Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Faiz Kararı Sonrasında Ne Olacak?
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
  • 22 Mart 2024 16:40
  • Açıl Sezen
Faiz Kararı Sonrasında Ne Olacak?

Merkez Bankası’nın mart toplantısında aldığı faiz kararı, piyasa oyuncularının önemli bir bölümü için sürpriz oldu. Çünkü seçim öncesinde agresif faiz artışı kararı açıklamak, bir merkez bankasının kolay kolay göze almak isteyeceği bir risk değil.


Üstelik Merkez Bankası’nın yeni yönetimi çok değil, yaklaşık 5 hafta önce Enflasyon Raporu toplantısında sıkılaşma düzeyini yeterli bulduğunu söylemişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kendisiyle yaptığımız röportajda yüzde 45’lik politika faizinin yıllıklandırılmış bileşiğinin yüzde 56’ya denk geldiğini vurgulamış ve “yeterli” sinyali vermişti.


Ancak o günden bugüne geçen süre zarfında üç önemli değişiklik oldu.


Birincisi mart başında açıklanan şubat ayı enflasyonunun yüksek gelişiyle birlikte sıkılaşmanın enflasyonu dizginlemek için yeterliliği özellikle yabancı yatırımcılar tarafından sorgulanmaya başlandı.


İkincisi buna bağlı olarak iç talep inatçı şekilde güçlü kalmayı sürdürdü.


Üçüncüsü, yüksek gelen enflasyon, yaklaşan seçim ile birleşince kurda yükseliş beklentisi belirginleşti. Önce şirketler sonrasında da hanehalkı talebiyle birlikte, piyasada döviz talebi arttı. Merkez Bankası kurdaki talebi yönetmek adına önlemler aldı, ancak ciddi bir rezerv kaybı ile karşılaştı.


Keynes’in ünlü sözünü bilirsiniz...


“Koşullar değiştiğinde ben de fikrimi değiştiririm. Ya siz ne yaparsınız?”


Bu üç gelişme koşulları değiştirince, TCMB de duruşunu değiştirdi.


Şimdi bundan sonra neler olabileceğine bakmak gerek.


Çünkü bu adımın önemli sonuçları olacak.


Birincisi, mevduat faizleri karar öncesinde düz TL mevduat için yüzde 51-52’lere kadar gelmişti. Döviz dönüşümlü mevduatlarda yüzde 60’ların üzerinde dönemsel faiz bulunabiliyordu. Bankaların devam eden TL büyüme hedefleri doğrultusundaki yükümlülükleri faizlerin daha da yukarı gitmesiyle sonuçlanacak. İlk etapta mevduat faizlerinin yüzde 55-60 bandına doğru hareketlenmesi olası görünüyor.


Eğer TL’yi cazip kılacak yerlerde oluşmazsa yeni likidite önlemleriyle bu seviyelere doğru itileceğini öngörmek zor değil.


Mevduat faizinin 60’lara doğru hareketlendiği noktada kredi maliyetleri yüzde 70’lerin üzerine doğru gidecek.


Bundan birkaç hafta önce, şirketlerin yüksek buldukları maliyetleri nedeniyle kredilere mesafeli davrandığını hatırlatmış ve “Seçim sonrasına hazırlık, seçime hazırlıktan daha önemli” demiştik. Şimdi 70’i vermeye razı olsanız bile krediyi bulamama riskiniz var.


Çünkü yüzde 2’ye indirilen kredi büyüme hızı nedeniyle bankalar sınırın üzerindeyse size verdikleri 100 milyon liralık kredi için vadesi ne olursa olsun 1 yıl süreyle kredinin neredeyse yüzde 70-75’i kadar zorunlu karşılık ve menkul kıymet tutmak zorunda kalıyor. Herhangi bir bankanın bunu yapmak isteyeceğini öngörmek çok da makul değil.


Yani ciddi bir likidite sıkışıklığı bekleyebiliriz.


Mart kararı, haziran ayından bugüne kadarki Merkez Bankası kararları arasında en önemlilerinden biri. Zira faizi yükseltmenin yanında daha da artıracak alanı da açıyor kendisine.


-/+ 300 baz puan olarak belirlenen gecelik faizler yoluyla Merkez Bankası istediği gün paranın maliyetini yüzde 53’e kadar çıkartabilir.


İlerde isterse koridor genişliğini 5 puana çıkartarak, faizi yüzde 55 olarak da uygulayabilir.


Metnin içinde yer alan “gerekirse daha da sıkılaşırım” ve “aylık enflasyonda beklediğimiz seviyelere gelene kadar” ifadelerini dikkate almak gerek.


Bu iki ifade kısa süreli bir sıkılaşma değil, enflasyonu uzun vadeli bir sıkılaşmayla gerçekten indirme niyetinin olduğunu vurgulamak için ortaya konuluyor.


Bir başka sonuç döviz yatırımcısı için. Mevduat faizinin yüzde 60’lara geldiği yerde, TL’yi taşımamanın maliyeti aylık yüzde 5’e yükselecek. Kurun yüzde 5’ten fazla hareket etmediği her ay, döviz yatırımcısına eksi yazacak.


Bunlar güçlü mesajlar. Ancak Türkiye’de de insanların yıllar içinde birikmiş deneyimleri var. Dövizde olan yatırımcı uzun vadede 2010’dan, daha kısa vadede 2018’den bu yana sürekli kazanıyor. Bu algıyı kırabilmek için bu adımlar yeterli olacak mı, onu zaman gösterecek.


Çünkü dek değişken para politikası değil. Siyaset, seçim, Anayasa değişikliği ihtimalleri, yabancı yatırımcının bakışı gibi birçok parametre var.


Ancak şunu söyleyebiliriz...


Eğer program bu şekliyle sürdürülecekse, “TL’de reel değerlenme” söyleminin altı bu kararla düne göre daha dolu.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Büyük Balık, Küçük Balığı Yer
Büyük Balık, Küçük Balığı Yer
Dünyanın her yerinde artık para pahalı. Nakdi bol olanlar satın alacak şirket bakarken nakdi az olanları zor günler bekliyor.
ABD Savunma Sanayi Çin Karşısında Rekabet Gücü Kaybediyor
ABD Savunma Sanayi Çin Karşısında Rekabet Gücü Kaybediyor
CSIS Raporu Çin’in savunma endüstrisi giderek artan etkinliği karşısında ABD’nin neler yapabileceğini ortaya koyuyor
ABD’de TikTok Savaşı
ABD’de TikTok Savaşı
Kişisel veri gizliliği savunucularına göre Facebook, X, Instagram ve diğer platformların daha sıkı veri düzenlemelerine ihtiyacı var
Yapay Zeka Köleniz mi, Eşitiniz mi Olacak ?
Yapay Zeka Köleniz mi, Eşitiniz mi Olacak ?
Gelişmiş ülkeler yapay zekanın hukuki sınırlarını belirlemek için çalışmalara başladı. Ancak yapay zekanın hukuki statüsüne ilişkin yanıtı bulmak çok kolay görünmüyor. Gerçek kişi mi, tüzel kişi mi, elektronik kişi mi, serf mi, köle mi ya da şu an öngöremediğimiz başka bir şey mi olacak?
Yayıncılıkta Korsanın Hakimiyeti Artıyor
Yayıncılıkta Korsanın Hakimiyeti Artıyor
Yeni ceza kanunu tartışmaları sürerken, şifreli veya şifresiz yayın yapan kuruluşların bu yayınlarını illegal bir şekilde kullanan ve kullandıranların cezalandırılmasına dair tartışmalar, Türkiye Süper Ligi'nin yayın ihalesi süreci de göz önüne alındığında son dönemde artmış durumda. Yapılan değişiklikler bu alanda yeni bir hüküm getirmese de Bloomberg Businessweek Türkiye olarak kaçak yayın ve IP TV kullanımının küresel ve Türkiye’de hangi boyuta ulaştığını, nasıl erişim sağlandığını, neden tercih edildiğini, cezai yaptırımlarının neler olduğunu, resmi yayıncıların maddi zararının ne olduğunu ele aldık.
1 Milyon Liralık Kazağın Hikayesi
1 Milyon Liralık Kazağın Hikayesi
Moda evi Loro Piana’ya 30 yıldır dünyanın en iyi yününü sağlamak, Peru And Dağları’nın yerli halkına neredeyse hiçbir fayda sağlamadı.
Çikolatanın Tadı Kaçtı
Çikolatanın Tadı Kaçtı
İklim krizinin de etkisiyle kakao çekirdeği arzında yaşanan sorun çikolatanın fiyatını rekor seviyelere getirdi. Kakao yağı fiyatının kısa sürede 3 kat artması nedeniyle mutluluk veren besinler listesinin üst sırasında yer alan çikolatanın fiyatının bu yıl yüksek kalması bekleniyor.
Mavi Milyar Dolarlık Şirket Olma Yolunda
Mavi Milyar Dolarlık Şirket Olma Yolunda
Yılda 1,3 milyon yeni müşteri kazanarak büyüyen Mavi, Kuzey Amerika operasyonunun da desteği ile milyar dolarlık şirket olmanın eşiğinde
Dünyada Değişen Aile Büyüklüğünün Etkisinde Tüketici Davranışı ve Otomotiv
Dünyada Değişen Aile Büyüklüğünün Etkisinde Tüketici Davranışı ve Otomotiv
Dünyada doğum oranlarının azalmasıyla birlikte aile yapıları küçülüyor. Genç nesilde de alım gücü düşüyor. Bu yeni döneme uygun üretim modelleri ve ürünler geliştirmek eskisinden çok daha önemli hale geliyor
Sanatta Enflasyon Etkisi
Sanatta Enflasyon Etkisi
Enflasyon ve siyasi istikrarsızlık ortamı sanat piyasasını da etkiledi. Yüksek değerli satışlar geçen yıl büyümeye en az katkıyı yaparken, sanat pazarında satışlar yüzde 4 düşüşle 65 milyar dolara geriledi. Ekonomik belirsizlik sanatta trendleri belirlerken, artan kredi maliyetleri koleksiyonerlerin satın alma tercihlerini değiştirdi. Brexit sonrası Londra’da birçok galeri kapanırken, Orta Doğu ise son dönemin yıldız pazarlarından…
Yapay Zeka Destekli Şirketlerin Peşinde
Yapay Zeka Destekli Şirketlerin Peşinde
Yatırım yaptığı şirketleri yurt dışına taşıyarak büyüten Revo Capital üçüncü fonunda belirlediği alanların yanı sıra özellikle yapay zeka alanında öne çıkan şirketlere yatırım yapacak
Anne Olmanın Cezası Var mı?
Anne Olmanın Cezası Var mı?
Anne olmanın, çocuk doğurmanın, birine hayat vermenin cezası olur mu? Anne olan kadın için ne yazık ki olur, hem de dünya üzerinde hangi ülkede olursa olsun. Üstelik kadının yaşadığı ülke ne kadar zengin ve gelişmişse, o kadar fazla olur!
Seçkinlerin Yemeğinin Hesabını Başkaları Öder
Seçkinlerin Yemeğinin Hesabını Başkaları Öder
Yanlış kararların hesabı büyük olur ve mutlaka ödenir, ancak maalesef masumlar ödemek zorunda kalır
Doların Süper Güç Konumu Risk Altında
Doların Süper Güç Konumu Risk Altında
“Kağıttan Askerler” kitabına göre, ABD’nin yaptırımları agresif bir şekilde kullanması ve Washington’da doruğa ulaşan partizanlık, yabancıların ABD para birimine olan inancını sarsıyor.
Merkez Bankası “Rest” Dedi
Merkez Bankası “Rest” Dedi
Merkez Bankası inatçı iç talep, artan kur, rezerv erimesi ve kontrol için atılmak zorunda kalınan adımlar nedeniyle yitirme riski gördüğü kredibiliteyi yeniden inşa için faiz artırımına gitti. Sıkılaşma için dilediğinde kullanabileceği 3 puanlık marj yaratan, gerekirse daha fazla sıkılık mesajını da veren TCMB, piyasaya “rest” çekti.