Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Çin Otomotiv Sektörünün Avrupa Stratejisindeki Kritik Açmaz: Aşırı Kapasite ve Düşük Fiyat
Sektörün Avrupa’daki en büyük stratejik hatası, aşırı kapasite sorununu düşük fiyatlarla Avrupa pazarına aktarmayı ve bunu sürdürülebilir bir büyüme modeli olarak görmeyi tercih etmesi.
  • 21 Ağustos 2026 09:07
  • Koray Öztopçu
Çin Otomotiv Sektörünün Avrupa Stratejisindeki Kritik Açmaz: Aşırı Kapasite ve Düşük Fiyat
Avrupa Birliği otomotiv endüstrisi, kıtanın ekonomik büyümesinin ve teknolojik dönüşümünün en stratejik sektörlerinden biri konumunda yer alıyor. Küresel ticarette 90 milyar euroyu aşan sektör, Avrupa’nın uluslararası rekabet gücünü destekleyen temel alanlardan biri olmayı sürdürüyor. Ancak son yıllarda Çinli otomotiv üreticilerinin hızla artan pazar payı ve elektrikli mobiliteye geçiş süreci, Avrupa’nın otomotiv endüstrisini önemli bir stratejik dönüşüm ve yeniden yapılanma süreciyle karşı karşıya bırakıyor.
Çin menşeli otomobillerin Avrupa pazarındaki payı yüzde 10 seviyesine ulaşmış durumda. Bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 16’ya yükselmesi bekleniyor. Çinli üreticiler Avrupa’da hızlı bir büyüme yakalamış olsa da bu büyüme stratejik bir zafiyet üzerine inşa ediliyor.
Aşırı kapasite ve fiyat tabanlı rekabet
Çin otomotiv sektörünün Avrupa’daki en büyük stratejik hatası, aşırı üretim kapasitesini (overcapacity) düşük fiyatlarla Avrupa pazarına yönlendirme stratejisi olarak öne çıkıyor. Çin’de yıllık otomotiv üretim kapasitesi 40 milyonun üzerindeyken, iç pazar talebi yaklaşık 25-26 milyon seviyesinde yer alıyor. Yaklaşık 14-15 milyonluk bu aşırı kapasite, Çinli üreticileri fiyat baskısıyla ihracata yöneltiyor.
Aşırı kapasite stratejisinin sonuçları: Fiyat savaşları ve eriyen kâr marjları
Çinli üreticiler, Avrupa’da yerel markalara göre yüzde 20-40 daha düşük fiyatlarla satış yaparken bu sürdürülemez düşük fiyatlandırma stratejisi, uzun vadeli kârlılığı ve marka değerini zayıflatıyor. Bunun yanı sıra Avrupa’da “anti-damping” ve “haksız sübvansiyon” algısı da güçleniyor.
Avrupa’nın tepkisi: Ticari bariyerler ve stratejik risk
Çin’in bu fiyat tabanlı ihracat stratejisi, Avrupa’da ciddi bir tepkiye yol açtı. Avrupa Komisyonu, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 48’e varan ek gümrük vergisi uygulamaya başladı. Farklı markalarda yüzde 17,4, yüzde 19,9 ve yüzde 35,3 gibi vergi oranları devreye alındı. Ayrıca ABD ve diğer Batılı üreticilere yönelik geçici önlemler gündeme geldi. Bunun dışında Avrupa, Çinli üreticileri Macaristan, İspanya, Polonya gibi ülkelerde fabrika kurmaya yönlendiriyor.
Gelecek perspektifi: İş birliği mi, rekabet mi?
Avrupa’daki otomotiv üretim altyapısının yoğunluğunu ve bölgesel dağılımını ortaya koyan bu tablo, özellikle Almanya, Fransa ve İtalya’nın sektördeki merkez rolünü vurguluyor. Avrupa ve Çin otomotiv sektörleri arasındaki ilişkinin iş birliği ve rekabet dengesi üzerine kurulu olduğu net bir şekilde görülürken, Çin’in mevcut stratejisi bu dengeyi bozuyor.
Stratejik dönüşüm
Çin otomotiv sektörünün Avrupa’daki stratejik yaklaşımını yeniden şekillendirebilmesi için şu adımlar öne çıkıyor:
  1. Yerel üretim ve entegrasyon: Sadece satışa odaklanmak yerine Avrupa’da üretim, Ar-Ge ve tedarik zinciri entegrasyonuna yatırım yapılması.
  2. Fiyattan kaliteye geçiş: Markanın düşük fiyat odaklı rekabet yerine, teknoloji, güvenlik ve sürdürülebilirlik ekseninde konumlandırılması.
  3. İş birliği modeli: Avrupalı üreticilerle ortaklıkların geliştirilmesi (örneğin Leapmotor-Stellantis modeli).
  4. Aşırı kapasite yönetimi: İhracat bağımlılığı yerine iç pazarın konsolide edilmesi ve verimliliğin artırılmasına odaklanılması.
Çin otomotiv sektörünün Avrupa’daki en büyük stratejik hatası, aşırı kapasite sorununu düşük fiyatlarla Avrupa pazarına aktarmayı ve bunu sürdürülebilir bir büyüme modeli olarak görmeyi tercih etmesi. Bu strateji, kısa vadede pazar payı kazandırsa da uzun vadede ticari bariyerlerin artırırken marka değerinin zayıflamasını ve sürdürülemez bir ekonomik model riskini beraberinde getiriyor. Başarılı bir Avrupa stratejisi ise fiyat rekabetinden değer rekabetine ve doğrudan ihracattan yerel entegrasyona geçişi gerektiriyor.
Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol