Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Nostalji: Türkiye, Tarımda Kendi Kendine Yetebilen Yedi Ülkeden Biridir
Tarım sektöründeki sorunlar sürerken, enflasyonun tek hanelere indirilmesi güç olabilir
  • 26 Nisan 2024 11:13
  • Burak Kanlı
Nostalji: Türkiye, Tarımda Kendi Kendine Yetebilen Yedi Ülkeden Biridir

Akdeniz ikliminde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Birinci Dünya Savaşı’nda Almanlar yenilince biz de yenik sayıldık. Dağlar Karadeniz’de denize paralel, Ege’de ise dik uzanır. Pi sayısı 3,14’tür ama biz 3 alabiliriz. Türkiye tarımda kendi kendine yeten yedi ülkeden biridir.


Çocukluğumda aklıma kazık çakmış bu beş cümleden ilk dördü eğitim müfredatındaki yerlerini muhtemelen koruyorlar. Yerli malı haftasının sınıflarda kutlandığı yıllarda içimi rahatlatan, kendimi güvende hissettiren ve aynı zamanda ülkemle gurur duymamı sağlayan son cümlenin hala geçerliliğini koruduğunu söyleyebilmek ise pek mümkün değil, ne yazık ki. Zira, son yıllarda, birçok tarımsal üründe Türkiye’nin kendi kendine yeterlilik oranı - tüketimin yurt içi üretimle karşılanan yüzdesi - azalmakta. Meyve ve sebzede kendimize yetebilsek de, geleneksel beslenmede çok önemli paya sahip olan tahıl, kuru baklagil, pirinç ve sert kabuklularda çeşitli oranlarda ithalata ihtiyaç duyuyoruz. Daha da kötüsü, Türkiye’nin kendi kendine yeterliliğindeki düşüş son yıllarda daha da belirginleşmiş durumda.


Sadece bitkisel tarımda değil, hayvancılıkta da ciddiyeti giderek artan yeterlilik sorunları yaşanmakta. Bunu anlamak için bir kasaba gidip fiyat etiketlerine bakmak yeterli. TÜİK verileri de bunu söylüyor. Nüfusu artan, sürekli düzenli ya da düzensiz göç alan, yurt dışından gelen turist sayısının arttığı Türkiye’de, son üç yılda büyükbaş hayvan sayısı yüzde 9, küçükbaş ve kümes hayvanı sayısı yüzde 3 azalmış durumda. Doğru adımlar atılsa dahi, kaybedilmiş et üretim kapasitesini geri kazanmak bile ciddi zaman alacak, kırmızı ette ithalata bağımlılığımız önümüzdeki dönemde de sürecektir.



Tarım sektöründeki gerilemenin ciddiyetini anlamak için mikro verilere de bakmaya gerek yok aslında. Türkiye ekonomisi son üç yılda yüzde 22 büyürken, aksine, tarımın katma değeri yüzde 2 küçülmüş. Son 10 yılda tarım katma değerindeki artış, genel ekonomik büyümenin sadece üçte biri kadar olmuş. Bununla uyumlu biçimde, tarım istihdamı 2017 yılına kıyasla tam yüzde 13 azalmış! Tarımsal alanlarda ise son 10 yılda artış kaydedilmemiş.




Uzunca bir süredir davul zurna çalarak “ben buradayım, görün beni, bir şeyler yapın” diyen, son birkaç yılda ise kritik hale gelen bir “tarım sorunumuz” var. Konu sadece üretim kaybı olsaydı, uygulanacak doğru programlarla sorunu birkaç yılda çözebilirdik belki. Ancak, kişisel gözlemime göre, çözümü zor bir problemle karşı karşıyayız: Tarım artık yeni iş gücü ile beslenmiyor ve çiftçi nüfusumuzu kaybediyoruz! Tarımsal iş gücünün çoğunlukla orta yaş ve üstü bireylerden müteşekkil olduğunu ve gençlerin bu havuzdan uzak durmayı tercih ettiklerini gözlemlemekteyim. Yani, çiftçilik yok olmakta olan bir meslek gibi… İşte bu durum gerçekten uyku kaçırıcı.


Tarım sadece bir ekonomik faaliyet alanı değil, aynı zamanda toplumu biçimlendiren, ulusal var oluş için elzem bir yapılanmadır. Bu anlamda, ülke içi göçü, kentsel ve kırsal nüfusun sosyo-ekonomik ayrışmasını, genele yayılmış kalkınma gerekliliğini, ülke ve gıda tedarik güvenliğini, toplumsal beslenme ve sağlık konularını tarıma yer vermeden tartışamazsınız. Ve hatta, tarım, tüm bu konuların merkezinde bir yerlerdedir, öyle olmalıdır.


Enflasyonun kalıcı ve makul seviyelere düşürülmesini de tarımın sorunlarını göz ardı ederek, sadece para ve maliye politikaları çerçevesinde tartışamayız. Gıdanın TÜFE sepeti içindeki payı yüzde 25 civarında. Buna gıda fiyatlarından dolaylı olarak etkilenen lokanta hizmetlerini de eklediğinizde gıdanın payı daha da yükselir. Hal buyken, Türkiye’de gıda fiyat enflasyonu son 19 yılda sadece 3 defa genel enflasyonun gerisinde kalmış. Böyle bir durumda, tarım sektöründeki sorunlar sürerken, enflasyon tek hanelere indirilebilir mi?


Biri "yapısal reform" mu dedi? Neden işe tarımdan başlamıyoruz?


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İhracatçının Kur Dengesi Bozuluyor
İhracatçının Kur Dengesi Bozuluyor
Avrupa Merkez Bankası ile Fed’in gevşemeye farklı zamanlarda geçiş planıyla gündeme gelecek güçlü dolar, zayıf euro tablosu ihracatçıda tedirginlik yaratıyor
“İşleri Büyütelim"
“İşleri Büyütelim"
Paranın pahalılaşması “işleri büyütelim” demeyi zorlaştırıyor
Türkiye’nin Seçimi
Türkiye’nin Seçimi
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Alman Ekonomik Modelinin Sonu mu?
Alman Ekonomik Modelinin Sonu mu?
Almanya’nın mevcut menfi gidişatı sadece aşağı doğru bir harekete değil, Alman üretim ve mühendislik kabiliyetlerinin yani “Alman Malı”nın parlak geçmişinin de sona yaklaştığına işaret ediyor olabilir
İTÜ’nün ARI’sı Daha Çok Bal Yapmanın Peşinde
İTÜ’nün ARI’sı Daha Çok Bal Yapmanın Peşinde
Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artırmayı hedefleyen İTÜ ARI Teknokent, 2030’a kadar teknoloji yaşam merkezine evrilen bir yapı haline dönüşmeyi planlıyor. 2024 yılı içerisinde kendi girişim sermayesi yatırım fonunu kuracak teknoparkın destek mekanizmalarından İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde girişimlerin ciroları 200 milyon dolar ve ihracat tutarları ise 115 milyon dolara ulaşmış durumda.
Şirketinizin Piyasa Değerini Algoritmalar mı Belirliyor?
Şirketinizin Piyasa Değerini Algoritmalar mı Belirliyor?
Algoritmalar karmaşıklaştıkça piyasaların dinamiklerini anlamak insanlar için gittikçe zorlaşıyor
Hızlanan Dönüşümde Değişimi Yönetmek
Hızlanan Dönüşümde Değişimi Yönetmek
Elektrikli araçların daha fazla benimsenmesi nedeniyle otomotiv endüstrisi hızlı bir dönüşüm içerisinde ve bu da otomotiv sanayi ile tedarik zinciri ekosisteminde derin değişikliklere yol açıyor.
Hertz’in Tesla Kumarının İbretlik Hikayesi
Hertz’in Tesla Kumarının İbretlik Hikayesi
Bir çift finans uzmanı iflas eden araç kiralama şirketini satın aldı ve elektrikli araç işine girdi. Ne yazık ki neredeyse her öngörüleri yanlış çıktı.
Zaman Nedir?
Zaman Nedir?
Zaman size sıradan, akışkan, sabit akımla akan bir nehir gibi geliyor olabilir. Belki de biz abartıyoruz zaman ve beyin meselesini.
Sosyal Medya İletişim Krizlerini Nasıl Çözersiniz?
Sosyal Medya İletişim Krizlerini Nasıl Çözersiniz?
Türkiye’de her yıl birçok marka veya kişi sosyal medyada iletişim krizi yaşıyor. Her alanda ciddi profesyonellerle çalışılırken bu iletişim krizleri bireysel çabalarla çözülmeye çalışılıyor. Fakat dünyadaki örneklerine baktığımızda iletişim krizleri tam tersi ciddi strateji ve planlarla çözülüyor.
Apple’ın Geri Dönüşüm Programının Karanlık Sırları
Apple’ın Geri Dönüşüm Programının Karanlık Sırları
Apple, aygıt parçalama robotları ve geri dönüşüm yüklenicilerinden oluşan ağını eski aygıtları yeniden kullanmanın daha çevreci bir yolu olarak tanıtıyor. Uzun süren bir mahkeme mücadelesi ve Businessweek araştırması sektörün kirli sırlarına ışık tuttu.
Hesap Lütfen
Hesap Lütfen
Restoran ve kafelerin artan fiyatları tüketicinin sabrını zorlarken işletmeler de bu durumdan çok memnun değil. Yüksek enflasyonun vurduğu yeme içme sektörü, kârını korumakla müşteriyi elinde tutmak arasında bir seçim yapmaya hazırlanırken tüketiciler bu alandaki alışkanlıklarını değiştirmeye başlıyor.
Sermaye Hikâyeye Akıyor
Sermaye Hikâyeye Akıyor
Paranın maliyetinin arttığı, jeopolitik gelişmelerin eski akımların yönünü değiştirdiği ortamda, tüm dünyada portföy yöneticileri hikayesi olan ve güvenli alanlara kaymaya çalışıyor. Gelişen ülkeler arasında ilk sıra kuşkusuz yeni yıldız Hindistan’ın. Ama onun dışındaki “para eden” hikayeler hangi ülkelerde?
Beşiktaş Sahada Atamadığı Çalımı Borsada Attı
Beşiktaş Sahada Atamadığı Çalımı Borsada Attı
Tarihinin kazanma yüzdesi en düşük sezonunu geçiren Beşiktaş, Galatasaray’ın 39, Fenerbahçe’nin tam 35 puan gerisinde bulunuyor. Gerek galibiyet geliri gerekse diğer gelirlerde büyük kayıp yaşayan şirket, yüzde 250 bedelli sermaye artırımı ile gündeme geldi. Ancak hisse tüm olumsuzluklara rağmen hisse getirisinde ezeli rakiplerinin toplamından fazla getiri elde etti. Ta ki, SPK’nın 6 yatırımcıya verdiği cezaya kadar...