Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Büyük Balık, Küçük Balığı Yer
Dünyanın her yerinde artık para pahalı. Nakdi bol olanlar satın alacak şirket bakarken nakdi az olanları zor günler bekliyor.
  • 22 Mart 2024 09:23
  • Dr. Ali Yürüdü
Büyük Balık, Küçük Balığı Yer

Dünden bugüne herkesin malumu olduğu üzere Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık repo faizi olan politika faizini yüzde 50 seviyesine çıkardı. Eminim sosyal medya kullanıcıları dünden bugüne bu cümleyi yüzlerce kez okumuştur. Ancak bu yazının konusu; TCMB’nin muhatabı olduğu bankalar değil; bankaların muhatap olduğu reel sektör şirketleri.


Bilindiği gibi Merkez Bankası’nın politika faizi olarak bildiğimiz araç; bankalara ödünç verilen paranın faizidir. Bankalar ise kendi marjlarını üzerine koyarak bizim kredi faizimizi belirler. Burada geçen “bizim” ifadesini ise bireyler ve tüzeller olarak ikiye ayıralım. Tüzel kişiler; yani şirketler, gerekli kriterleri bankalar nezdinde karşılıyorsa, bugün kullandıkları kredinin yıllık bileşik faiz maliyeti yüzde 70’leri dünkü kararla beraber aşmış oldu.


Bir şirketin var oluş amacı kâr elde etmesidir. Biz bu kârlılığı görebilmek için ilk olarak bir şirketin FAVÖK marjına ve borçluluğuna bakarız. Buraya bakarak şirketin borçlarını ödeme kabiliyetini ölçmeye çalışırız. Ancak bu göstergelere gelmeden şartların artık her şirket için zor olduğunu söylemek yanlış olmaz. Borsa İstanbul’da işlem gören sanayi şirketlerinin FAVÖK rasyosu ağırlıklı olarak yüzde 15 civarında bulunuyor. Dolayısıyla yüzde 15 kârlılıkla çalışan bir şirketin, yüzde 70’lerle ödünç aldığı parayla varlığını sürdürmesi elbette zorlaşır.


Türkiye’de sanayici olmak ciddi direnç ve sabır gerektirir. Finansına gelmeden sanayicimizin şu an yaşadığı güçlüklere baktığımızda, Avrupa Birliği’ne ihracat yapmaya devam edebilmek için uyum sağlamaya çalıştıkları enerji dönüşümünden tutun da, personelden emtiaya artan maliyetlerine kadar bir sürü problem sayabiliriz.


Ülkemizde şirketlerimizin yönetimlerinde üçüncü kuşaklarına kadar devam ettirdikleri ömürlerinde büyüme hikâyelerini çoğunlukla dış finansmanla yazdılar. Çünkü enflasyona kani olan ülkemizde; başkasının parası, kendi paramızdan genelde daha ucuz oldu. Bu yaklaşım zaman zaman ülke dışına da çıktı, yurt dışından para bulmanın kolay olduğu dönemlerde değerlendirildi elbette. Ama tüm dünyanın salgın sonrasında mücadele ettiği; bugün günümüzde hala ipleri gevşetmeyi riskli gördüğü para politikası ortamında dünyanın her yerinde artık para pahalı.


İşte böyle dönemler konsolidasyon dönemleridir. Nakit zengini değilseniz, mevcut operasyonlarınızı aynı kârlılıkla devam ettiremezsiniz. Kâr değil, ar yılı dersiniz. Ama bazen o da yetmez. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde; nakit zengini olan şirketler için şirket satın almalarının, nakit akışı zayıflayanların satış yapma isteğinin doğduğunu göreceğimiz zamanlara yaklaştık diyebiliriz.


Ekonominin doğası dengeyi bulmaktır. Ancak o denge noktasına ulaşmanın maliyeti, nakit akışında bozukluk olanlar için ağırlığının yetmediği noktalara gelmiş bulunuyor. Şirketlerimizin mevcut durumdaki borçluluk ve kârlılıklarına baktığımızda gördüğüm resim şu ki; büyük balıkların, küçük balıkları yediği yere yaklaşıyoruz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Faiz Kararı Sonrasında Ne Olacak?
Faiz Kararı Sonrasında Ne Olacak?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
ABD Savunma Sanayi Çin Karşısında Rekabet Gücü Kaybediyor
ABD Savunma Sanayi Çin Karşısında Rekabet Gücü Kaybediyor
CSIS Raporu Çin’in savunma endüstrisi giderek artan etkinliği karşısında ABD’nin neler yapabileceğini ortaya koyuyor
ABD’de TikTok Savaşı
ABD’de TikTok Savaşı
Kişisel veri gizliliği savunucularına göre Facebook, X, Instagram ve diğer platformların daha sıkı veri düzenlemelerine ihtiyacı var
Yapay Zeka Köleniz mi, Eşitiniz mi Olacak ?
Yapay Zeka Köleniz mi, Eşitiniz mi Olacak ?
Gelişmiş ülkeler yapay zekanın hukuki sınırlarını belirlemek için çalışmalara başladı. Ancak yapay zekanın hukuki statüsüne ilişkin yanıtı bulmak çok kolay görünmüyor. Gerçek kişi mi, tüzel kişi mi, elektronik kişi mi, serf mi, köle mi ya da şu an öngöremediğimiz başka bir şey mi olacak?
Yayıncılıkta Korsanın Hakimiyeti Artıyor
Yayıncılıkta Korsanın Hakimiyeti Artıyor
Yeni ceza kanunu tartışmaları sürerken, şifreli veya şifresiz yayın yapan kuruluşların bu yayınlarını illegal bir şekilde kullanan ve kullandıranların cezalandırılmasına dair tartışmalar, Türkiye Süper Ligi'nin yayın ihalesi süreci de göz önüne alındığında son dönemde artmış durumda. Yapılan değişiklikler bu alanda yeni bir hüküm getirmese de Bloomberg Businessweek Türkiye olarak kaçak yayın ve IP TV kullanımının küresel ve Türkiye’de hangi boyuta ulaştığını, nasıl erişim sağlandığını, neden tercih edildiğini, cezai yaptırımlarının neler olduğunu, resmi yayıncıların maddi zararının ne olduğunu ele aldık.
1 Milyon Liralık Kazağın Hikayesi
1 Milyon Liralık Kazağın Hikayesi
Moda evi Loro Piana’ya 30 yıldır dünyanın en iyi yününü sağlamak, Peru And Dağları’nın yerli halkına neredeyse hiçbir fayda sağlamadı.
Çikolatanın Tadı Kaçtı
Çikolatanın Tadı Kaçtı
İklim krizinin de etkisiyle kakao çekirdeği arzında yaşanan sorun çikolatanın fiyatını rekor seviyelere getirdi. Kakao yağı fiyatının kısa sürede 3 kat artması nedeniyle mutluluk veren besinler listesinin üst sırasında yer alan çikolatanın fiyatının bu yıl yüksek kalması bekleniyor.
Mavi Milyar Dolarlık Şirket Olma Yolunda
Mavi Milyar Dolarlık Şirket Olma Yolunda
Yılda 1,3 milyon yeni müşteri kazanarak büyüyen Mavi, Kuzey Amerika operasyonunun da desteği ile milyar dolarlık şirket olmanın eşiğinde
Dünyada Değişen Aile Büyüklüğünün Etkisinde Tüketici Davranışı ve Otomotiv
Dünyada Değişen Aile Büyüklüğünün Etkisinde Tüketici Davranışı ve Otomotiv
Dünyada doğum oranlarının azalmasıyla birlikte aile yapıları küçülüyor. Genç nesilde de alım gücü düşüyor. Bu yeni döneme uygun üretim modelleri ve ürünler geliştirmek eskisinden çok daha önemli hale geliyor
Sanatta Enflasyon Etkisi
Sanatta Enflasyon Etkisi
Enflasyon ve siyasi istikrarsızlık ortamı sanat piyasasını da etkiledi. Yüksek değerli satışlar geçen yıl büyümeye en az katkıyı yaparken, sanat pazarında satışlar yüzde 4 düşüşle 65 milyar dolara geriledi. Ekonomik belirsizlik sanatta trendleri belirlerken, artan kredi maliyetleri koleksiyonerlerin satın alma tercihlerini değiştirdi. Brexit sonrası Londra’da birçok galeri kapanırken, Orta Doğu ise son dönemin yıldız pazarlarından…
Yapay Zeka Destekli Şirketlerin Peşinde
Yapay Zeka Destekli Şirketlerin Peşinde
Yatırım yaptığı şirketleri yurt dışına taşıyarak büyüten Revo Capital üçüncü fonunda belirlediği alanların yanı sıra özellikle yapay zeka alanında öne çıkan şirketlere yatırım yapacak
Anne Olmanın Cezası Var mı?
Anne Olmanın Cezası Var mı?
Anne olmanın, çocuk doğurmanın, birine hayat vermenin cezası olur mu? Anne olan kadın için ne yazık ki olur, hem de dünya üzerinde hangi ülkede olursa olsun. Üstelik kadının yaşadığı ülke ne kadar zengin ve gelişmişse, o kadar fazla olur!
Seçkinlerin Yemeğinin Hesabını Başkaları Öder
Seçkinlerin Yemeğinin Hesabını Başkaları Öder
Yanlış kararların hesabı büyük olur ve mutlaka ödenir, ancak maalesef masumlar ödemek zorunda kalır
Doların Süper Güç Konumu Risk Altında
Doların Süper Güç Konumu Risk Altında
“Kağıttan Askerler” kitabına göre, ABD’nin yaptırımları agresif bir şekilde kullanması ve Washington’da doruğa ulaşan partizanlık, yabancıların ABD para birimine olan inancını sarsıyor.
Merkez Bankası “Rest” Dedi
Merkez Bankası “Rest” Dedi
Merkez Bankası inatçı iç talep, artan kur, rezerv erimesi ve kontrol için atılmak zorunda kalınan adımlar nedeniyle yitirme riski gördüğü kredibiliteyi yeniden inşa için faiz artırımına gitti. Sıkılaşma için dilediğinde kullanabileceği 3 puanlık marj yaratan, gerekirse daha fazla sıkılık mesajını da veren TCMB, piyasaya “rest” çekti.