Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

İş Dünyası

Sorgulanan Şeffaflık
Koşullar ne olursa olsun dürüst olmak tüm iletişim stratejilerinin olmazsa olmazı. Şeffaflık ise iyi kurumsal yönetimin de en temel yapıtaşlarından biri
  • 29 Aralık 2023 22:38
  • Yeşim Tohma
Sorgulanan Şeffaflık

Okul hayatımızda, üniversite giriş sınavlarına hazırlanırken öğretmenlerimizin bize en çok hatırlattığı noktalardan biri de dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü kuralıydı. Bu kural, bizlere bilmediğimiz veya yeterince emin olmadığımız sorulara yanıt verirken dikkatli olmamız ve rastgele seçimlerden kaçınmamız gerektiğini söylüyordu. Özellikle bilgiyle desteklenmeyen seçimlerde şansın bir yere kadar etkili olabileceğini veya olamayacağını vurguluyordu değil mi?


Peki iş dünyasında bu işler nasıl yürüyor? Dört yanlış bir doğruyu götürüyor mu?


Konumuz şeffaflık ve hesap verebilirlik olunca ve en dramatik haliyle, tek bir yanlış tüm doğruları götürme potansiyeline sahip. Şeffaf iletişim ne demek önce ona bir açıklık getirelim. Şeffaf iletişim en yalın haliyle iletişimde bulunduğumuz taraf ile bilgiyi doğru, tam olarak, eşit bir şekilde ve zamanında paylaşıyor olmak demek. Bu alanda yapılan tek bir hata veya ortaya çıkan skandalın, şirketin tüm itibarını ve değerini etkileyebildiğini gördük ve görmeye de devam ediyoruz. Finansal raporlama açısından büyük şirket skandalları sonrasında kurumlar daha özenli ve disiplinli davranıyor olsa da sürdürülebilirlik söylemleri ve raporlamaları açısından bunu söylemekten henüz çok uzağız gibi görünüyor. İyi çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim uygulamalarına sahip şirketlerin paydaşları için daha fazla değer yarattığı aşikar. Ancak söylenen ve yapılanlar arasındaki farkların gün yüzüne çıkıyor olduğu da bir gerçek. PwC’nin 2023 Küresel Yatırımcı Araştırmasında yer alan verilere göre; yatırımcıların yüzde 94’ü sürdürülebilirlik performansına ilişkin kurumsal raporlamaların belirli bir kısmında desteklenmeyen iddialar içerdiğine inanıyor . Yine PwC tarafından yapılan bir önceki yılın araştırma sonuçlarında bu oran yüzde 87’imiş . Bu rakamlar burada bir süredir ciddi bir güven sorunu oluştuğunu çok net gözler önüne seriyor


Bugün sürdürülebilirlik alanında artan şeffaflık beklentileri, abartılı ve yanıltıcı söylemlerin elimine edilmesi, ele alınması gereken konuların başında geliyor. Son dönemlerde sektöründe önde gelen pek çok uluslararası şirket, yeşil yıkama (greenwashing) suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Reklamlara getirilen yasaklardan açılan soruşturmalara kadar düzenleyici kurumlar aktif bir şekilde yeşil yıkamanın önünü kesmeyi hedefliyor. Benzer şekilde “AI washing” olarak da ifade edilen abartılı ve yanıltıcı yapay zeka söylemleri de düzenleyici kurumların radarına girmiş durumda. ABD’nin sermaye piyasaları düzenleyicisi Securities and Exchange Commission (SEC), halka açık şirketler ve yatırım danışmanlığı şirketlerinin yapay zeka ile ilgili açıklamalarını yakın izlemeye almış durumda.


Tüm dünyanın gündeminde yer alan bu oldukça popüler iki konuda şirketler doğru uygulamaları, gerekli yönetim mekanizmalarını ve şeffaf iletişimi hayata geçirmedikleri takdirde çok ciddi repütasyon riski taşıyorlar. Dünya çapında ciddi para akışının olduğu sürdürülebilirlik ve yapay zeka gibi konulara sadece pozitif PR gözüyle yaklaşmak, gerekli gözetim ve denetim süreçlerini temin etmemek veya doğru aksiyonları almadan önce spesifik düzenlemelerin gelmesini beklemek bu riski daha da artırıyor.


Günümüz iş dünyasında bilgiye ulaşmak çok daha hızlı ve kolay. Sosyal medya platformlarının da bilginin yayılması konusunda son derece etkin bir rolü var. Bu hızlı dünyada şirketlerin tüm paydaşlarının farklı beklentilerine de aynı hızla ve hatta daha hızlı cevap verebiliyor olması bekleniyor. Ancak koşullar ne olursa olsun dürüst olmak tüm iletişim stratejilerinin olmazsa olmazı olmalı. Şeffaflık ise iyi kurumsal yönetimin de en temel yapıtaşlarından biri. Abartılı ve sadece olumlu gelişmelerin paylaşımına yönelik iletişim, eksik bilgi paylaşmak ve zamanlamayı geciktirmek ise şeffaf iletişimi ortadan kaldıran ve dolayısıyla müşterilerinizin, çalışanlarınızın, hissedarlarınızın veya yatırımcılarınızın güvenini zedeleyen dört önemli yanlış olarak karşımıza çıkıyor.


Bu yanlışlardan kaçınmanın en temel yolu ise koşulsuz ve şartsız olarak şeffaflığı tüm organizasyonun ve kurum kültürünün kalbine yerleştirmek.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İşsizlik Geriledi, Ücretlere Zam Pazarlıkları Kızıştı
İşsizlik Geriledi, Ücretlere Zam Pazarlıkları Kızıştı
2023 yılında işsizlik yüzde 8,5’e gerilerken, istihdam 10 ayda 812 bin kişi arttı. Buna karşılık seçim yılı 2023’te yüksek enflasyon koşulları nedeniyle ücretlilerin gelirini artırıcı adımlar peş peşe geldi.
Kuantum Çağı ve Duygusal Zekâya Yatırım
Kuantum Çağı ve Duygusal Zekâya Yatırım
Yapay zekanın kendi başına öğrendiği ve diğer algoritmalarla etkileşimden dolayı değiştiği bir dünyada, bizim tek şansımız hâlâ kopyalanamayan duygusal zekâmız
Borsada Hayaller 2022; Gerçekler 2023
Borsada Hayaller 2022; Gerçekler 2023
2023 yılına bir önceki yılın iştahı ama aynı zamanda bir dolu belirsizlikle başladı Borsa İstanbul. Enflasyonun üzerinde getiri elde etme arayışı, özellikle yılın ikinci yarısında gerek halka arzların, gerekse hisselerin dikkat çekici performansı yatırımcıları borsaya yönlendirse de, Ekim ayında görülen zirve sonrası endeks düzeltme sürecine girdi ve yeni yıla yükselen faizlerle birlikte sabit getirili rakipleri ile birlikte başlıyor…
Enerjinin 2023 Yılı Görünümü
Enerjinin 2023 Yılı Görünümü
Jeopolitik gerilimler ve Rusya-Ukrayna savaşının enerji üzerindeki etkisi 2023 yılında da kendini gösterirken, enerji güvenliği ise rekabet gücünde kritik odak noktası halini aldı. Enerji krizi yenilenebilir enerji yatırımlarına büyük bir destek sağlarken, dünya genelinde net sıfır geleceğe doğru önemli ilerlemeler kaydediliyor.
Küresel Piyasalara 2023 Yılında Muhteşem Yedili Damga Vurdu
Küresel Piyasalara 2023 Yılında Muhteşem Yedili Damga Vurdu
Nasdaq en çok kazandıran borsa olurken, Hindistan Bombay Borsası gelişen piyasalarda öne çıktı
Tarıma Jeopolitik ve Finansal Sorunların Öne Çıktığı Bir Yıl
Tarıma Jeopolitik ve Finansal Sorunların Öne Çıktığı Bir Yıl
Tarım ve gıda sektörü açısından 2023 yılı kronik sorunların gündemden düşmediği bir yıl oldu. İklim değişikliği ve jeopolitik risklerin gölgesinde üretici tarafında yüksek girdi maliyetleri ve satış fiyatlarında belirsizlikler devam etti. İthalatın yoğunlaştığı bir dönemde ihracat kısıtlamaları gibi konular sektörde tartışma yarattı. Tüketici tarafında ise yüksek gıda enflasyonu gündeme damga vurdu.
Makro Veriler 2023’e Dair Neler Söylüyor?
Makro Veriler 2023’e Dair Neler Söylüyor?
Depremler, seçim, değişen para politikası ve jeopolitik gerginlikler 2023 yılında Türkiye’nin makroekonomik performansını belirledi. Bu yıl büyüme istikrarsız bir seyir izlerken enflasyon alışılmadık şekilde yaz aylarında hızlandı. İşsizlik oranı gerilerken, cari ve dış ticaret dengesi ise açık vermeye devam etti…
Nasıl Bir 2024?
Nasıl Bir 2024?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Yayın Geliri Futbolu Kurtarır mı?
Yayın Geliri Futbolu Kurtarır mı?
Kültürlerin endüstriyelleşmesi artık günümüzün olağan bir durumu haline geldi. Kitlelere etkisi herkesçe bilinen, dünyada gündemi dahi değiştirebilecek güçteki futbol ise, bu endüstriyelleşme sürecinin amiral gemilerinden biri konumunda. Peki futbol nasıl bu kadar büyük bir ekonomiye dönüştü? Bu yazıda futbolun “arsadan borsaya” geçiş sürecini ve bu geçişin önemli bir kısmını oluşturan yayıncılığı inceleyeceğiz.
Geri Dönüşümden Döngüsel Ekonomiye Geçiş
Geri Dönüşümden Döngüsel Ekonomiye Geçiş
Ürün ve malzemelerin en başından itibaren yeniden kullanılacak, onarılacak ve yeniden üretilecek şekilde tasarlandığı döngüsel ekonomi daha fazla değer yaratabilir
TCMB Büyüme Konusunda Ne Diyor?
TCMB Büyüme Konusunda Ne Diyor?
Seçim sonrası dönemde merkez bankası hem atılan adımların dünyaca kabul görmüş reçetelerle tutarlı olması, hem de açıklanan daha gerçekçi enflasyon tahminleriyle önemli ilerleme kaydetti. Ancak yine de iletişimde netlik konusunda gidilmesi gereken mesafe var.
Enflasyonla Mücadele Küresel Büyümeyi Yavaşlatacak...
Enflasyonla Mücadele Küresel Büyümeyi Yavaşlatacak...
Raporlar 2024 yılında küresel ekonomi için V şeklinde hızlı bir toparlanmadan ziyade U şeklinde yavaş ve sığ bir toparlanmaya işaret ediyor.
2024 Yatırım Stratejileri
2024 Yatırım Stratejileri
Para politikasında normalleşme ile TL cinsi sabit getirili araçlar portföylere geri dönerken, hisse ve döviz cinsi varlıklar azalarak da olsa gözde yatırım aracı olmayı sürdürüyor.
2024’te Ekonominin İki Yüzü
2024’te Ekonominin İki Yüzü
Bloomberg Businessweek olarak yeni yılda Türkiye ekonomisini bekleyen olumlu ve olumsuz senaryoları ekonomistlere sorduk. En olumsuz senaryoların ekonomi yönetiminin değişmesi ve sıkılaşma politikasından dönülmesi olduğunu ifade eden ekonomistler, olumlu senaryoların gerçekleşmesi için ise bazı şartlar ortaya koydu. Eğer bunlar gerçekleşirse 2024’te kredi notumuzun artması beklenebilir.
Yakalar Beyaz Maaşlar Mavi
Yakalar Beyaz Maaşlar Mavi
Tasarruf yapamayan, ev ve araba almanın sadece hayalini kuran ama bunun için çok uzun yıllar çalışması gerektiği gerçeğiyle yüzleşen beyaz yakalılar, gelir düzensizliği, artan enflasyon derken ekonomik krizden en çok etkilenen işçi sınıfı oldu. Sosyoekonomik olarak belli bir sınıfta bulunan bu grup alım gücü düştükçe mutsuzlaşmaya ve ümitsizleşmeye başladı.
Borsa Dibi Gördü mü?
Borsa Dibi Gördü mü?
Pandemi sonrası yaşanan üç yıllık rallinin ardından borsa 2023’ü başladığı gibi düşüşle tamamlıyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 12 gerilemesinin ardından ikinci ve üçüncü çeyrekte yüzde 73 yükselen endeks, yılın son çeyreğini de yüzde 10 civarında kayıpla tamamlıyor. 2024’e girerken gözler aşırı satım bölgelerine giren hisselere alım gelip gelmeyeceğinde.