Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Türkiye’nin Seçimi
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
  • 27 Nisan 2024 09:35
  • Açıl Sezen
Türkiye’nin Seçimi

Bu sefer genel ya da yerel seçimlerden, siyasetten söz etmiyorum. Zira önce genel sonra yerel seçimleri yaptık. Önce halk seçti. Sonra seçilenler kendi seçimlerini yapmaya başladılar.


En kritik seçim, genel seçimler sonrasında önceki ekonomi politikasına devam mı, tamam mı idi. Tamam denildi, yeni ve bilindik politikaya geçildi. Bu kez tercih sırası kamuoyuna geldi. Eski politikaların yarattığı güven tahribatı nedeniyle döviz mi, TL mi? Yatırımcılar yerel seçim öncesi doları tercih etti. İktidar, beklentilerini karşılamayan yerel seçim sonucuna rağmen ekonomi yönetiminin yaklaşımına onay verdi, devam dedi. Belki de en önemli seçimdi. Yatırımcıların bir bölümü bunu görünce dolardan TL’ye geçti. Ama büyük bir bölümü ikna değil, seçimi dolardan yana devam etti.


Bundan sonrası için ülke olarak önümüzde gerçekten çok çetin seçimler var.


Bir kısmını yaptığımız, bir kısmını yapacağımız bu seçimler, Türkiye’nin gelecek 4-5 yılının nasıl geçeceğini doğrudan belirleyecek.


● Harcamaya devam mı tamam mı? Ülkede son 2,5 yıldır yaşanan yüksek enflasyon ve bundan bağımsız şekilde belirlenen düşük faiz, kamuoyunda herkesi harcamaya itti. Bu alışkanlık sürecek mi, yoksa makroihtiyati politikalar sonuç verecek mi? Hane halkı harcamaya devam edecek mi, etmeyecek mi? Talep enflasyonunun durgunlaşması için yanıtı kritik.


● Maliye politikasında açık örtme devri tamam mı, devam mı? Maliye politikası, son 2,5 yıldır para politikasının yarattığı yan etkileri, açıkları örtmeye çabaladı. Harcamaların kısılması yönündeki beklentileri gerçekçi bulmuyorum. Çünkü harcamaların önemli bir bölümü kamunun hem personel hem emekli hem sosyal destekler nedeniyle genişlemesinden kaynaklanıyor ve yapışkan. Ama gelir artıracak önlem alınacak mı, alınmayacak mı? Bütçe genişleyici kalacak mı, kalmayacak mı?


● Sıkılaşma tamam mı, devam mı? Parasal sıkılaşma, ticari kredileri yüzde 70’lerin üzerine taşır, istihdam daralma riski oluştururken sıkılaşma döngüsüne tamam mı yoksa enflasyonu düşürene kadar devam mı? Şirketler dönemsel sıkılaşmalarda mı daha çok hırpalanır, yoksa enflasyonun uzun süre düşmediği yerde iş yapmaya çalışarak mı? Hala istediğimiz yere gelmiyorsa, enflasyonu düşürmek için daha fazla sıkılaşma önlemine tamam mı, devam mı?


● Üretmeye devam mı, tamam mı? O kadar uzun yıllardır o kadar kriz üretmeye mazhar olduk ki, sanayicimiz yorgun. Kendini sürekli değişen kurallara adapte etmeye, öngörülemezlik içinde savrulmaya, jeopolitik gerginlikler ya da yön değiştirmeler nedeniyle sürekli hacıyatmazı oynamaya devam etmek istemiyor. Yılların sanayicilerini bile artık bu çabaya değip değmediğini sorgularken görüyoruz. Satıp çıkmak mı? Kapatıp bırakmak mı? Kapatıp farklı bir ülkede açmak mı? Zor tercihler.


● Bu büyüklükte kalmaya devam mı, tamam mı? Bazı şirketler açısından son 2,5 yıl kendini ucuza fonlayıp sermaye tamponu yaratma imkânı oldu. Bazıları için ise olmadı. Yükselen kredi maliyetlerinin yarattığı zorluklar nedeniyle bazı şirketler konsolide olacak. Bazıları birleşme imkânı, bazıları ise satma fırsatı arayacak. Kaynağı ve finansmana erişimi olanlar açısından seçim bu. Mevcut büyüklükte kalmak mı, bu dönemi büyümek için fırsata çevirebilecek ortama dönüştürmek mi? Hangi fiyat doğru? Ya tam büyüme aşamasındayken kurallar ya da konjonktür değişirse? Riski almak için iyi zaman mı? Zor zeçimler.


● Asgari ücret zamlarına devam mı tamam mı? Bir yanda enflasyon nedeniyle savrulan ve zorlanan orta ve dar gelirliler, diğer tarafta her asgari ücret zammından sonra yükselen fiyatlarla şaşan enflasyon hesabı. Yılbaşından bu yana 15 puana ulaşan ve yıl ortasında muhtemelen yüzde 25’lerde olacak bir enflasyonun telafisini yapmak mı? Yoksa “acı reçete”yi bunları göze alarak uygulamak mı? Yılsonu Merkez Bankası yüzde 36, ekonomistler yüzde 40-45 arası enflasyon beklerken, çalışanlara gelirlerinin alım gücünün üçte birini kaybetmeye ikna etmek kolay olmayacak. Ayrıca enflasyon farkı alan kamu çalışanları ve sendikalı işçiler ile bu imkânı bulamayanlar arasında yepyeni bir makas daha açılacak. Zor tercihler.


● Emekli maaşlarına düzeltme var mı yok mu? Emekliler kuşkusuz ki seçimin en büyük belirleyicilerinden biri oldu. EYT ile birlikte 16 milyona ulaşan emekli sayısı, düşük maaş alan emeklilere düzeltme yapılmasının önündeki en büyük engellerden biri olmuştu. En düşük emekli maaşı olan 10 bin lira ile yaşamak imkânı neredeyse kalmamışken, bu maaşlara enflasyon haricinde düzeltme yapılacak mı, yapılmayacak mı? Çalışanın durumu da zor, ancak kendine ek gelir üretme imkânı var. Bu imkânını yitirmiş milyonlarca emekli için hayat koşullarını toparlayacak bir zammı vermek mi? Yoksa tüm bu saydığımız harcamalar yapıldığında ortaya çıkacak çok yüksek parasal maliyeti monetize ederek enflasyonu hiperenflasyon boyutuna taşıma riskini almak mı?


Ne tarafından bakarsak bakalım, herkesin Nasreddin Hoca gibi kendi açısından haklı göründüğü bir ortam.


Sorular kısa vadeli ama vereceğimiz yanıtların etkileri uzun süre bizlerle olacak.


Seçimler zor, kararlar zor, kararların etkileriyle yaşamak daha zor...


Keşke sarı öküzü (enflasyonu) hiç vermeyip, bu sorulara hiç muhatap olmasaydık.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
İhracatçının Kur Dengesi Bozuluyor
İhracatçının Kur Dengesi Bozuluyor
Avrupa Merkez Bankası ile Fed’in gevşemeye farklı zamanlarda geçiş planıyla gündeme gelecek güçlü dolar, zayıf euro tablosu ihracatçıda tedirginlik yaratıyor
“İşleri Büyütelim"
“İşleri Büyütelim"
Paranın pahalılaşması “işleri büyütelim” demeyi zorlaştırıyor
Nostalji: Türkiye, Tarımda Kendi Kendine Yetebilen Yedi Ülkeden Biridir
Nostalji: Türkiye, Tarımda Kendi Kendine Yetebilen Yedi Ülkeden Biridir
Tarım sektöründeki sorunlar sürerken, enflasyonun tek hanelere indirilmesi güç olabilir
Alman Ekonomik Modelinin Sonu mu?
Alman Ekonomik Modelinin Sonu mu?
Almanya’nın mevcut menfi gidişatı sadece aşağı doğru bir harekete değil, Alman üretim ve mühendislik kabiliyetlerinin yani “Alman Malı”nın parlak geçmişinin de sona yaklaştığına işaret ediyor olabilir
İTÜ’nün ARI’sı Daha Çok Bal Yapmanın Peşinde
İTÜ’nün ARI’sı Daha Çok Bal Yapmanın Peşinde
Türkiye’nin teknoloji alanındaki rekabet gücünü küresel ölçekte artırmayı hedefleyen İTÜ ARI Teknokent, 2030’a kadar teknoloji yaşam merkezine evrilen bir yapı haline dönüşmeyi planlıyor. 2024 yılı içerisinde kendi girişim sermayesi yatırım fonunu kuracak teknoparkın destek mekanizmalarından İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde girişimlerin ciroları 200 milyon dolar ve ihracat tutarları ise 115 milyon dolara ulaşmış durumda.
Şirketinizin Piyasa Değerini Algoritmalar mı Belirliyor?
Şirketinizin Piyasa Değerini Algoritmalar mı Belirliyor?
Algoritmalar karmaşıklaştıkça piyasaların dinamiklerini anlamak insanlar için gittikçe zorlaşıyor
Hızlanan Dönüşümde Değişimi Yönetmek
Hızlanan Dönüşümde Değişimi Yönetmek
Elektrikli araçların daha fazla benimsenmesi nedeniyle otomotiv endüstrisi hızlı bir dönüşüm içerisinde ve bu da otomotiv sanayi ile tedarik zinciri ekosisteminde derin değişikliklere yol açıyor.
Hertz’in Tesla Kumarının İbretlik Hikayesi
Hertz’in Tesla Kumarının İbretlik Hikayesi
Bir çift finans uzmanı iflas eden araç kiralama şirketini satın aldı ve elektrikli araç işine girdi. Ne yazık ki neredeyse her öngörüleri yanlış çıktı.
Zaman Nedir?
Zaman Nedir?
Zaman size sıradan, akışkan, sabit akımla akan bir nehir gibi geliyor olabilir. Belki de biz abartıyoruz zaman ve beyin meselesini.
Sosyal Medya İletişim Krizlerini Nasıl Çözersiniz?
Sosyal Medya İletişim Krizlerini Nasıl Çözersiniz?
Türkiye’de her yıl birçok marka veya kişi sosyal medyada iletişim krizi yaşıyor. Her alanda ciddi profesyonellerle çalışılırken bu iletişim krizleri bireysel çabalarla çözülmeye çalışılıyor. Fakat dünyadaki örneklerine baktığımızda iletişim krizleri tam tersi ciddi strateji ve planlarla çözülüyor.
Apple’ın Geri Dönüşüm Programının Karanlık Sırları
Apple’ın Geri Dönüşüm Programının Karanlık Sırları
Apple, aygıt parçalama robotları ve geri dönüşüm yüklenicilerinden oluşan ağını eski aygıtları yeniden kullanmanın daha çevreci bir yolu olarak tanıtıyor. Uzun süren bir mahkeme mücadelesi ve Businessweek araştırması sektörün kirli sırlarına ışık tuttu.
Hesap Lütfen
Hesap Lütfen
Restoran ve kafelerin artan fiyatları tüketicinin sabrını zorlarken işletmeler de bu durumdan çok memnun değil. Yüksek enflasyonun vurduğu yeme içme sektörü, kârını korumakla müşteriyi elinde tutmak arasında bir seçim yapmaya hazırlanırken tüketiciler bu alandaki alışkanlıklarını değiştirmeye başlıyor.
Sermaye Hikâyeye Akıyor
Sermaye Hikâyeye Akıyor
Paranın maliyetinin arttığı, jeopolitik gelişmelerin eski akımların yönünü değiştirdiği ortamda, tüm dünyada portföy yöneticileri hikayesi olan ve güvenli alanlara kaymaya çalışıyor. Gelişen ülkeler arasında ilk sıra kuşkusuz yeni yıldız Hindistan’ın. Ama onun dışındaki “para eden” hikayeler hangi ülkelerde?
Beşiktaş Sahada Atamadığı Çalımı Borsada Attı
Beşiktaş Sahada Atamadığı Çalımı Borsada Attı
Tarihinin kazanma yüzdesi en düşük sezonunu geçiren Beşiktaş, Galatasaray’ın 39, Fenerbahçe’nin tam 35 puan gerisinde bulunuyor. Gerek galibiyet geliri gerekse diğer gelirlerde büyük kayıp yaşayan şirket, yüzde 250 bedelli sermaye artırımı ile gündeme geldi. Ancak hisse tüm olumsuzluklara rağmen hisse getirisinde ezeli rakiplerinin toplamından fazla getiri elde etti. Ta ki, SPK’nın 6 yatırımcıya verdiği cezaya kadar...