedarikçilerini çeşitlendiriyor veya üretim tesislerini başka yerlere taşıyor. Elektrikli araç batarya sektörü ise Çin gibi gümrük vergilerinden etkilenen bölgelerden tedarik edilen hammaddelere bağımlı olduğu için zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam edecek gibi gözüküyor. Gümrük vergileri, ithal elektrikli araçların rekabet gücünü azalttıkça yerli üreticiler için geçici bir avantaj elde ediyor, ancak maliyet artışları tüketici talebini azaltırsa zorluklarla karşılaşıyorlar. Geleneksel otomobil üreticileri, ABD’deki yavaş elektrikli araç benimseme oranlarından faydalanıyor, ancak uzun vadeli elektrifikasyon zorluklarıyla başa çıkmak zorundalar.


Çinli üreticiler, Çin dışında farklı ülkelerde farklı, yeni tesislere yatırım yapıyor. Benzer stratejiler, gümrük vergilerinin etkilerini önlemek için diğer küresel oyuncular tarafından da benimseniyor. Modüler platformlar, otomotiv üreticilerinin üretim süresini kısaltmasını ve farklı elektrikli araç modellerinin rekabetçi fiyatlarla piyasaya sürülmesini kolaylaştırmasını sağlıyor.


Şarj altyapısının genişletilmesi ülkeler için stratejik bir adım


Yerel yönetimler yerli çözümlere öncelik verdikçe, gümrük vergileri dolaylı olarak yerli şarj altyapısına yatırımı hızlandırıyor. Evde şarj çözümlerine olan yüksek taleple birlikte ülkeler, DC hızlı şarj cihazı altyapılarına da yatırımlarını hızlandırıyor. Bu adımların, hızlı bir pazar büyümesini beraberinde getirmesi bekleniyor. Otomotiv üreticilerinin, gümrük vergisi muafiyeti sunan bölgelerde ya da cazip teşvikler sağlayan ülkelerde üretim tesisleri kurmaya öncelik vereceği; ayrıca maliyet artışlarını azaltmak amacıyla gümrük vergilerinden etkilenmeyen bölgelerde alternatif tedarikçiler belirleyecekleri bir döneme doğru ilerliyoruz.


Ticaret anlaşmalarından yararlanmayı hedefleyecek olan otomotiv üreticileri ve yeni oluşacak markalar diğer taraftan da katı hal pillerine ve diğer maliyet düşürücü teknolojilere yapılan yatırımları artırarak, Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yaparak, ürün rekabet gücünü korumayı hedefleyecekler.


Gümrük vergisi kaynaklı pazar değişimlerine uyum


Halen tartışılan, değişen, eklemeler yapılan, uzatılan gümrük vergileri, elektrikli araç değer zincirinde hem zorluklar hem de fırsatlar yaratıyor. Yerli üreticiler, azalan rekabetten geçici olarak faydalansa da, sürdürülebilir büyüme için yerel üretime, tedarik zinciri dayanıklılığına ve teknolojik inovasyona stratejik yatırımlar yapmaları gerekiyor. Türkiye, Hindistan ve Güneydoğu Asya gibi coğrafyalar, bu değişimlerin ortasında potansiyel kazananlar olarak öne çıkarken, otomotiv üreticileri kârlılıklarını ve küresel pazar paylarını etkili bir şekilde korumak için hızla uyum sağlıyor. Ayrıca, gelişmiş şarj altyapısı aracılığıyla menzil endişesinin ele alınması, gümrük vergisi belirsizlikleri arasında elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için kritik öneme sahip olmaya devam ediyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Ofise Zorla Dönüşün Gizli Faturasını Ödemeye Hazır mısınız?
Ofise Zorla Dönüşün Gizli Faturasını Ödemeye Hazır mısınız?
Yaz güneşinde plazada çalışmak verimi uçuruyorsa, klima uğultusuna mahkûm edenler de muhtemelen sonbaharda faturayı ödeyecek.
Fed Başkanlığı İçin 3 İsim Öne Çıkıyor
Fed Başkanlığı İçin 3 İsim Öne Çıkıyor
Yeni Mezunlar Potansiyel İşleri Yapay Zekaya Kaptırıyor
Yeni Mezunlar Potansiyel İşleri Yapay Zekaya Kaptırıyor
Şirketler işe alımları dondurdukça ve yapay zekâ daha az vasıf gerektiren bazı rolleri geçersiz kıldıkça, 2025 mezunları birçok kapının kapandığını görüyor.
İki Devin Ortaklığı Moka United Büyümeyi Yurt Dışına Taşıyor
İki Devin Ortaklığı Moka United Büyümeyi Yurt Dışına Taşıyor
İş Bankası’nın finansal teknoloji girişimi Moka ve Oyak Yatırım’ın ortak olduğu United Payment güçlerini birleştirdi. İki devin iş yapma kültürünün meyvesi Moka United, Türkiye’deki büyüme hızını Türk Devletlerine ve başta İngiltere olmak üzere Avrupa’ya taşımaya hazırlanıyor.
Yeni Mezunların İşe Girme Çabaları Yapay Zekâya Takılıyor
Yeni Mezunların İşe Girme Çabaları Yapay Zekâya Takılıyor
Gençlerin kariyerlerine başladığı giriş pozisyonlarında yapay zekâ koltuğa oturdu bile. Ayakta kalan gençler ise yapay zekâ kullanımına yönelik yeteneklerini geliştirmeye çalışıyor.
Borsadan Ev Almak İçin Geri Sayım Başladı
Borsadan Ev Almak İçin Geri Sayım Başladı
Konut arzı ve finansmana erişim sorunları sürerken, Emlak Konut GYO’nun yeniden devreye aldığı gayrimenkul sertifikası modeli, hem yatırımcıya yeni bir fırsat hem sektöre alternatif bir kaynak vadediyor. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan ihraç onayını bekleyen gayrimenkul sertifikası, finansman zorluğu çeken konut geliştiricilerinin sermaye piyasalarını kullanımı, yatırımcının da hisse hisse biriktirerek konut sahip olmaları yolunda önemli bir adım olacak.
Amerikan Kripto Devrimi: Üç Yasa, Bir Yeni Finansal Mimari
Amerikan Kripto Devrimi: Üç Yasa, Bir Yeni Finansal Mimari
ABD’de ‘Kripto Haftası’ başladı ve küresel ilgi odağı üç yasa tasarısı ile ele alınan dijital varlık mevzuatı oldu. ABD’nin kripto ve dijital varlık politikalarında tarihi bir reform dalgası başlıyor.
Bütçede Faiz Çıkmazı
Bütçede Faiz Çıkmazı
Merkezi yönetim bütçesi yılın ilk yarısında 980,5 milyar lira açık verdi. Faiz giderleri yıllık bazda yüzde 93,5 artarak 1 trilyon 111 milyar liraya ulaşırken, vergi tahsilatı yüzde 58,3 artış kaydetti. Öte yandan son çeyrekte kamu harcamalarındaki ‘geleneksel artış’ da dikkate alındığında bu yılki 1,9 trilyon TL’lik bütçe açığı iddialı bir hedef olarak masada…
Ultra Zenginlerin Yeni Gözdesi Bodrum
Ultra Zenginlerin Yeni Gözdesi Bodrum
Mücevher markası Bvlgari dünyadaki ilk malikane projesini Bodrum’da hayata geçiriyor. Cennet Koyu’nda her biri 20 ile 60 milyon euro arasında fiyata sahip olacak malikaneleri, ultra lüks yaşam tarzını Bloomberg Businessweek Türkiye okuyucuları için yerinde gördüm ve hasetle yazdım.
Imanuel Wallerstein’in Ardından Yeni Dünya Kurgusu
Imanuel Wallerstein’in Ardından Yeni Dünya Kurgusu
Wallerstein’ın temel derdi “ne tür bir rejim?” değil, “mevcut sistemin dışına nasıl çıkılır?” sorusuydu.
Volvo’nun Yeni Gözdesi EX30 Türkiye’de
Volvo’nun Yeni Gözdesi EX30 Türkiye’de
Volvo’nun tamamen elektrikli SUV modeli EX30 Türkiye’de sahiplerini bulmaya başladı. Volvo 2 milyon TL’nin altında lansman fiyatıyla piyasaya sürdüğü EX30’un satışlarda başrolü oynamasını hedefliyor.
Trump Amerika’nın Küresel Ahlaki Otoritesi Olma Rolünü Sona Erdiriyor
Trump Amerika’nın Küresel Ahlaki Otoritesi Olma Rolünü Sona Erdiriyor
Marshall Planı’nın mirasını silen yeni Amerikan doktrini, küresel istikrarı ‘geri ödemeli’ bir anlayışa dönüştürüyor. Bir zamanlar özgürlük ve kalkınma ihracatı yapan süper güç, bugün küresel sahneden adım adım çekiliyor.
Milyar Dolarlık İK Girişimleri Arasındaki Casusluk Skandalı
Milyar Dolarlık İK Girişimleri Arasındaki Casusluk Skandalı
İK yazılımı üreticisi Rippling, önemli rakibi Deel’i bir personeli köstebek olarak hizmet etmesi için işe sokmakla suçladı. Olaylar bundan sonra tırmandı.
Trump Tarifeleri Kanada’yı Lojistik Üsse Dönüştürebilir
Trump Tarifeleri Kanada’yı Lojistik Üsse Dönüştürebilir
Trump’ın tarifeleri lojistik zincirlerini yeniden şekillendiriyor. ABD limanlarında yer bulamayan ithalatçılar, mallarını Kanada’ya park edip sınırı “damla damla” geçmeyi tercih ediyor.