Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Şirketler ve Yetenekler Yas Döngüsünde
Büyük bir yetenek şirket ilişkisi erozyonu daha kapıda görünüyor
  • 18 Mart 2024 11:41
  • Akan Abdula
Şirketler ve Yetenekler Yas Döngüsünde

Şirketlerin yeteneklerle olan ilişkisine yönelik bir araştırma gerçekleştirdik.


Araştırmamızda hem tepe yöneticiler hem çok sayıda şirketin yetenek olarak gördüğü kişilerle görüşmeler gerçekleştirdik.


Durmadık yetenek avcısı şirketlerden de tepe yöneticiler ile görüştük.


Raporu da yeni çıktı; ben de biraz paylaşmak istedim…


Şirketler ve yetenekler Kübler-Ross yas döngüsünde; İK konferanslarında hangi kapıyı çalsak, buruk bir acı.


Yas döngüsü nasıl yaşandı?


Şirketler önce hep beraber durumu inkâr ettiler.


Sonra bu yeni çalışanlara öfkelendiler.


Sonra çaresizlik büyüyünce, pazarlık yapılmaya başlandı.


Şimdi hem şirketler hem yetenekler birlikte depresyon sürecindeler. Öyle birbirlerine bakıyorlar.


Her depresyon sürecinden sonra zaten kabullenme süreci başlar. Ancak şirketler ve yetenekler birbirinden neyi kabul edeceklerini hâlâ tam olarak netleştiremedi.


Netleştiremediler çünkü çalışanlar bu aralar şirketlerin söylediği hiçbir şeye pek inanmıyor. Kendi resmi olmayan ağlarında da inanmamaları gereken her şeye inanıyorlar.


Şirketlerinin geleceğinin net olmadığını düşünüyorlar, ki muhtemelen bu konuda haklılar.


Sistemde oyunu kurallarına göre oynamaya devam ediyorlar, ancak bu şirketlerin önlerine koyduğu çözüm denen şeylerin de sürdürülebilir olduğuna pek inanmıyorlar.


Bir kere şunu net gördük, piyasalarda ibre bir yetenekten yana bir işverenden yana oluyor.


Yani orada da bir yere oturmuş değil hiçbir şey. Ancak çok kısa zamanda hiç kimseden yana olmadığını da görmüş olacağız bu ibrenin.


Yetenekler şu an başka şirketlere kolaylıkla geçiş yapıyor. Kendi bilgi birikimlerinin üstü pozisyonlara geçiyorlar, özgüvenleri yüksek ve acilen paralarını arttırmaları gerekiyor.


Ancak yeni geçtikleri şirketlerde de pek fazla durmayacaklar gibi görünüyor. Böyle giderse bir çoğu GİG ekonomisine dahil olacak.


GİG ekonomisi, belirli bir kurumun tam zamanlı çalışanı olmayan, uzaktan ve esnek saatlerde çalışan kişilerin oluşturduğu bir iş modeli. Geçmişte daha çok “serbest meslek sahibi” olarak ifade edilen bu çalışan grubu, sayıları giderek artan freelancer’lar sayesinde bir hayli genişledi ve çok daha genişleyecek gibi. Türkiye’de tek çalışanın çalıştığı şirket sayısı korkunç bir şekilde arttı.


Peki mevcut şirketlerinde çalışan yetenekler kendi şirketlerinin yetenek yönetimi politikalarını nasıl değerlendiriyorlar? Yüzde 6’sı çok iyi diyor. Sadece yüzde 6. Gerisini siz düşünün...


Bu arada öfke, alım gücü düşüşüyle yükseldi ama sadece parayla çözülecek problemler değil artık bunlar.


Geleneksel yöntemler artık çalışmıyor. Çünkü özellikle son dönemlerde ekonomide başlayan buhran yaşamlarını tekrar sorgulatmış ve hayatta, işten bekledikleri üzerine derin düşünmelerini sağlamıştır. Dolayısıyla ruhsal eksikliği sadece parayla kapatmak artık mümkün değil.


Bir kere çoktan seçmeli haritalara kariyer planlaması denmesinden de artık hoşlanmıyorlar. Yani bir yıl sonra uzman yardımcısı, iki yıl sonra uzman olacaksın demek onun için bir planlama değil. Yetenekler daha spesifik kendi kişisel özellikleriyle paralel, hayallerini, kişisel vizyonunu ve beklentilerini göz önünde bulunduran bir program duymak istiyor.


Şirket içi bürokrasisin kendileri için geçerli olmamasını veya daha esnek olmasını istiyorlar. Yetenek olarak görüldüğünü en çok buradan anlıyor, ne kadar standart şirket bürokrasisi önlerinden kaldırılıyorsa o kadar şirketin onları yetenek olarak gördüğünü anlıyorlar.


Şirketlerinin anlam arayışında söz ve itibar sahibi olmak istiyorlar. Yani şirketin veya markalarının anlam arayışında sözlerinin dinlenmesini istiyorlar.


Büyük bir yetenek şirket ilişkisi erozyonu daha kapıda görünüyor. Hazırlanmak gerekecek…


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Arjantin’in Enflasyonla Savaşı Bu Kez Bitecek mi?
Arjantin’in Enflasyonla Savaşı Bu Kez Bitecek mi?
Javier Milei’nin enflasyonla mücadelede izlediği farklı stratejisi yarı yolda kalabilir
Şirketinizin Hikâyesi Ne?
Şirketinizin Hikâyesi Ne?
İletişimde samimiyet ve özgünlük her zaman kazandırır
Günlük İşçinin Günlüğü
Günlük İşçinin Günlüğü
Artan işsizlik ve göç, amele pazarlarında iş arayanların sayısını arttırıyor. Ancak kayıt dışı ekonomiyi büyüten ve sosyal güvence olmadan çalışan kişi sayısını artıran günübirlik işler, çalışanların geleceğini riske atarken devletin vergi kaybına uğramasına neden oluyor.
İskontoyu Kim İstiyor?
İskontoyu Kim İstiyor?
Borsamızda eşit dağıtım varsa ve düşük fiyatlandırma olgusu ile halka arzlara rekor talep her halükarda geliyorsa; iskontolar kurumsal yatırımcının talep ettiği kadar yüksek olmamalı.
Birkaç Cümle Yetebilir…
Birkaç Cümle Yetebilir…
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı...
Merkez Bankalarının Altına İlgisi Artıyor
Merkez Bankalarının Altına İlgisi Artıyor
2020 pandemi yılı ve 2022 Rusya- Ukrayna savaşının başlangıç yılı altın rezervi için yeni bir milat başlattı. Merkez bankalarının son sekiz aydır devam eden kuvvetli altın alımlarına bakılırsa, bu döngü 2024 yılında da devam edecek
Kara Kıta Geleceğini Seçiyor
Kara Kıta Geleceğini Seçiyor
Dünyanın en genç nüfus ortalamasına sahip Afrika, bu yıl büyük bir demokrasi sınavından geçiyor. Afrika ülkelerinde yapılacak olan seçimlerden ortaya çıkacak sonuç kıtanın kaderinin yeniden şekillenmesi için büyük önem arz ediyor
Microsoft Dijital Çin Seddi'nin Tuğlalarını Döşüyor
Microsoft Dijital Çin Seddi'nin Tuğlalarını Döşüyor
Şirketin arama motoru, Google ve Facebook’un yıllar önce terk ettiği bir pazar olan Çin’de iyi iş yapıyor
Apple’ın Elektrikli Araç Çıkmazı
Apple’ın Elektrikli Araç Çıkmazı
Tim Cook, Tesla’yı satın alma planlarını, geçtiğimiz 10 yılda bir hurdalık dolduracak kadar otonom sürüş tasarımı üzerinde çalışmaya başlamadan önce durdurmuştu. Hikayenin iç yüzü, kararsızlık üzerine üniversitelerde okutulabilecek bir vaka niteliğinde
Airbus Boeing Krizini Fırsata Çevirebilecek mi?
Airbus Boeing Krizini Fırsata Çevirebilecek mi?
Avrupalı havacılık devi, rakibi Boeing’in 737 Max yolcu uçağındaki kalite sorunları nedeniyle zor durumda kalması üzerine, önümüzdeki on yıllar boyunca sektöre hâkim olmak amacıyla tamamen yeni bir uçak planlamaya başladı
Wall Street’in En Meşhur İşlemlerinden Biri Geri Dönüyor
Wall Street’in En Meşhur İşlemlerinden Biri Geri Dönüyor
Hisse senetlerinde sakin bir seyre yönelik devasa miktarlarda opsiyon satan ETF’lere milyarlarca dolar akıyor
Kod Yazma İşini de Yapay Zekaya mı Bırakacağız?
Kod Yazma İşini de Yapay Zekaya mı Bırakacağız?
Yapay zekanın yetenekleri karşısında hemen hemen her meslek ve kazanılan beceriler risk altında. Nvidia CEO’sunun artık kodlama öğrenmeye gerek kalmadığını söylemesi, kazanılan mesleki yetenekleri yeniden sorgulatırken, işler için gereken becerilerin 2030’a kadar yüzde 65 oranında değişmesi bekleniyor. Milyonlarca çalışan kariyerlerinin ortasında şirket değişimi yerine meslek değişikliğine yönelmek zorunda kalabilir. Beceri ve yaratıcılık ise insan-teknoloji yarışında belirleyici olacak.
Vergiyi İkiye Katlayan İstisnalara Dokunma Zamanı
Vergiyi İkiye Katlayan İstisnalara Dokunma Zamanı
Bakan Şimşek’in çalışma yapıldığını belirttiği vergide muafiyet ve istisnalarla vazgeçilecek gelir bu yıl 2,2 trilyon lira. Bu 1,2 trilyon liralık vergi gelir hedefinin neredeyse iki katı. Bu tutarın 2026’da 3 trilyon lirayı geçeceği hesaplanıyor. Uzmanlar özellikle gayrimenkul değer artışı ve elde tutma süresiyle ilgili tanınan gelir vergisi ve KDV muafiyetlerinin kalkması halinde önemli kaynak yaratılabileceği görüşünde
Piyasaların Gözü Gevşemenin Zamanlamasında
Piyasaların Gözü Gevşemenin Zamanlamasında
Küresel ekonomilerde sıkılaşma döngüsü yerini faiz indirimlerine bırakmaya hazırlanıyor. Sıkı politikaların uygulandığı dönemde rekorlar kıran piyasalar ise, erken gelecek bir gevşemenin enflasyonu yeniden yükselişe geçirmesinden korkuyor.
Borsada Yatırımcı Çok, Çalışan Yok
Borsada Yatırımcı Çok, Çalışan Yok
Borsada son yıllarda yaşanan sert yükseliş yatırımcı sayısını 8 milyona taşıdı. Ancak sektördeki çalışan sayısı hemen hemen aynı kaldı. Kurumlar nitelikli eleman bulmakta zorlanırken, gençler tercihlerini sektörde çalışmak yerine yatırım yapmaktan yana kullanıyor.
Banka Rallisi Temettü Verimini Normalleştirdi
Banka Rallisi Temettü Verimini Normalleştirdi
Bankalar bu yıl da geçen yıl olduğu gibi kârlarının yüzde 15’ini temettü olarak dağıtabiliyor. Ancak kâr artışının hisse fiyatı artışının gerisinde kalmasıyla, geçen yılki temettü verimleri bu yıl yakalanamayacak