Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Finans

İlk Yarının Anomalileri
Bu sene portföy yatırımları açısından gelişmiş ülkelerin, varlık sınıfların açısından tahvillerin senesi
  • 5 Temmuz 2024 10:16
  • Dr. Ali Yürüdü
İlk Yarının Anomalileri

2024 yılının ilk yarısını geride bırakmış bulunuyoruz. Kıtalara göre son durumu ayıracak olursak; ilk altı ay bize Asya’nın yılı olduğunu söylüyor. Hisse senetleri açısından ülkelerden nasibini alanlar; Japonya 39 milyar dolar, Güney Kore 17 milyar dolar, Tayvan ise 4,5 milyar dolar ile yabancı yatırımcı çekti. Amerika kıtasında ABD’nin hisse senetlerinde yabancı yatırımcılar 131 milyar dolar tutarında alım yaptı.


Euro Bölgesi hisse senetlerine 64 milyar dolar yatırım gelirken; bütün bu bahsettiğim büyüklüklerin yanında Türk hisse senetlerinde, sene başından bu yana 1 milyar doların üzerinde çıkış oldu.


Ancak öyle ya da böyle yurt içi yerleşikler borsamızdan vazgeçmedi. Yılbaşından bu yana ağırlıklı olarak banka ve holding hisseleri olmak üzere endeksi dolar bazında yüzde 30’un üzerinde prime taşıdılar. Ama böyle bir taşımayı gerçekleştirebilmek için diğer hisselerden vazgeçmek zorunda kaldıklarını da düşen hacimlerden de anlıyoruz.


Gelelim kuvvetli tarafımıza. Faizin yüksek olduğu bir konjonktürde, hisse senetlerimizden çıkış olmasını normal karşılayabiliriz. Ancak yüzde 50 politika faizine çıplak gözle bakıldığında; sabit getirili menkul kıymetler borsamızın cazibesi hiçbir yerde yok diyebiliriz. Arjantin gibi yüzde 200’ler de olan enflasyon rakamlarını hariç tutup; gelişen ülke tanımını yapabildiğimiz Türkiye benzeri örneklerde yüzde 70 üzeri enflasyonumuz ve yüzde 50 politika faizimizle ilk sıradayız. Faize dediğim gibi çıplak gözle bakıldığında gelişen ülkeler arasında yabancı yatırımcı açısından göz kamaştırıcı ve reddedilemez duruyor. Ama enflasyonla beraber değerlendirdiğinde; ne şimdi, ne de gelecek dönem için enflasyon beklentileri, yatırımcı yüksek ve reel bir getiri beklenti içerisine girerse cazibe ortadan kayboluyor. Nitekim Nisan ayı sonunda nihayet tahvile geliyor dediğimiz yabancı; son iki haftada burada da satışa döndü. Olsun, yine de yılbaşından bu yana nette artıdayız. Belki fikirleri değişir.


Dünyada son duruma baktığımızda ise; ortam zaten görece yüksek faiz ortamı olduğu için bu sene tahvillerin senesi diyebiliriz. Yabancı yatırımcıların tahvilinden yılbaşından bu yana çıkış yaptığı pek fazla ülke yok.


Dolayısıyla sabit bir getiri bekleyen yatırımcı için “gel gel” yapılan faize gelinmesi için bazı seçim kriterleri olduğunu anlıyoruz. Çünkü bu senenin alıcısı belli ki sadece faiz alıcısı değil. Bir örnekle açıklamak gerekirse; Latin Amerika’da en yüksek reel faizi veren Meksika ve Kolombiya, yılbaşından bu yana tahvilde yabancıların nette çıkış yaptığı kıtanın yegane iki ülkesi.


Portföy yatırımlarının bu sene gördüğümüz kadarıyla para politikasından başka dinamikleri de var. Seçimlerin bol olduğu, Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin meselelerinin gündemde yerini koruduğu, yüksek faizle işsizliği artırmadan ekonomisini ayakta tutmaya çalışan bir dünyada; kimin yarışı önde bitireceği henüz belli değil. Ama şimdiye kadar şahit olduğumuz kompozisyon; bu sene kendini bir şekilde faizle koruma altına almaya çalışan yatırımcı da yatırım yapacağı ülkenin tüm iktisadi politikalarını ve dünyaya karşı duruşunu dikkate alıyor. Tüm bu saydığım meselelere rağmen risk almak isteyen yatırımcıda bu belirsizlik dönemlerinin para kazandırabileceğini biliyor. Ama yine de oyunu gelişmiş ülkelerden yana kullanıyor. Dolayısıyla portföy yatırımları açısından özetle; bu sene gelişmiş ülkelerin, varlık sınıflarından ise tahvillerin senesi gibi görünüyor.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 37. Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 37. Sayısı Yayında!
İşte yeni sayıdan öne çıkanlar...
Soğumanın Ayak Sesleri Gelmeye Başlıyor
Soğumanın Ayak Sesleri Gelmeye Başlıyor
Sıkı para politikasının talep enflasyonunu kontrol altına almada ne kadar etkili olacağı tartışılırken, son aylarda açıklanan veriler ekonomide bir soğumaya işaret ediyor. Ancak, bu yavaşlamanın enflasyonla tam anlamıyla mücadelede yeterli olup olmadığı belirsizliğini koruyor.
Arnault Hanedanlığı
Arnault Hanedanlığı
Bernard Arnault’un şirketi LVMH, dünyanın önde gelen lüks markalarının çoğunu satın aldı. Ve ünlü iş adamının alışverişi daha sona ermedi.
Asgari Kurumlar Vergisi Ciroyu Gizletir mi?
Asgari Kurumlar Vergisi Ciroyu Gizletir mi?
Yakında Meclis’e gelmesi beklenen vergi paketinde öngörülen Asgari Kurumlar Vergisi’nde net kâr dışında satış hasılatının yüzde 2’sinin esas alınıyor olmasını uzmanlar ve sektör temsilcileri olumsuz değerlendirdi. Uygulamanın özellikle hasılatı yüksek fakat kârlılığı düşük ya da zarar eden şirketleri ciddi maliyetlerle karşı karşıya bırakarak faaliyetlerini riske atabileceği bunun da kayıt dışılığa yönlendirebileceği eleştirisi yapılıyor.
ABD’de Donald Trump Kazanırsa Ne Olacak?
ABD’de Donald Trump Kazanırsa Ne Olacak?
Hakkında olağanüstü bir mahkeme kararı, vs. olmadığı müddetçe, Donald Trump gümbür gümbür Beyaz Saray’a geliyor gibi.
Enflasyonun İnadı Kırılıyor mu?
Enflasyonun İnadı Kırılıyor mu?
Geçen yılın Haziran ayında 650 baz puanlık faiz artışı ile başlayan sıkılaşma döngüsü, seçimler sonrasındaki kur ve vergi artışlarının etkisiyle hızlanan enflasyonu yıllık bazda sekiz ay sonra geriletti. Ekonomi yönetimi dezenflasyon sürecinin başladığını söylüyor, TCMB Başkanı Karahan da şahin duruşunu koruyor
Tahvil Kanunsuzları Geri mi Dönüyor?
Tahvil Kanunsuzları Geri mi Dönüyor?
27 trilyon dolarlık Hazine piyasasındaki yatırımcılar, ABD seçimlerini kimin kazanacağına dair pozisyonlarını ayarlamaya çalışıyor.
GYO’ların “Yüzde 50” Endişesi
GYO’ların “Yüzde 50” Endişesi
Yeni vergi paketiyle GYO’ların Kurumlar Vergisi istisnası kalkıyor, kar dağıtım zorunluluğu geliyor. Ancak değerleme farkından kaynaklanabilecek karın dağıtımı konusunda sektörün çekinceleri var.
Tüketici Davranışlarında Duygunun Rolü, Yapay Zeka ve Pazarlama
Tüketici Davranışlarında Duygunun Rolü, Yapay Zeka ve Pazarlama
Yapay zekayı gelişen müşteri beklentileri ve etik normlarla uyumlu şekilde kullanabilen şirketler çok daha başarılı olacak.
Halka Arzlar Tavansız Kaldı, Katılımcısı Azaldı
Halka Arzlar Tavansız Kaldı, Katılımcısı Azaldı
Borsada son dönemde izlenen dalgalı seyir halka arzları da olumsuz etkiledi. Temmuz ayının ilk haftasında gerçekleştirilen halka arzlarda katılımcı sayısı 540 binlere kadar düştü. Halka arzlara ilginin düşmesi “Doyuma ulaşıldı mı?” sorusunu gündeme getirdi.
Nikelin Kirli Dünyası
Nikelin Kirli Dünyası
Nikel, ölümcül kazalarla dolu bir geçmişi olan Endonezya’daki bir sanayi bölgesinden elektrikli araç tedarik zincirine akıyor.
S&P 500 İçin Önceki Balonların Tekerrürü Mümkün mü?
S&P 500 İçin Önceki Balonların Tekerrürü Mümkün mü?
S&P 500 teknoloji hisselerindeki yükseliş, sağlam ekonomik temeller ve güçlü kazanç büyümeleriyle desteklendiği için geçmişteki balonlardan farklı bir tablo çiziyor. Özellikle Nvidia ve diğer yapay zeka hisseleri, yatırımcılar için sadece geçici bir heves değil, aynı zamanda uzun vadeli değer kaynağı olarak öne çıkıyor
Fed İçin Hesap Günü Yaklaşıyor
Fed İçin Hesap Günü Yaklaşıyor
Büyük merkez bankaları enflasyonla başarılı bir mücadele verdiler ancak bu son derece başarısız öngörüler yapıldığı ve bunun nedeninin araştırılması gerektiği gerçeğini değiştirmiyor. Fiyatlardaki artıştan çıkarılacak en önemli sonuçlardan biri, enflasyonla mücadelenin daha çok bir takım oyunu olması gerektiğidir.
Ticaret Savaşlarından Topyekun Çatışmaya: Üçüncü Dünya Savaşının Hayaleti ve Nükleer Savaş Tehdidi
Ticaret Savaşlarından Topyekun Çatışmaya: Üçüncü Dünya Savaşının Hayaleti ve Nükleer Savaş Tehdidi
ABD’nin giderek azalan rekabet gücü ve düşüşü uluslararası sahnede daha agresif bir tavır takınmasına yol açıyor
Modern İş Dünyasında Konforlu Mücadele Arayışı
Modern İş Dünyasında Konforlu Mücadele Arayışı
Şirketler, sosyal hayatta ve iş hayatında konforu sağlarken, mücadele kavramını nasıl yönetecekleri sorusunu yanıtlamak zorunda