Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Dünyanın Geri Kalanı Uzak Dururken Güney Amerikalılar ABD Turizmine Can Simidi Oldu
Bölgeden gelen ziyaretçi sayısı yılın ilk yarısında yüzde 5,5 artarken, Avrupa ve Kanada’dan gelen turistlerde sert düşüşler yaşandı.
  • 21 Ağustos 2026 08:59
  • Augusta Saraiva
Dünyanın Geri Kalanı Uzak Dururken Güney Amerikalılar ABD Turizmine Can Simidi Oldu

Sebastian Campuzano, ABD’ye yapacağı yaz seyahatini planlamaya başladığında odağında Ekvador’un Dünya Kupası maçları vardı. Ancak planlar şekillenmeye başlayınca programa New York’ta müzeleri gezmek için fazladan bir hafta ekledi ve ardından arkadaşlarıyla birlikte 14 eyaleti kapsayan bir kara yolculuğuna çıktı. Sonuçta ülkede neredeyse bir ay geçirdi.

Quito’dan ABD merkezli bir pazarlama şirketi için uzaktan çalışan 28 yaşındaki Campuzano daha önce de ABD’yi ziyaret etmişti, ancak genellikle Miami ve New York gibi büyük şehirlerle sınırlı kalmıştı. Bu kez arkadaşlarıyla birlikte Tennessee’deki Great Smoky Mountains’ı ve Virginia’daki Shenandoah Ulusal Parkı’nı gezdi. Ayrıca Ekvador’un Kansas City’de Curaçao ile berabere kalışını ve New Jersey’de Almanya’yı sürpriz şekilde mağlup edişini izleme fırsatı buldu. Campuzano, “Bu, evlenip çocuk sahibi olmaya başlamadan önce birlikte çıkabildiğimiz son seyahatlerden biri olabilir. Bir daha gitme fırsatı bulamayabileceğimiz yerleri görmek istedik” diyor.

Campuzano’nun gezisi, zor günler geçiren ABD turizm sektörü için nadir görülen bir umut ışığını temsil ediyor. ABD Uluslararası Ticaret İdaresi’nin verilerine göre, 2026’nın ilk altı ayında 2,7 milyondan fazla Güney Amerikalı ABD’yi ziyaret etti. Bu, bir yıl öncesine göre yüzde 5,5’lik artış anlamına geliyor. Böylece Güney Amerika, büyüme kaydeden tek bölge olurken Almanya, Hindistan ve Avustralya gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayısındaki gerilemeyi kısmen telafi etti.

Dünya Kupası da ek bir ivme yarattı. Haziran ayında yaklaşık 50 bin Ekvadorlu ABD’ye geldi; bu sayı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 55 daha yüksek. Aynı ay Kolombiya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 20’nin üzerinde artarak yaklaşık 150 bine ulaştı. Üstelik Güney Amerikalılar turnuva başlamadan önce de ABD’ye akın ediyordu. Yılın ilk yarısında yaklaşık 1 milyon ziyaretçi gönderen Brezilya, mevcut gidişat sürerse 2026’da İngiltere ve Hindistan’ın ardından ABD’ye en çok turist gönderen üçüncü ülke olarak Japonya’yı geride bırakacak. Arjantinli ziyaretçi sayısı ise 2025’te bir önceki yıla göre zaten yüzde 15 artmıştı.

Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl yeniden göreve dönmesinden bu yana, yükselen jeopolitik gerilimler ve ABD’nin güney sınırındaki karmaşa nedeniyle pek çok yabancı, ülkeye seyahat etmekten kaçınıyor. Hatta Dünya Kupası bile Haziran ayında genel denizaşırı ziyaretçi sayısını artırmaya yetmedi. Buna karşılık Meksika, turnuva sayesinde ziyaretçi akınına uğradı.

İran savaşı nedeniyle yükselen uçak biletleri de uzun mesafeli seyahatleri daha az cazip hale getiriyor. Seyahat araştırma şirketi CoStar Group analisti Jan Freitag’a göre, Koreliler ya da Japonlar Tayland’ı tercih ederken, Kuzey Avrupalılar güneşli Akdeniz kıyılarına yöneliyor. Freitag, “Latin Amerikalılar içinse evden çok da uzaklaşmadan gidilebilecek en yakın seçenek burası” diyor.

Güney Amerikalıların ABD’ye seyahat ederken Avrupalılara kıyasla daha fazla vize engeliyle karşılaşmasına rağmen, bölgeden gelen ziyaretçi sayısındaki artış ABD’nin vize işlemlerini hızlandırmasından da destek aldı. Turizmi teşvik eden ABD Seyahat Birliği’nin verilerine göre, Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Ekvador vatandaşlarının B-1 ve B-2 (iş ve turistik) vizeleri için mülakat tarihi alması Temmuz ayında ortalama 80 gün sürerken, bu süre 2024’ün başında 230 günün üzerindeydi.

Havayolu şirketleri de talebi karşılamak için kapasite artırıyor. American Airlines Group Inc., Venezuela uçuşlarının yeniden başlamasının da katkısıyla Latin Amerika ve Karayipler’de artık 100 destinasyona hizmet verdiğini söylüyor. United Airlines Holdings Inc. bölgede 60’tan fazla hatta operasyon yürütüyor ve bu yıl Kolombiya’ya ek seferler planlıyor. Şirketin Ticari İşlerden Sorumlu Başkanı Andrew Nocella, 16 Temmuz’daki bilanço görüşmesinde Kolombiya’dan elde edilen yolcu gelirlerinin gelecek çeyrekte “rekor seviyelerde” olacağını söyledi. Delta Air Lines Inc. ise Güney Amerika’yı uluslararası operasyonlarının “parlayan yıldızı” olarak tanımlıyor.

ABD turizm sektörü de bu eğilimden nasıl daha fazla yararlanabileceğinin yollarını arıyor. ABD Seyahat Birliği Genel Müdürü Tyler Gosnell, kuruluşun tur operatörlerinin sürekli değişen sınır politikalarını takip edebilmesi için bir rehber yayımladığını belirtiyor. Ayrıca birliğin mayıs ayında Florida’nın Fort Lauderdale kentinde düzenlediği ticaret fuarı, şimdiye kadarki en büyük Latin Amerikalı katılımcı grubunu ağırladı. Gosnell, “Balığın olduğu yerde avlanmak zorundayız. Batı Avrupa ve Asya olması gereken noktada değil. O halde Latin Amerika’ya yatırım yapalım” diyor.

Yerel para birimlerinin güçlenmesi de bu artışta etkili oldu. Trump’ın göreve dönmesinden bu yana Hindistan, Japonya ve Güney Kore’den gelen ziyaretçilerin para birimleri dolar karşısında değer kaybederken, Kolombiya pesosu, Paraguay guaranisi ve Brezilya reali kayda değer ölçüde güçlendi. Arjantin pesosu ise istisna oluşturuyor. Özgürlükçü Devlet Başkanı Javier Milei’nin ekonomik dönüşüm programı kapsamında yaşanan sert devalüasyon, yurt dışı seyahatlerini daha pahalı hale getirdi. Buna rağmen ülkenin futbola olan tutkusu (Lionel Messi liderliğindeki takımın üst üste ikinci kez Dünya Kupası finaline yükselmesiyle taçlanan coşku) bu olumsuzluğu büyük ölçüde dengeledi.

Arjantin’in 15 Temmuz’daki yarı finalde İngiltere’yi mağlup ettiği gece, New York’taki Rockefeller Center’ın tepesinde yer alan Rainbow Room, iki takımın taraftarlarıyla dolup taşıyordu. Kalabalığın içinde çok sayıda Latin Amerikalı da vardı; bunların önemli bir kısmı yüksek sesle İngiltere’yi destekliyordu. Buenos Airesli arkadaşlar Yanina Cintilou ve Julieta Carrozzo, ABD’ye yaptıkları ilk seyahati Dünya Kupası’na denk getirmişti. Maç bileti bulamamış olsalar da dev ekran ve bardaki atmosfer onlar için fazlasıyla yeterliydi. Central Park’ta uzun yürüyüşleri ve Friends dizisinde kullanılan apartman binası gibi popüler kültür duraklarını ziyaret etmeyi, akşamları ise turistler ve yerel halkla birlikte maç izlemekle birleştirdiler. Cintilou ABD seyahatinde en büyük motivasyonunun takımının başarısı olduğunu belirterek, “İçgüdülerim Arjantin’in yine finale çıkacağını söylüyordu. Bir taşla iki kuş vurmak istedik” diyor.

Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol