Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

Madalyonun İki Yüzü
Piyasalarda, küresel merkez bankası toplantıları ve Rusya'da gerçekleştirilen saldırı gündemin en önemli maddeleri oldu
  • 29 Mart 2024 12:17
  • Berk Dinçtürk
Madalyonun İki Yüzü

Geçtiğimiz hafta FED oldukça güvercin bir toplantı gerçekleştirirken, BOE daha dengeli bir seyir izedi. İsviçre Merkez Bankası ise faiz indirimlerine başlayan ilk ülke oldu. Bunlara karşılık Japonya, sekiz yıl sonra negatif faiz politikasından çıktı ve faizleri 10 bps. artırarak yüzde 0’a yükseltti.


FED, 2024 yılı için büyüme (yüzde 1,4’den yüzde 2,1’e) ve çekirdek enflasyon (yüzde 2,4’den yüzde 2,6’ya) beklentilerini yukarı yönlü, işsizlik oranını (yüzde 4,1’den yüzde 4’e) ise aşağı yönlü revize etti. Faiz indirim beklentilerini ise 3’te sabit tutarak, bilanço küçültme hızını yavaşlatmayı planladıklarını açıkladı.


Bir ülkede hanehalkı harcamalarının büyük bölümünü gıda, enerji ve konut oluşturur ve tüketiciler en çok bu kalemlerdeki fiyat değişikliklerinden etkilenir.


ABD’de manşet enflasyon 2023 yılında yüzde 9, bu sene ise yüzde 3,2 seviyesinde. Başka bir deyişle geçen sene yüzde 9 yükselişin üzerine fiyatlar bu sene yüzde 3,2 daha yükselmiş durumda. Bir örnekle ifade etmek gerekirse iki sene önce 100 dolar olan bir malı geçen sene 109 dolara, bu sene ise 112,50 dolara alıyorsunuz.


Doların satın alma gücü ise 2020 yılına göre yüzde 20 gerilemiş durumda.


Burada aklımıza doğal olarak şu soru geliyor: “ABD’de para politikası belirlenirken baz alınan Süper Çekirdek Enflasyon bile yüzde 2 hedefine son 36 aydır ulaşılmadığı halde, FED neden faiz indirimlerine başlıyor?”


Bunun nedeni ABD’nin 34 trilyon dolara ulaşan bütçe açığı ve bunun getirdiği faiz yükü. ABD hükümetinin harcamaları finanse etmek için yıllık faiz gideri 840 milyar dolara ulaştı.


Bu büyüklüğü hayalimizde şöyle canlandırırsak resmi de daha net görürüz: 1 trilyon saniye 32 bin yıla denk geliyor. Bundan 32 bin yıl öncesi bizi taş devrine götürür. ABD’nin borcunda bundan 34 tane bulunuyor.


Birisine borcunuz varsa borçlu olduğunuz para biriminin değer kaybetmesi avantajınıza olacaktır. ABD de borçlarını değersiz duruma getirmek için Dolar’ın değerini reel bazda düşürmek zorunda. Bu nedenle enflasyonist bir rejime ihtiyacı var. Sorumuzun cevabı böylece ortaya çıkıyor. “FED, faizleri enflasyonla mücadele kazanıldığı için değil, ABD’nin borç yükü nedeniyle indirmek zorunda.”




Rusya’da gerçekleşen terör saldırısını incelediğimizde ise sizi takvimlerin 11 Eylül 2001 tarihini gösterdiği güne götürmek isterim.


Afganistan’da eğitim aldığı belirtilen teröristler, iki uçağı ikiz kulelere çarparak ABD’nin kalbine hançer sapladı. Bir mağarada başlayan oluşum dünyanın süper gücüne büyük bir trajedi yaşattı. Pentagon, CIA ve FBI gibi kurumları olan ve yıllık milyarlarca dolar harcadığı savunma ve istihbarat sistemlerinin bu kadar kolay aşılıp yapılan bu saldırı, ABD’nin aslında ne kadar kırılgan olduğuna dikkat çekti.


Bunun sonrasında ABD hükümeti, demokrasisine yapılan saldırı nedeniyle Orta Doğu’ya düzenlediği operasyonlar ile güvenliği yeniden sağladı.


Madalyonun diğer yüzünü çevirdiğimizde ise, bu saldırı aslında dünyanın en önemli petrol yataklarına operasyon yapmak için ABD’ye meşruiyet kazandırmış olabilir mi?


Bugüne geri geldiğimizde, KGB gibi dünyanın en önemli istihbarat teşkilatlarından birine sahip olan Rusya’nın, bir avuç teröristin canice saldırısına maruz kalmış olma ihtimali gerçekten var mıdır? Yoksa bu saldırı Rusya’ya Ukrayna ve NATO üzerinde yapacağı her türlü eylem için ihtiyacı olan gerekçeyi sağlamak üzere gerçekleşmiş olabilir mi?


Tıpkı 11 Eylül saldırısı gibi...


Jeopolitik arenada masada değilseniz menüde olursunuz. Söz konusu jeopolitik risklerin ekonomiler üzerindeki etkisi yüksek enerji, gıda ve emtia fiyatları olarak öne çıkar.


Yüksek enflasyon kimin işine yarıyordu?


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Değişen Çağda Reklamların Tüketici Davranışı ve Otomotivde Satın Almaya Etkisi
Değişen Çağda Reklamların Tüketici Davranışı ve Otomotivde Satın Almaya Etkisi
Veri analizinden elde edilen bilgilerle, her hedef kitle segmentinde yankı uyandıran özel mesajlar ve yaratıcı içerikler oluşturmak artık daha önemli hale geliyor
Tecrübeye Yer Var!
Tecrübeye Yer Var!
50 yaş üstü deneyimli çalışanlar, bilgi birikimleri, uyum yetenekleri ve özverileriyle iş dünyasında “biz de varız” diyor
Toprak, Su, Ateş, AI...
Toprak, Su, Ateş, AI...
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Yapay Zekâ Çağında Sorumlu İletişim
Yapay Zekâ Çağında Sorumlu İletişim
Deepfake gibi yapay zekâ destekli programlarla oluşturulabilecek sahte haberler ve videolar finans piyasaları için risk yaratabilir. Bunun önüne geçmenin yolu ise sorumlu iletişimden geçiyor
Bekar Anneler
Bekar Anneler
Anne ve çocuktan oluşan mikro aileler, çok hızla büyüyorlar ancak kimse onlarla direkt konuşmaya ve iletişim kurmaya cesaret edemiyor
Kaptanın Seyir Defteri
Kaptanın Seyir Defteri
Gemi limana vardığında kaptanın önünde iki seçenek vardır ya kârı limanda bekleyen yolculara yani yatırımcılarına dağıtacak ya da gemide tutacak…
Dünya İçine Kapanıyor
Dünya İçine Kapanıyor
İkinci Dünya Savaşı sonrası en çok benimsenen kavram olarak öne çıkan “küreselleşme” son yılların en çok tartışılan terimlerinden biri oldu. Yaşanan küresel şoklar bir zamanların “gericilik” olarak algılanan “korumacılık” tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Kimileri bunun bir dizi yeni krizi tetikleyebileceğini öne sürerken, kimileri ise artık bunun bir gereklilik olduğunu savunuyor.
Geri Bildirimle Şampiyon Olmak
Geri Bildirimle Şampiyon Olmak
Sermaye piyasası oyuncularına anlattıklarınız kadar aldığınız mesajlar da önemli
Bana Mutluluğun Teorisini Kurgulayabilir misin Profesör?
Bana Mutluluğun Teorisini Kurgulayabilir misin Profesör?
“90 yıllık yaşamı ile ekonomiye başka bir yön çizen akla veda!”
131 Yıllık Amerikan Devinde Yapısökümü
131 Yıllık Amerikan Devinde Yapısökümü
General Electric CEO’su Larry Culp’un 131 yıllık bir Amerikan devini parçalarına ayırma sürecinin perde arkası
Hepsiburada BIST’te Halka Arzı Değerlendiriyor
Hepsiburada BIST’te Halka Arzı Değerlendiriyor
Geçen yılı enflasyon düzeltmesi sonrası yüzde 31 büyüme ve 116,5 milyar liralık satış hacmiyle kapatan ve Nasdaq’da işlem gören Hepsiburada, BIST halka arzını da değerlendiriyor
Patronlar Trump'a Isınıyor
Patronlar Trump'a Isınıyor
Biden zenginlerin hayatını daha az konforlu hale getirmekle tehdit ederken iş dünyası elitlerinin kanı Trump’a ısınıyor
Sağlığın Sigortası ‘Tamamlayıcı’ Oldu
Sağlığın Sigortası ‘Tamamlayıcı’ Oldu
Sağlıkta özel sigortalara talep artarken son bir yılda kullanıma bağlı olarak fiyatlar 2-3 kat arasında yükseldi. Buna rağmen tamamlayıcı sağlık sigortasında (TSS) prim üretimi geçen yıl yüzde 163 büyüdü. Tamamlayıcı sağlık sigortasında enflasyondan arındırınca dahi prim üretiminde artış yüzde 60’a ulaştı. TSS poliçe sayısı ise 4 milyona yaklaştı. Poliçe fiyat farkının 3 kata ulaşması sağlık sigortasından TSS’ye geçişi hızlandırdı
Dünyada Ofise İlgi Azalırken Türkiye’de Talep Patlıyor
Dünyada Ofise İlgi Azalırken Türkiye’de Talep Patlıyor
Pandemiyle birlikte uzaktan ve hibrit çalışmaların etkisiyle dünyada ofislere olan talep düşerken, Türkiye’de tam aksi bir durum yaşanıyor. Yüksek enflasyon, döviz kurundaki yükseliş, deprem felaketi ve sıkı para politikasının uygulanmaya başlamasıyla artan finansman maliyetleri ofis fiyatlarını yukarı çekti.
CEO’ların Reel Gelirleri Düşüyor
CEO’ların Reel Gelirleri Düşüyor
Enflasyonist ortamda şirketler zam oranlarında düşük ücretli çalışanlara öncelik verince CEO’ların reel maaş artışları düşük kaldı
Sanayide Yapay Zekâya İştah Var, Yatırım Yok
Sanayide Yapay Zekâya İştah Var, Yatırım Yok
Finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar sanayicinin yapay zekâya yatırım iştahını da baskılıyor. Yatırım yapmak isteyen ancak finansal sıkıntı yaşayan sanayicinin önceliği ayakta kalabilmek. Henüz geleneksel otomasyon süreçleri ile yapay zekâ uygulamaları birbirine karıştırılırken, Z kuşağı, kredi kanallarının genişletilmesi ve kültürel dönüşüm değişimi hızlandıracak.
Fed Son Düzlüğü Zorlaştırıyor
Fed Son Düzlüğü Zorlaştırıyor
Fed gevşeme konusunda gelişmelerin gerisinde kalarak gereksiz zararlara neden olma riski taşıyor.
Türk Bankalarına Yurt Dışı Para Muslukları Açıldı
Türk Bankalarına Yurt Dışı Para Muslukları Açıldı
Türk bankalarının tier 1 tahvil, eurobond ihraçları yakın vadede refinansman riskinin azaldığına işaret ediyor.
Düğümü Mevduat Çözecek
Düğümü Mevduat Çözecek
Bir dönem kimsenin yüzüne bakmadığı vadeli TL mevduatlar, yeni ekonomi programının merkezine yerleşti. Artan mevduat faizlerinin, iç tüketimi ve dolarizasyonu sınırlayarak, enflasyondaki düşüşe katkı sağlaması hedefleniyor. Ancak alınacak çok yol var