Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Türkiye Hyundai’nin Avrupa’daki Elektrikli Otomobil Üretim Üssü Olma Yolunda İlerliyor
Türkiye’de yabancı bir otomobil üreticisi tarafından üretilen ilk elektrikli binek araç olan IONIQ 3 Hyundai için de yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor.
  • 21 Ağustos 2026 09:28
  • Burak Karagöz
Türkiye Hyundai’nin Avrupa’daki Elektrikli Otomobil Üretim Üssü Olma Yolunda İlerliyor

Hyundai, yeni elektrikli modeli IONIQ 3’ün seri üretimine İzmit fabrikasında başladı. Türkiye’de TOGG’dan sonra üretilen ilk elektrikli binek otomobil olma özelliği taşıyan IONIQ 3, Hyundai için de önemli bir atılımı temsil ediyor. Bugüne kadar 250 milyon euro yatırıla hayata geçirilen yeni IONIQ 3 için modernize edilen fabrika daha sonraki elektrikli modellerin üretimine de katkı sağlayacak. Hyundai Motor Türkiye Satış, Pazarlama ve Satış Sonrası Genel Müdürü Murat Berkel, markanın önümüzdeki dönem Türkiye planlarını, yeni IONIQ 3’ü ve otomotiv pazara Bloomberg Businessweek Türkiye için değerlendirdi.

Hyundai’nin Türkiye’deki üretimi ve Avrupa operasyonları için stratejik önemini nasıl tanımlıyorsunuz?

1997 yılında İzmit’te kurulan Hyundai Motor Türkiye (HMTR), Hyundai’nin Kore dışındaki en uzun süre hizmet veren deniz aşırı fabrikası. HMTR, 1997’den bu yana hem içten yanmalı motorlu (ICE) hem de IONIQ 3’ün devreye girmesiyle birlikte elektrikli araç (EV) kategorilerinde toplam 13 farklı araç modele yer verdik. Kuruluşumuzdan bu yana 3,4 milyonun üzerinde araç ürettik.

Hyundai İzmit fabrikası, markamızın E-GMP platformunun kompakt sınıf versiyonunu üreten dünyadaki ilk Hyundai Motor üretim tesisi olma özelliğini de taşıyor. Ayrıca, HMTR, en yüksek kalitede ürünler sunmak amacıyla iş gücüne güvenerek ve onları sürekli eğiterek 2 bin 400’den fazla kişiye istihdam sağlıyor. Tesis; tedarikçiler ve iş ortakları aracılığıyla yaklaşık 20 bin kişilik bir ağa bağlanarak, iş gücü gelişimi ve yerlileştirme taahhüdüyle bir ekosistemi destekliyor.

Hyundai Motor Grubu iştiraklerinden Hyundai Mobis ortaklığıyla kurulan yeni Batarya Sistemi Montaj (BSA) tesisi, gelecekteki elektrikli ve hibrit araç modelleri için güçlü bir altyapı oluşturuyor ve Türkiye’deki yerli otomotiv tedarik zincirini destekliyor. 2027’de gelecek yeni modeller ve BSA projesiyle birlikte HMTR, Hyundai’nin Avrupa büyüme stratejisinde önemli bir rol oynamaya devam edecek.

Buna ek olarak, 1997’deki kuruluşumuzdan bu yana 2,7 milyondan fazla araç ihraç ettik. Türkiye’nin sanayi altyapısında köklü bir yere sahip olan ve yaklaşık otuz yıldır üretim, istihdam ve ihracata katkı sağlayan HMTR, Hyundai Motor’un Avrupa operasyonları için stratejik bir merkez konumunda; nitekim İzmit tesisindeki üretimin yaklaşık yüzde 85’ine tekabül eden ihracatın büyük bölümü Avrupa pazarına yapılıyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika da önemli pazarlarımız arasında yer alıyor.

IONIQ 3’ün İzmit’teki üretimiyle birlikte Türkiye’deki fabrika Hyundai’nin Avrupa’daki elektrikli dönüşümünde giderek daha kritik bir rol üstleniyor. Bu yatırım Türkiye için ne anlama geliyor?

İzmit fabrikamızın yaklaşık yüzde 50’si, elektrikli araç (EV) üretimine uygun hale getirilecek şekilde dönüştürüldü. En önemli fiziksel değişiklikler, A segmentinden, C segmenti araçlara kadar üretime kapasitesinin oluşturulduğu montaj bölümünde gerçekleşti. Süreç, ekipman ve kalite güvencesi konularında HMTR ekibiyle birlikte çalışan Koreli mühendis ve teknisyenler, bu dönüşüm sürecine destek verdi. İzmit, Hyundai Motor Company’nin küresel çapta E-GMP platformunun kompakt sınıf versiyonunu üreten ilk fabrikası olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, yine 1997’den bu yana HMTR’ye 1,47 milyar euro yatırım yapıldı. IONIQ 3 projesine bugüne kadar 250 milyon euro yatırım yapıldı. Esnek güç aktarma organı üretimi (elektrikli, hibrit ve içten yanmalı motorlu araçlar) dahil olmak üzere; IONIQ 3 programı ile yenilenen i20 ve Bayon (2027’de piyasaya sürülecek) modelleri için toplam 715 milyon euro tutarında yatırım planlandı. Ayrıca HMTR olarak, İzmit tesisimiz içerisinde yer alan yeni Batarya Sistemi Montaj (BSA) tesisimiz için de Hyundai Mobis ile iş birliği yapıyoruz. BSA tesisi, gelecekteki yeni elektrikli ve hibrit araç modelleri için güçlü bir yerel altyapı oluşturmakta, Türkiye’deki yerli otomotiv tedarik sanayisini destekleyerek HMTR’yi bölgede elektrikli araç dönüşümüne liderlik edecek şekilde konumlandırıyor. Batarya Sistemi Montaj tesisimiz, başlangıçta yaklaşık 300 kişiye de istihdam sağlayacak.

IONIQ 3, Hyundai’nin Türkiye’ye yönelik uzun vadeli planları açısından neyi temsil ediyor?

IONIQ 3, Türkiye’nin Hyundai Motor Europe’un gelecek stratejisinin temel bir parçası olmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu, ülkeye yönelik uzun vadeli bir taahhüttür. Hyundai; ürünlere, tasarıma, mühendislik çalışmalarına ve insan kaynağına yatırım yaparken; çalışanlarına, iş ortaklarına ve Türkiye’ye olan güvenini de sürdürüyor. Tüm bu unsurlar, hem buradaki hem de diğer Avrupa pazarlarındaki müşterilerimiz için özel bir önem taşıyor.IONIQ 3’ün, Türkiye’de yabancı bir otomobil üreticisi tarafından üretilen ilk binek elektrikli araç olması, ülkenin daha geniş kapsamlı stratejimizdeki önemini vurguluyor. Türkiye’nin Avrupa’nın sanayi ve elektrikli araç dönüşümüne sağladığı katkının hak ettiği şekilde takdir edilmesini sağlamak amacıyla, Türk hükümeti ve Avrupa’yla yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.IONIQ 3’ü rakiplerinden ayıracak teknolojik avantajlar nelerdir?Yeni IONIQ 3’ün temel avantajlarından biri gelişmiş E-GMP platformu. Hatta, İzmit fabrikamız, markanın bu platformunun kompakt versiyonunu üreten ilk Hyundai Motor üretim tesisi olacak. Bu sayede IONIQ 3; 497 km’ye kadar sınıfının lideri WLTP menzili, 30 dakikadan kısa sürede yüzde 10-80 hızlı şarj imkânı, sektör lideri 0,263 Cd sürtünme katsayısı ve verimli üretime olanak tanıyan modüler batarya tasarımı sunuyor. Aynı zamanda Pleos gibi oldukça gelişmiş bir multimedia / kontrol ünitesine de yer veriyoruz. Ayrıca, uzaktan erişim olan Bluelink hizmetini IONIQ 3 modelimizde de sunacağız. Bu bakımdan son derece teknolojik bir otomobilin ülkemizde üretilmesi de bizim için ayrı bir gurur kaynağı demek.

IONIQ 3’ün Hyundai’nin elektrikli araç ürün gamındaki rolü nedir?

IONIQ 3, IONIQ markasının dördüncü modeli ve kompakt elektrikli araç segmentine farklı bir bakış açısı getiriyor. IONIQ ürün gamının temel değerleri olan elektrikli araç teknolojisi liderliği, bu yeni modelimizde de karşımıza çıkıyor. Esnek araç içi deneyim ve yazılım odaklı yenilikler, günlük kullanımda kolaylık sağlıyor. IONIQ 3, Hyundai’nin Avrupa’daki B segmenti atağının temel bir parçası konumunda ve bu segmentteki diğer modellerimizin de tanıtılmasıyla birlikte Avrupalı ve Türk tüketicilere farklı alternatifler sunmuş olacağız.

IONIQ 3, yalnızca öne çıkan performans rakamlarına odaklanmak yerine kullanım kolaylığına, sezgisel dijital özelliklere ve günlük konfora öncelik vererek elektrikli mobilitenin cazibesini genişletiyor. İlk kez elektrikli araca geçiş yapan müşteriler için giriş bariyerini düşürürken, gelişmiş kabiliyetleri ve teknolojisi sayesinde deneyimli elektrikli araç kullanıcılarının beklentilerini de karşılıyor.

Hyundai’nin 2026’da şu ana kadarki Türkiye satış performansı nasıl görünüyor?

Hyundai’nin Türkiye’deki satış performansından önce otomobil ve hafif ticari pazarının 2026 yılındaki genel performansı hakkında şunu söyleyebiliriz ki geçtiğimiz yıla oranla bir düşüş eğilimi yaşıyoruz. Birkaç aydır tek haneli seviyelerde daralan pazar, ilk kez yüzde 25 bandında ulaştı. Temmuz ayında pazar, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre tam yüzde 25 oranında daraldı. Sadece otomobil pazarı yüzde 25,79 daralarak 62 bin 478 adede gerilerken, hafif ticariler yüzde 22,17 oranında düştü ve 18 bin 308 adet satış gerçekleştirebildi. Temmuz ayında toplam satışlar 80 bin 786’ya gerilemiş oldu. Ocak-Temmuz döneminde daralma ise yüzde 10,72 bandında. Yılın ilk yedi ayında yalnızca 638 bin 965 adet otomobil satışı gerçekleşti. Otomobil satışları; 2026 yılı Ocak-Temmuz döneminde geçen yıla göre yüzde 12,14 oranında daralarak 502 bin 712 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 5,05 daralarak 136 bin 253 adet oldu.

Hyundai Motor Türkiye olarak baktığımızdaysa daralan pazara kıyasla biz kendi içimizdeki satışlarımızı artırdık ve yılın yedi ayında 36 bin 844 adete ulaştık. Toplam pazardaki payımız yüzde 5,8, sadece binek pazarına odaklanırsak buradaki payımız ise yüzde 7,2. Satışlarımızın büyük bir çoğunluğunu İzmit fabrikamızda ürettiğimiz i20 ve Bayon modellerimiz oluşturuyor. Yakın zamanda IONIQ 3 modelimizin satışa başlamasıyla beraber bu oranın daha da artacağını düşünüyoruz.

Çinli markalardan gelen rekabet tehdidine nasıl yanıt veriyorsunuz?

Çinli markalar ciddi rakipler ve biz onları ciddiye alıyoruz. Özellikle elektrikli araçlar, yazılım ve fiyatlandırma konularında hızla ilerliyorlar. Buna saygı duyuyor ve rekabeti memnuniyetle karşılıyoruz; zira rekabet, Hyundai bünyesinde inovasyonu teşvik ediyor.

Aynı zamanda Hyundai’nin kendine has güçlü yönleri de var; küresel ölçek, Türkiye gibi bölgelerdeki köklü geçmişinden gelen derin pazar anlayışı, tasarım, kalite, güvenlik; bayi güveni ve uzun vadeli sahiplik güveni. Müşterilerimize sunduğumuz değer işte budur.

Bir diğer öne çıkan özelliğimiz ise grup olarak kendi çeliğimizi üreterek kendi modellerimizde kullanıyoruz ve aynı şekilde yazılım ve teknoloji alanında da ciddi yatırım ve çalışmalarımız var. Bu sebeple Hyundai’nin üretim ve Ar-Ge’deki esnekliği kendi yoluna emin adımlarla ilerlemesini sağlıyor.

Hyundai’nin 2026 yılında marka algısını güçlendirmeye yönelik ana stratejisi nedir?

Geniş EV portföyümüz, müşterilerimize A segmentinden E segmentine kadar son derece zengin bir seçim sunuyor. Bu doğrultuda IONIQ 3, Hyundai’nin marka imajını ileriye taşıyan en kritik modellerden biri olacak. IONIQ 5 ve IONIQ 6 modellerinin yarattığı güçlü marka ivmesinin üzerine inşa edilen ve İzmit fabrikamızda üretilecek olan IONIQ 3’ün, taşıdığı ileri teknolojiler sayesinde marka algımızı daha üst seviyeye çıkaracağına inanıyoruz.

Nitekim IONIQ 3, Avrupa pazarında yeni nesil Pleos Connect sistemine sahip ilk Hyundai modeli olma özelliğini taşıyacak. Yürüteceğimiz tüm satış ve pazarlama faaliyetlerinde odağımıza elektrikli araçları (EV) alarak, Hyundai’nin elektrifikasyon destekli mobilite alanındaki öncü ve lider imajını güçlendirmeye kararlılıkla devam edeceğiz.

Hyundai’nin yeni modelleri neler olacak? Bu fabrikadaki diğer modellerle ilgili bir gelişme var mı?

İzmit fabrikamızı ağırlıklı olarak elektrikli modelimiz IONIQ 3 için modernize ettik ama bu elbette daha sonraki modellerin üretimine de katkı sağlayacak. Bu yılın sonunda üretimine başlayacağımız B-SUV modelimiz Bayon ile birlikte yeniliklerimize devam edeceğiz. Ayrıca, yine B segmentindeki en çok satan modellerimizden biri olan i20 de tamamen yenileniyor. Önümüzdeki yıl satışına başlayacağımız i20 ve Bayon modellerimizde yeni nesil motorlara ve gelişmiş teknolojilere yer vereceğiz.

Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Çin’in Alternatif Rotası: Kuzey Buz Denizi
Çin’in Alternatif Rotası: Kuzey Buz Denizi
Bir Çin konteyner gemisi geçen sonbahar Ningbo’dan yola çıkıp yalnızca 20 günde İngiltere’ye vardığında, denizcilik dünyası uzun süredir ütopik olarak gördüğü bir güzergahın artık ticari gerçeğe dönüştüğünü fark edebildi. Rusya’nın Arktik kıyısı boyunca uzanan Kuzey Deniz Rotası, iklim değişikliğinin erittiği buzullar ve Kızıldeniz’deki kaosun ittiği yükle birlikte Pekin’in yeni ‘Kutup İpek Yolu’ hamlesinin merkezine oturdu.
Savaş, Faiz ve Enflasyon Muhasebesinin Gölgesinde Bir Çeyrek
Savaş, Faiz ve Enflasyon Muhasebesinin Gölgesinde Bir Çeyrek
İran savaşı, Borsa İstanbul’da ikinci çeyrek bilançolarına bir maliyet şoku olarak girdi; çıkarken bir ayrışma mekanizmasına dönüşmüştü. Enerji faturasını gelire çevirebilen şirketlerle o faturayı taşımak zorunda kalanlar arasındaki mesafe açıldı. Bilançonun alt satırında ise ayrışmayı bulanıklaştıran ikinci bir katman devredeydi: Etkisi azalarak da olsa süren enflasyon muhasebesi ve ertelenmiş vergi kalemleri, bazı şirketlerde operasyonel tabloyla örtüşmeyen bir net kâr üretti.
Avrupa’da Tahvil Faizleri Son Yılların En Yükseğinde
Avrupa’da Tahvil Faizleri Son Yılların En Yükseğinde
Avrupa’da uzun vadeli tahvil faizleri, kalıcı enflasyon endişeleri, yükselen enerji fiyatları ve artan kamu borçlanma ihtiyacıyla zirve seviyelerine çıktı.
Reklamlarda “Yapay” Tat
Reklamlarda “Yapay” Tat
Yapay zekâ yaratıcılığın öne çıktığı reklamcılık sektöründe de taşları yerinden oynatıyor.
Oyun Dünyası Konsoldan Dijitale Dönüyor
Oyun Dünyası Konsoldan Dijitale Dönüyor
Pandemi sonrası ucuz sermaye döneminin kapanması ve yapay zekânın yükselişiyle çalkalanan küresel oyun sektörü; bütçe baskıları, dijitalleşme ve değişen iş modelleri eşliğinde yeniden yapılanırken, Türkiye için de yeni bir stratejik dönemin kapılarını aralıyor.
Enerji İnovasyonunda Asıl Darboğaz: Teknoloji Değil, Ticarileşme
Enerji İnovasyonunda Asıl Darboğaz: Teknoloji Değil, Ticarileşme
Bir teknolojiyi geliştirmek, oyunun yalnızca ilk adımı. Gerçek rekabet, o teknolojiyi ekonomik olarak sürdürülebilir hale getirebilmekte başlıyor.
Türkiye’de Bankaların Blokzincire İlgisi Artıyor
Türkiye’de Bankaların Blokzincire İlgisi Artıyor
Türk bankaları ve yatırım şirketleri, likidite yönetim stratejilerini kripto varlıklarla üst seviyeye taşımanın adımlarını atıyor. Kurumlar, blokzincir teknolojisinin yüksek hız ve düşük maliyet avantajıyla, kripto paraların spekülatif varlıklardan likidite yönetimi aracına evrildiği bir döneme hazırlanıyor.
Fon Piyasasında Kartlar Yeniden Dağıtılıyor
Fon Piyasasında Kartlar Yeniden Dağıtılıyor
Türkiye’de yatırım fonları piyasasının büyüklüğü 10 trilyon lirayı aşarken, özellikle serbest fonlar ve para piyasası fonlarının öne çıktığı gelişmeler sistemin yeni baştan dizayn edilmesi ihtiyacını ortaya çıkardı. SPK’nın yeni Fon Rehberi ile risk, yoğunlaşma, sermaye yeterliliği ve şeffaflık kurallarını sıkılaştırmaya hazırlanması, Maliye’nin ise kısa vadeli sermayeyi vergilendirme seçeneklerini değerlendirmesi, fon piyasasında yeni bir dönemin habercisi.
Birkaç Yüz Dolar Seçim Tahmin Piyasalarını Nasıl Manipüle Edebilir?
Birkaç Yüz Dolar Seçim Tahmin Piyasalarını Nasıl Manipüle Edebilir?
Siyasi tahminler için bir “doğruluk serumu” olarak lanse edilen bu piyasalar, bazen şaşırtıcı derecede düşük bir maliyetle çarpıtılmaya açık.
Zayıf Talep Enflasyonu Dizginleyebilecek mi?
Zayıf Talep Enflasyonu Dizginleyebilecek mi?
Üç yılı aşan sıkı finansal koşullar talebi zayıflatsa da maliyet artışları, hizmet tarafındaki katılık ve gıdadaki sürpriz negatif etkiler enflasyonun düşüşünü sınırladı. Öte yandan bu yaz iç talepte dip seviyenin görüldüğü tahmin edilirken, programın başarısı, sıkılığın üretim kapasitesine zarar vermeden ne kadar dengeli sürdürülebileceğine bağlı.
Yapay Zekânın İtibarını Kim Kurtaracak?
Yapay Zekânın İtibarını Kim Kurtaracak?
Yapay zekâyı kendi aklımızın yerine değil, aklımızın kapasitesini büyüten bir altyapı olarak konumlandırırsak bambaşka bir ekonomi ortaya çıkabilir.
Youtube’dan Para Kazanmak Zorlaşıyor
Youtube’dan Para Kazanmak Zorlaşıyor
Platform yeni içerik üreticilerinin para kazanma eşiğini yükseltirken gelir modellerini yeniden gözden geçirmeye zorluyor.
Türkiye’nin 1 Trilyon Dolarlık Pazarda Pay Arayışı
Türkiye’nin 1 Trilyon Dolarlık Pazarda Pay Arayışı
Küresel turizmin en büyük 10 kaynak pazarında yurt dışı harcamaları 1 trilyon dolar sınırına dayanırken Türkiye yüksek harcama kapasitesine sahip ülkelerdeki potansiyelini henüz tam olarak kullanamıyor. Turist sayısında dünyanın önde gelen destinasyonları arasında yer alan Türkiye’nin özellikle Çin ve Hindistan gibi büyük pazarlardaki payı sınırlı kalıyor.
Dikkat Ekonomisi Üzerine Beklenmeyen Bir Değerlendirme
Dikkat Ekonomisi Üzerine Beklenmeyen Bir Değerlendirme
Odaklanabilmenin modern dünyadaki ekonomik, psikolojik ve sosyal değeri
Dünyanın Geri Kalanı Uzak Dururken Güney Amerikalılar ABD Turizmine Can Simidi Oldu
Dünyanın Geri Kalanı Uzak Dururken Güney Amerikalılar ABD Turizmine Can Simidi Oldu
Bölgeden gelen ziyaretçi sayısı yılın ilk yarısında yüzde 5,5 artarken, Avrupa ve Kanada’dan gelen turistlerde sert düşüşler yaşandı.
Çin Otomotiv Sektörünün Avrupa Stratejisindeki Kritik Açmaz: Aşırı Kapasite ve Düşük Fiyat
Çin Otomotiv Sektörünün Avrupa Stratejisindeki Kritik Açmaz: Aşırı Kapasite ve Düşük Fiyat
Sektörün Avrupa’daki en büyük stratejik hatası, aşırı kapasite sorununu düşük fiyatlarla Avrupa pazarına aktarmayı ve bunu sürdürülebilir bir büyüme modeli olarak görmeyi tercih etmesi.
Pera’nın Taçsız Kraliçesi: Markiz Pastanesi ve Saray Topraklarından Süzülen Estetik
Pera’nın Taçsız Kraliçesi: Markiz Pastanesi ve Saray Topraklarından Süzülen Estetik
1940 yılında Lebon Pastanesi’ni devralan Avedis Ohanyan Çakır, Paris’in ünlü lüks çikolatacısı “Marquise de Sévigné”i İstanbul’a taşımak amacıyla dükkâna “Markiz” adını verirken farkında olmadan duvarda asılı duran iki kadın figürünün esin kaynağı Madam Markiz’in unvanını da Paris’ten İstanbul’a taşımış oldu.
Tokenmaxxing Öldü Şimdi Kemer Sıkma Zamanı
Tokenmaxxing Öldü Şimdi Kemer Sıkma Zamanı
Kurumsal Amerika’nın yapay zekâya yönelik maksimalist yaklaşımı sona eriyor. Bu da çalışanları ve yöneticileri, sırada ne olduğuna dair belirsizlik içinde bırakıyor.