Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Toprak, Su, Ateş, AI...
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
  • 30 Mart 2024 15:33
  • Açıl Sezen
Toprak, Su, Ateş, AI...

Yapay zekâ (AI) çılgınlığı artık hemen hemen her yerde. Geçen sene ile bu sene arasındaki fark gerçekten inanılmaz boyuta ulaşmış durumda. Belirli bir ısıya ulaşıncaya kadar şekil değiştirmeyen, ama sonrasında bir anda patlayan mısır gibi.


Size sadece bir gün boyunca gelen haberlerden birkaç seçki yapmaya çalışayım:



  • Amazon, AI patlaması sonrasında oluşacak veri merkezi ihtiyacını karşılamak için gelecek 15 yılda bu alana tam 150 milyar dolarlık bir yatırım yapacak. Seçilen yerler, ABD’de Kuzey Virgina, Oregon, Mississippi. Ama bunun dışında Suudi Arabistan ve Malezya. Bu arada şirketin toplam veri merkezi ve ofis alanı 2020’den bu yana ikiye katlandı; tam 40 milyon metrekareye ulaşmış durumda.

  • Yapay zekâ reklam start up’ı Brandtech Group, 4 milyar dolar değerleme ile yeni tur fonlama aldı. 2015 yılında kurulan şirket, yapay zekâ yoluyla reklam verimini artırmak üzerine çalışıyor. WPP ve Publicis gibi büyük reklam ajansları, reklam verenlere yapay zekâ yoluyla reklam ve kampanya maliyetlerini düşürecek uygulamalara ulaşmak için yüz milyonlarca dolar harcama yapıyor. Haberin ardından, bir dönemin reklam dünyasının kralı denilebilecek Sir Martin Sorrell’in S4 Capital şirketi yüzde 15 değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri sadece 330 milyon dolar düzeyinde.

  • ABD’nin eski Hazine Bakanı Larry Summers, aynı zamanda OpenAI Yönetim Kurulu Üyesi. Summers, yapay zekânın adaptasyonunun beklenenden uzun sürebileceğini, ancak teknolojinin inanılmaz ekonomik etkileri olacağını söyledi. Summers ayrıca, “Yapay zekâ tüm insan işçiliğinin yerini alacak” dedi. Goldman Sachs, geçen yıl yazdığı bir raporda 300 milyon işin yerini alacağını öngörmüş, ABD’deki mesleklerin üçte ikisinin bir şekilde yapay zekâdan etkileneceğini söylemişti.


Uluslararası Para Fonu (IMF) Ocak ayında yazdığı raporda dünyadaki mesleklerin yüzde 40’lık kısmının yapay zekâya “maruz kalacağını”, gelişmiş ekonomilerde bu oranın daha yüksek olacağını öngörmüştü.



  • Samsung’un yeni model televizyonu Yapay Zekâ yardımıyla ekrandaki sporun hangisi olduğunu kendiliğinden anlayacak. Oyunun hızına göre ışıklandırma ve görüntü hızı uyarlaması yaparak spor yayınlarında top görüntüsünün hız nedeniyle bozulması sorununu çözecek. Yüksek hızlı aksiyon filmi izleyen izleyicinin doğal olarak odaklandığı mini-LED’leri diğerlerinin önüne getirerek gerçekliği artıracak.


Birbirinden farklı alanlarda 4 farklı haber. Her gün bunlar gibi yüzlerce mısır patlıyor. Ve altları boş değil. Bunların kimi başarılı projeler olacak, kimi başarısız.


Bloomberg Intelligence’ın analizine göre, üretken yapay zekâ gelecek sekiz yıl içinde yazılım, donanım, hizmet alanlarında yaklaşık 1,3 trilyon dolarlık gelir üretecek. Bu rakam, dünyadaki toplam teknoloji harcamasının yüzde 10-12’sine denk geliyor. 2023 yılında AI temelli satışların toplam tutarı sadece 64 milyar dolar düzeyinde.


Türkiye’ye gelince...


Bu konuda iş dünyasının farkındalığının geçen 6 ay içinde büyük ölçüde arttığını görmek mümkün. Ancak nereden başlanacağı konusunda henüz fikirler net değil.


Bu da normal karşılanabilir, zira teknoloji henüz gelişim aşamasında ve yeni. Önemli olan doğru kaynakları takip edip izleyerek kendi işinize ve sektörünüze olan etkileri doğru zamanda anlayabilmek. Türkiye’de kamu, e-devlet uygulamasının veri toplama kapasitesinin yüksekliği nedeniyle yapay zekâ adaptasyonu açısından şanslı. Ancak regülatif altyapının oluşturulması, insan kaynağının yapay zekâ ile uyumlu hale getirilmesi açısından bir eylem planı görmüş değiliz. Bunun iki bacağı var. Hem varolan insan kaynağının yapay zekâ ile üretim temasını kullanabilir hale gelmesi hem de yapay zekâ nedeniyle mesleği tehlikede olan insan gücü için yeni yetkinliklerin geliştirilmesi.


Özel sektör, üretimin belirli kademelerinde yapay zekâ uygulamalarını kullanıyor, ancak şu an için haliyle çok primitif fazda olduğunu söyleyebiliriz. Koç GPT, Sasa’nın üretimde yapay zekâ hamlesi gibi örnekleri başlangıç için iyi örnekler olarak sayabiliriz. Benim görmediğim birçok iyi örnek olduğundan da eminim. Bu alanda yapılacak Ar-Ge’ye gerçekten çok ihtiyaç var. Ar-Ge güçlü olacak ki, Ür-Ge ile bunun dönüşümünü sağlama imkânı bulabilelim.


Bir cisim yaklaşıyor ve o cisim doğru hazırlanırsak yapıcı, hazırlanamazsak yıkıcı olacak.


Gora’ya yaklaşan cisim gibi düşünürsek, elimizde toprak, su, ateş var. Dördüncü element olarak istersek “hava”yı kullanıp cismi yok ederiz; istersek “tahta” deyip kaderimizi bekleriz...


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Değişen Çağda Reklamların Tüketici Davranışı ve Otomotivde Satın Almaya Etkisi
Değişen Çağda Reklamların Tüketici Davranışı ve Otomotivde Satın Almaya Etkisi
Veri analizinden elde edilen bilgilerle, her hedef kitle segmentinde yankı uyandıran özel mesajlar ve yaratıcı içerikler oluşturmak artık daha önemli hale geliyor
Tecrübeye Yer Var!
Tecrübeye Yer Var!
50 yaş üstü deneyimli çalışanlar, bilgi birikimleri, uyum yetenekleri ve özverileriyle iş dünyasında “biz de varız” diyor
Madalyonun İki Yüzü
Madalyonun İki Yüzü
Piyasalarda, küresel merkez bankası toplantıları ve Rusya'da gerçekleştirilen saldırı gündemin en önemli maddeleri oldu
Yapay Zekâ Çağında Sorumlu İletişim
Yapay Zekâ Çağında Sorumlu İletişim
Deepfake gibi yapay zekâ destekli programlarla oluşturulabilecek sahte haberler ve videolar finans piyasaları için risk yaratabilir. Bunun önüne geçmenin yolu ise sorumlu iletişimden geçiyor
Bekar Anneler
Bekar Anneler
Anne ve çocuktan oluşan mikro aileler, çok hızla büyüyorlar ancak kimse onlarla direkt konuşmaya ve iletişim kurmaya cesaret edemiyor
Kaptanın Seyir Defteri
Kaptanın Seyir Defteri
Gemi limana vardığında kaptanın önünde iki seçenek vardır ya kârı limanda bekleyen yolculara yani yatırımcılarına dağıtacak ya da gemide tutacak…
Dünya İçine Kapanıyor
Dünya İçine Kapanıyor
İkinci Dünya Savaşı sonrası en çok benimsenen kavram olarak öne çıkan “küreselleşme” son yılların en çok tartışılan terimlerinden biri oldu. Yaşanan küresel şoklar bir zamanların “gericilik” olarak algılanan “korumacılık” tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Kimileri bunun bir dizi yeni krizi tetikleyebileceğini öne sürerken, kimileri ise artık bunun bir gereklilik olduğunu savunuyor.
Geri Bildirimle Şampiyon Olmak
Geri Bildirimle Şampiyon Olmak
Sermaye piyasası oyuncularına anlattıklarınız kadar aldığınız mesajlar da önemli
Bana Mutluluğun Teorisini Kurgulayabilir misin Profesör?
Bana Mutluluğun Teorisini Kurgulayabilir misin Profesör?
“90 yıllık yaşamı ile ekonomiye başka bir yön çizen akla veda!”
131 Yıllık Amerikan Devinde Yapısökümü
131 Yıllık Amerikan Devinde Yapısökümü
General Electric CEO’su Larry Culp’un 131 yıllık bir Amerikan devini parçalarına ayırma sürecinin perde arkası
Hepsiburada BIST’te Halka Arzı Değerlendiriyor
Hepsiburada BIST’te Halka Arzı Değerlendiriyor
Geçen yılı enflasyon düzeltmesi sonrası yüzde 31 büyüme ve 116,5 milyar liralık satış hacmiyle kapatan ve Nasdaq’da işlem gören Hepsiburada, BIST halka arzını da değerlendiriyor
Patronlar Trump'a Isınıyor
Patronlar Trump'a Isınıyor
Biden zenginlerin hayatını daha az konforlu hale getirmekle tehdit ederken iş dünyası elitlerinin kanı Trump’a ısınıyor
Sağlığın Sigortası ‘Tamamlayıcı’ Oldu
Sağlığın Sigortası ‘Tamamlayıcı’ Oldu
Sağlıkta özel sigortalara talep artarken son bir yılda kullanıma bağlı olarak fiyatlar 2-3 kat arasında yükseldi. Buna rağmen tamamlayıcı sağlık sigortasında (TSS) prim üretimi geçen yıl yüzde 163 büyüdü. Tamamlayıcı sağlık sigortasında enflasyondan arındırınca dahi prim üretiminde artış yüzde 60’a ulaştı. TSS poliçe sayısı ise 4 milyona yaklaştı. Poliçe fiyat farkının 3 kata ulaşması sağlık sigortasından TSS’ye geçişi hızlandırdı
Dünyada Ofise İlgi Azalırken Türkiye’de Talep Patlıyor
Dünyada Ofise İlgi Azalırken Türkiye’de Talep Patlıyor
Pandemiyle birlikte uzaktan ve hibrit çalışmaların etkisiyle dünyada ofislere olan talep düşerken, Türkiye’de tam aksi bir durum yaşanıyor. Yüksek enflasyon, döviz kurundaki yükseliş, deprem felaketi ve sıkı para politikasının uygulanmaya başlamasıyla artan finansman maliyetleri ofis fiyatlarını yukarı çekti.
CEO’ların Reel Gelirleri Düşüyor
CEO’ların Reel Gelirleri Düşüyor
Enflasyonist ortamda şirketler zam oranlarında düşük ücretli çalışanlara öncelik verince CEO’ların reel maaş artışları düşük kaldı
Sanayide Yapay Zekâya İştah Var, Yatırım Yok
Sanayide Yapay Zekâya İştah Var, Yatırım Yok
Finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar sanayicinin yapay zekâya yatırım iştahını da baskılıyor. Yatırım yapmak isteyen ancak finansal sıkıntı yaşayan sanayicinin önceliği ayakta kalabilmek. Henüz geleneksel otomasyon süreçleri ile yapay zekâ uygulamaları birbirine karıştırılırken, Z kuşağı, kredi kanallarının genişletilmesi ve kültürel dönüşüm değişimi hızlandıracak.
Fed Son Düzlüğü Zorlaştırıyor
Fed Son Düzlüğü Zorlaştırıyor
Fed gevşeme konusunda gelişmelerin gerisinde kalarak gereksiz zararlara neden olma riski taşıyor.
Türk Bankalarına Yurt Dışı Para Muslukları Açıldı
Türk Bankalarına Yurt Dışı Para Muslukları Açıldı
Türk bankalarının tier 1 tahvil, eurobond ihraçları yakın vadede refinansman riskinin azaldığına işaret ediyor.
Düğümü Mevduat Çözecek
Düğümü Mevduat Çözecek
Bir dönem kimsenin yüzüne bakmadığı vadeli TL mevduatlar, yeni ekonomi programının merkezine yerleşti. Artan mevduat faizlerinin, iç tüketimi ve dolarizasyonu sınırlayarak, enflasyondaki düşüşe katkı sağlaması hedefleniyor. Ancak alınacak çok yol var