Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Şirketinizi Ucuza Kaptırmayın
Şirket sahipleri belli aralıklarla şirketlerine bir nevi check-up yapıp gerçek değerini bulmalılar. Bu sayede şirketlerini ucuza kaptırmaktan kurtulabilirler.
  • 1 Mart 2024 17:43
  • Dr. Ali Yürüdü
Şirketinizi Ucuza Kaptırmayın

Geldiler, geliyorlar. Kapı çaldı-çalacak Türkiye’ye sermaye akışı için fonların kapıda olduğuna dair söylemler artıyor. Türk şirketlerine dönük yabancı algısı değişiyor mu?


Aslında değişen bir şey yok; çünkü iyi mal her zaman para eder diye bir tabir vardır


Bir şirketin alıcıları kimlerdir?


Aynı sektörde oyuncu olan bir rakibi, özel fonlar (private equity fonları) veya girişim sermayesi şirketleridir. Fon dediğimiz yapıların amacı, yurt içinden veya yurt dışındaki yatırımcılardan topladıkları paraları uzun araştırmalar sonucu önü açık sektörlerdeki finansallarını beğendikleri şirketlere yatırarak getiri elde etmektir. Bu şirketler bir şirkete bazen çoğunluk bazen de azınlık hisse alarak girerler. Satılacak hikâyesi olan şirketleri ararlar.


Çünkü süreli bir yatırım olarak girdikleri şirkete koydukları kaynak ile şirketin büyümesini sağlama, fonun süresi dolmadan (her fonun kuruluşunda belirlenen bir ömrü vardır) da çıkışını yapıp satma zorunlulukları vardır. Bu yüzden bu belli süre içinde şirketin varsa hikâyesi devam etmeli ya da yeni bir hikâyesi oluşmalıdır. Çıkışı ise ya kendi gibi fonlara ya da kendi sektöründe büyümek isteyen rakiplere satarak yaparlar.


Peki bir şirkette asıl para eden nedir?


Asıl para eden, şirketin nakit yaratma gücüdür. Bu da finansal anlamda ifade etmek gerekirse FAVÖK’tür. FAVÖK bir şirketin ne kadar kaslı olduğunu gösterir. Darbelere, sarsıntılara dayanıklılığını ifade eder. FAVÖK’ten net kâra ulaşılana kadar olan kalemler de önemlidir. Finansal borçlanma maliyetleri, şirketin faaliyetleri dışında olan gelir ve giderleri (çünkü bu gelir-giderler devamlılık arz etmeyebilirler), vergi gelir veya giderleri (ertelenmiş vergi gelir/gideri).


Bunlar FAVÖK’e eklenip çıkartıldığında ise net kâr/zarar kalemine ulaşılır. Şirket avcıları net kâr/zarar kalemi ile ilgili değillerdir. Zira FAVÖK düzelmezse zaten ortada kâr da olmayacaktır. Şirketleri incelerken tabii ki sadece kendi yaptıkları due diligence ile (finansal bir detay inceleme tekniği) yetinmezler. Yatırım yapmak istedikleri benzeri sektörlerde uzun yıllarını vermiş uzmanlardan faydalanarak şirketlere işin nitelik ve nicelik incelemelerini yaptırırlar.


Yanıt aranan sorular şunlardır:


“İş doğru mu yapılıyor? Mevcut üretim hatlarında revizyon gereken yerler var mı? Kapasite kullanımları ne durumda?”


Özetle hem üretim hem de yönetim için bir check-up yaptırırlar.


Bunlar önemlidir. Çünkü işletmelerin mevcut yönetimleri, yıllarca bu işi yaptıkları için bazı alanlarda işletme körlüğünden kaynaklanan yönetsel hatalar yapmış olabilir. Sadece bunların düzeltilmesi dahi önemli bozuklukların giderilmesi sonucunu doğurabilir. Bu hatalar giderildiğinde FAVÖK artışı mümkün mü, buna bakarlar.


Tabiri caizse sinekten yağ çıkarırcasına hassas bir inceleme yaparlar


Aslında tam da buradadır cevap.


İnsan olarak herhangi bir sağlık şikâyetimiz olmasa bile belirli bir yaşa geldiğimizde bir sağlık taraması (check-up) yaptırıp, sonucuna göre de ilgili uzman hekime başvuruyoruz. Bu bize ileride olabilecek hasarlar için tedbirler alma imkânı veriyor.


Aynı şeyi şirketler için de yaptırabilir ve şu soruları sorabiliriz:


- “Bu fonların şirketlerimizi alırken yaptırmış olduğu incelemeleri yaptırıp, şirketimizin değerini nasıl arttırabiliriz?”


- “Yönetsel olarak aksayan yerlerimiz nelerdir?”


Bunlara bulduğumuz yanıtlardan sonra ise şu soruyu sorabiliriz:


“Daha profesyonel yönetecek ekipleri şirkette istihdam etmek, şirketimizi ucuza satmaktan daha iyi bir yöntem değil midir?” Yazının başlığında vurgulamak istediğimiz aslında ucuz satmaktan maksat uzun yıllardır emek verdiğimiz şirketlerimizde başkalarının yapacağı iyileştirmeleri kendimizin yapıp daha sonra alıcılara sunmaktır veya hissedar olarak devam etmektir.


Bir konunun altını çizmeden yazıyı sonlandırmak istemedim, her şirket sahibinin hem kendine hem de danışmanlarına sorduğu ‘acaba şirketimi ucuza mı satıyorum’


Şirketler alışverişe konu edilirken değerlemeler FAVÖK üzerinden yapılır. Mevcut ortaklar bir takvim yılı içerisinde elde ettikleri net kârı dağıtmak isterlerse yüzde 10 stopaj vergisi ödemek zorundadırlar. Ayrıca temettü şahsa intikal ettikten sonra ortalama yüzde 15-25 arasında gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Bir şirketin gelir tablosunda hiç finansal gideri ve amortismanı olmadığından yola çıkılırsa, süreç şöyle işler:


Brüt kârlılıktan şirket ortağının cebine girecek vergi öncesi kâra gelene kadar, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, kâr dağıtım stopajı ödenir. Böyle bakılırsa brüt kâr ile FAVÖK arasında minimum yüzde 40 civarında fark oluşur.


Bir şirket satılırken eder fiyatı FAVÖK*X yıl diye düşünürsek, şirket ortaklarının yıllar içinde alacakları temettü ile şirketi satarak peşin aldıkları paranın zaman içindeki kaybını da hesaplamaları şarttır.


Bu nedenle satışı yaparken çarpan ya da fiyat hesabını bunları dikkate alarak yapmak şarttır. Özetle bir şirketi satarken sadece vergi etkisinden arındırarak FAVÖK üzerinden satma ile yıllar içinde net kâr üzerinden temettü dağıtımı yoluyla kârı şirket ortaklarının alması arasında yüzde 40 fark oluşacaktır. Ayrıca bu hesaplamalara bir de günümüzde ki enflasyon etkisini koymak gerekmektedir.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Küresel Ekonomide Yeni Güç Dengeleri ve Türkiye İçin Strateji İhtiyacı
Küresel Ekonomide Yeni Güç Dengeleri ve Türkiye İçin Strateji İhtiyacı
BRICS ülkelerinin gerçekleştirdiği büyüme küresel ekonomik ve siyasi dengeleri değiştirebilir
2024'ün Belirsiz Sularında Çevik Yönetim İle Rota Belirlemek
2024'ün Belirsiz Sularında Çevik Yönetim İle Rota Belirlemek
Belirsizliklerin fazla olduğu 2024 yılında yönetimini çevikleştiren, değişen koşullara daha hızlı uyum sağlayabilen şirketler rahat edecek.
Fiyatı Nasıl Belirlersiniz?
Fiyatı Nasıl Belirlersiniz?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı...
Kira Gelirinde Vergi Zamanı
Kira Gelirinde Vergi Zamanı
Son yıllarda hayatımızda daha çok yüzde 25’lik zam sınırlaması ve artış oranına ilişkin tartışmalarla yer alan kira konusu bu ay vergi boyutuyla gündemde. 2023 yılına ilişkin kira gelirlerinin mart ayı sonuna kadar beyan edilmesi ve mart ile temmuzda 2 taksitte ödenmesi gerekiyor.
Avrupa’nın Radikalizmle Sınavı
Avrupa’nın Radikalizmle Sınavı
Son zamanlarda Avrupa’da siyaset gündeminin en çok öne çıkan konusu “radikallerin ve popülistlerin yükselişi”. Kıta genelinde kendilerini “muhafazakar” ve “yurtsever” olarak etiketleyen siyasi güçler, bu yıl yapılacak seçimlerde büyük bir sınav verecek ve eğer seçimlerde üstünlük sağlarlarsa Avrupa’da belki de birçok şey değişecek.
ABD Alarm Veren Metal Stoklarını Doldurmaya Çalışıyor
ABD Alarm Veren Metal Stoklarını Doldurmaya Çalışıyor
Beyaz Saray kritik mineraller için Çin’den bağımsız bir tedarik zinciri kurmak istiyor
Batıya Karşı Ayı ve Ejderha Dayanışması
Batıya Karşı Ayı ve Ejderha Dayanışması
Son yıllarda Rusya’nın gücünü kaybetmesi ve komşusu olan Çin’in inanılmaz yükselişi, doğu ve batı arasındaki rekabetin farklı bir boyut kazanıp yeniden canlanmasına neden oldu. Rusya ve Çin, gönülsüz de olsa birbirine daha fazla yaklaşırken, küresel ekonomik düzen bloklar arası ayrışma tehdidi altında.
Hisseler Yükselirken Emtiada Resesyon Tedirginliği Var
Hisseler Yükselirken Emtiada Resesyon Tedirginliği Var
Küresel piyasalar 2024 yılına farklı fiyatlamalarla girdi. Hisse senetleri piyasaları zirvelerini test ederken, emtia piyasaları zayıf seyri ile dikkat çekiyor.
İşsizlik Sigortasında “Varlık” Muhasebesi
İşsizlik Sigortasında “Varlık” Muhasebesi
Ocak sonu itibariyle ilk kez 200 milyar lirayı geçen İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik riskini azaltmaya yönelik çalışmalar için ayrılacak pay yüzde 50’ye yükseltilirken bono ve mevduata yatırım nedeniyle faiz gelirinin toplam varlıktaki payı yüzde 22’ye düştü. 2023’te işsizlik ödeneğine 21,3 milyar TL harcanırken, teşvik ve desteklere yaklaşık iki katı verildi
Turist Çok Ama Yataklar Boş
Turist Çok Ama Yataklar Boş
Turizm Bakanlığı verilerine göre 56,7 milyon ziyaretçi, TÜİK verilerine göre de 57 milyon turist Türkiye’yi ziyaret etti. Ancak TÜROB’un otel doluluk istatistiklerinde görülen gerileme, gözleri turistlerin nerede kaldığına çekerken sektör temsilcileri kayıt dışı konaklama kadar verilerin yorumlanma biçimine de dikkat çekiyor.
Küresel Kredi Kartı Savaşı İçin Saflar Belirginleşiyor
Küresel Kredi Kartı Savaşı İçin Saflar Belirginleşiyor
Capital One’ın Discover için 35 milyar dolarlık teklifi Visa ve Mastercard’a meydan okumayı hedefliyor
Devrik Kral
Devrik Kral
Nakdin krallığı son buluyor. Her ne kadar ekonomik sorunların nedenleri arasında gösterilse de kredi kartlarının kullanımı artıyor, dijital paralar yaygınlaşıyor ve kripto paralar yatırım aracı olmaktan çıkıp alışveriş aracına dönüşüyor. Üstelik artan enflasyon nakit kullanımını zorlaştırıyor. Anlaşılan o ki kimse eski kralı özlemeyecek…
Portföyün Seçimi
Portföyün Seçimi
Yerel seçim genel seçim havasına büründü. Yatırımcı yön arayışında. Ekonomi politikası seçimden sonra nasıl şekillenecek, borsada riskler nerelerde, portföy oluştururken nelere dikkat etmeli? Uzmanlara sorduk
Büyümede Denge Arayışı
Büyümede Denge Arayışı
Türkiye, 2023’te yüzde 4,5 büyüdü. Büyüme ağırlıklı olarak tüketimden geldi. Öncü göstergeler 2024’ün ilk aylarında da bu eğilimin sürdüğüne işaret ediyor.