Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Küresel Ekonomi

ABD’de Donald Trump Kazanırsa Ne Olacak?
Hakkında olağanüstü bir mahkeme kararı, vs. olmadığı müddetçe, Donald Trump gümbür gümbür Beyaz Saray’a geliyor gibi.
  • 5 Temmuz 2024 11:08
  • İpek Yezdani
ABD’de Donald Trump Kazanırsa Ne Olacak?

ABD’de 5 Kasım’da gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri, ABD dünyada hâlâ küresel sistemin belirleyicisi olduğuna göre 2024 yılının en önemli seçimleri olacak. Başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti’nin lideri Başkan Joe Biden ile Cumhuriyetçilerin lideri eski başkan Donald Trump arasında geçen ilk canlı yayın münazarası, Biden açısından kelimenin tam anlamıyla “felaketle” sonuçlandı. Münazarada 82 yaşındaki Biden’ın Trump karşısında zaman zaman donup kalması, soruları karıştırması, sayıları karıştırması, vs. gibi olaylar, Biden’ın yaşından ve mental yeterliliğinden dolayı dünyanın en güçlü ülkesine bir dönem daha başkanlık yapmaya ne kadar hazır olduğuyla ilgili seçmenin kafasında ciddi soru işaretleri oluşturdu. Nitekim TV’deki tartışmanın ardından yapılan anketlerde, Biden’ın zaten önünde olan Trump’ın oy oranında yüzde 2,5’a kadar ekstra bir artış kaydedildi.


Uzun lafı kısası, Demokrat Parti seçime bu kadar kısa zaman kalmışken başkanlık adayını çok güçlü bir figürle değiştirmediği ya da Trump hakkında olağanüstü bir mahkeme kararı, vs. olmadığı müddetçe, Donald Trump gümbür gümbür Beyaz Saray’a geliyor gibi gözüküyor.


ABD seçimleri sonuçları itibarıyla neredeyse bütün dünyayı ilgilendirdiği için sadece ABD kamuoyu değil, tüm dünya nefesini tutmuş başkanlık seçimlerinin nasıl sonuçlanacağını bekliyor.


Peki öngörülerimiz doğru çıkar da Donald Trump kazanırsa ne olacak? O zaman bizi nasıl bir dünya bekliyor? Bu sorunun cevabını, ta 2024 yılı başında düzenlenen bir küresel güvenlik zirvesinde, önde gelen uluslararası ilişkiler profesörleri yanıtlamaya çalışmıştı.


Yeni tip bir ekonomik model


Örneğin Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Evren Balta’ya göre Trump’ın kazanması demek, ABD’de ve dünyada yeni tipte bir ekonomik modelin olması anlamına geliyor.


Zira Trump, daha önceki başkanlık döneminde Neo-Keynesyen korumacı ekonomik politikaları benimsemiş ve Çin’le ABD arasındaki ticaret savaşlarını başlatmıştı. (Biden’ın önerdiği ekonomik model bu politikadan geri dönüşü içeriyordu.)


Bunun dışında Trump’ın ilk başkanlık döneminde güttüğü ABD’nin Ortadoğu’dan çekilmesi, NATO’dan uzaklaşması, vs. gibi tüm dünyada Amerikan hegemonyasının daha da azalması anlamına geliyor.


AB’nin güvenlik sorunu


Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç’e göre de Trump’ın seçilmesi durumunda NATO, tamamen Avrupa güvenliğine vakfedilmiş bir bölgesel güvenlik örgütüne dönüşebilir. Çünkü ABD NATO’dan çıkmasa bile, Trump’ın başkanlığı ABD’nin Avrupa güvenliğine yönelik taahhüdünü azaltması anlamına gelecek. Trump aylardır bağıra bağıra seçilirse Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’ya olan askeri ödeneği keseceğini söylüyor. Bunun da sadece Ukrayna değil, tüm Avrupa üzerinde bir etkisi olacağı muhakkak. Yani Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda Avrupa’nın kendi güvenliğini kendisi kıvırması gerekecek.


Dünyada Trump gibi politikacıların iş başına gelmesiyle küreselleşme gitgide daha da sürdürülemez hale geliyor. Güvenç, bu durumda dünyanın ekonomik küreciklere bölüneceğini, Çin merkezli yeni bir ekonomik parasal sistemin ortaya çıkma ihtimalinin hiç de yabana atılır gibi olmadığının altını çiziyor.


Halihazırda Rusya- Ukrayna savaşı, İsrail’in Gazze’ye saldırısı, olası bir İsrail-Lübnan savaşı ihtimali, olası bir Asya-Pasifik savaşı ihtimali ve bazı liderlerin üçüncü dünya savaşı riski açıklamalarıyla zaten diken üstünde olan dünyanın, Trump’ın seçilmesi durumunda nasıl bir bilinmeze doğru evrileceğini yaşayıp göreceğiz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 37. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 37. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Soğumanın Ayak Sesleri Gelmeye Başlıyor
Soğumanın Ayak Sesleri Gelmeye Başlıyor
Sıkı para politikasının talep enflasyonunu kontrol altına almada ne kadar etkili olacağı tartışılırken, son aylarda açıklanan veriler ekonomide bir soğumaya işaret ediyor. Ancak, bu yavaşlamanın enflasyonla tam anlamıyla mücadelede yeterli olup olmadığı belirsizliğini koruyor.
Arnault Hanedanlığı
Arnault Hanedanlığı
Bernard Arnault’un şirketi LVMH, dünyanın önde gelen lüks markalarının çoğunu satın aldı. Ve ünlü iş adamının alışverişi daha sona ermedi.
Asgari Kurumlar Vergisi Ciroyu Gizletir mi?
Asgari Kurumlar Vergisi Ciroyu Gizletir mi?
Yakında Meclis’e gelmesi beklenen vergi paketinde öngörülen Asgari Kurumlar Vergisi’nde net kâr dışında satış hasılatının yüzde 2’sinin esas alınıyor olmasını uzmanlar ve sektör temsilcileri olumsuz değerlendirdi. Uygulamanın özellikle hasılatı yüksek fakat kârlılığı düşük ya da zarar eden şirketleri ciddi maliyetlerle karşı karşıya bırakarak faaliyetlerini riske atabileceği bunun da kayıt dışılığa yönlendirebileceği eleştirisi yapılıyor.
Enflasyonun İnadı Kırılıyor mu?
Enflasyonun İnadı Kırılıyor mu?
Geçen yılın Haziran ayında 650 baz puanlık faiz artışı ile başlayan sıkılaşma döngüsü, seçimler sonrasındaki kur ve vergi artışlarının etkisiyle hızlanan enflasyonu yıllık bazda sekiz ay sonra geriletti. Ekonomi yönetimi dezenflasyon sürecinin başladığını söylüyor, TCMB Başkanı Karahan da şahin duruşunu koruyor
Tahvil Kanunsuzları Geri mi Dönüyor?
Tahvil Kanunsuzları Geri mi Dönüyor?
27 trilyon dolarlık Hazine piyasasındaki yatırımcılar, ABD seçimlerini kimin kazanacağına dair pozisyonlarını ayarlamaya çalışıyor.
GYO’ların “Yüzde 50” Endişesi
GYO’ların “Yüzde 50” Endişesi
Yeni vergi paketiyle GYO’ların Kurumlar Vergisi istisnası kalkıyor, kar dağıtım zorunluluğu geliyor. Ancak değerleme farkından kaynaklanabilecek karın dağıtımı konusunda sektörün çekinceleri var.
Tüketici Davranışlarında Duygunun Rolü, Yapay Zeka ve Pazarlama
Tüketici Davranışlarında Duygunun Rolü, Yapay Zeka ve Pazarlama
Yapay zekayı gelişen müşteri beklentileri ve etik normlarla uyumlu şekilde kullanabilen şirketler çok daha başarılı olacak.
Halka Arzlar Tavansız Kaldı, Katılımcısı Azaldı
Halka Arzlar Tavansız Kaldı, Katılımcısı Azaldı
Borsada son dönemde izlenen dalgalı seyir halka arzları da olumsuz etkiledi. Temmuz ayının ilk haftasında gerçekleştirilen halka arzlarda katılımcı sayısı 540 binlere kadar düştü. Halka arzlara ilginin düşmesi “Doyuma ulaşıldı mı?” sorusunu gündeme getirdi.
Nikelin Kirli Dünyası
Nikelin Kirli Dünyası
Nikel, ölümcül kazalarla dolu bir geçmişi olan Endonezya’daki bir sanayi bölgesinden elektrikli araç tedarik zincirine akıyor.
İlk Yarının Anomalileri
İlk Yarının Anomalileri
Bu sene portföy yatırımları açısından gelişmiş ülkelerin, varlık sınıfların açısından tahvillerin senesi
S&P 500 İçin Önceki Balonların Tekerrürü Mümkün mü?
S&P 500 İçin Önceki Balonların Tekerrürü Mümkün mü?
S&P 500 teknoloji hisselerindeki yükseliş, sağlam ekonomik temeller ve güçlü kazanç büyümeleriyle desteklendiği için geçmişteki balonlardan farklı bir tablo çiziyor. Özellikle Nvidia ve diğer yapay zeka hisseleri, yatırımcılar için sadece geçici bir heves değil, aynı zamanda uzun vadeli değer kaynağı olarak öne çıkıyor
Fed İçin Hesap Günü Yaklaşıyor
Fed İçin Hesap Günü Yaklaşıyor
Büyük merkez bankaları enflasyonla başarılı bir mücadele verdiler ancak bu son derece başarısız öngörüler yapıldığı ve bunun nedeninin araştırılması gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Fiyatlardaki artıştan çıkarılacak en önemli sonuçlardan biri, enflasyonla mücadelenin daha çok bir takım oyunu olması gerektiğidir.
Ticaret Savaşlarından Topyekun Çatışmaya: Üçüncü Dünya Savaşının Hayaleti ve Nükleer Savaş Tehdidi
Ticaret Savaşlarından Topyekun Çatışmaya: Üçüncü Dünya Savaşının Hayaleti ve Nükleer Savaş Tehdidi
ABD’nin giderek azalan rekabet gücü ve düşüşü uluslararası sahnede daha agresif bir tavır takınmasına yol açıyor
Modern İş Dünyasında Konforlu Mücadele Arayışı
Modern İş Dünyasında Konforlu Mücadele Arayışı
Şirketler, sosyal hayatta ve iş hayatında konforu sağlarken, mücadele kavramını nasıl yönetecekleri sorusunu yanıtlamak zorunda