Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Özel Dosya

“Tasarruf ve Yatırım”; Tam da Kadın İşi
Hane halkının ihtiyaç ve tasarruflarının şekillendirilmesinden finans dünyasında oyunun kurallarını belirlemeye kadar kadınlar paranın yönetiminde önemli rol oynuyor
  • 8 Mart 2024 13:24
  • Özlem Bayraktar Gökşen
“Tasarruf ve Yatırım”; Tam da Kadın İşi

8 Mart geldiğinde ve konu ekonomi olduğunda ilk cümlelerde “kadının işgücüne katılım payı” üstünde çeşitli istatistikleri paylaşıp, daha gidilecek ne kadar yol olduğu ile söyleyeceklerimizi bitiririz. Ta ki bir sonraki “8 Mart” a kadar. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında gidecek çok yolu olduğunu ve konu ülkemiz özelinde olduğunda o yolun biraz daha uzun olduğunu söylemek kimseyi şaşırtmaz. İktisadi refah ve kalkınma için, “kadını” yok sayarak bir yere gelmenin mümkün olmadığını biliyoruz ama aldığımız mesafe son derece sınırlı.


Bugün kapsamı biraz daha daraltalım. Benim de içinde yer aldığım finans sektöründe “kadın” olmak ile ilgili bazı verileri paylaşıp, gördüklerimi özetlemek isterim. Finans sektörü, iş dünyası içerisinde diğer sektörler ile karşılaştırıldığında kadının varlığının çok daha yüksek olduğu bir resim çiziyor. TÜİK verilerinden yola çıkarak baktığımızda ekonomik faaliyete göre istihdam edilenler başlığı altında, “finans ve sigorta faaliyetleri” içinde 2023 sonu itibariyle 357,000 kişi istihdam ediliyor. Kadının bu istihdam içindeki payı yüzde 46,5 ile yarıya yakın bir yeri işaret ediyor. Diğer taraftan bu sektörde uzun yıllardır bulunuyor olmam önemli oranda gözlem yapma fırsatını verirken, kadınlarda temsil oranının yüksek olmasının “yönetim” seviyesinde aynı oranda yansıma yaratmadığını görmeme neden oldu. Karar verme mekanizmalarında ve özellikle “liderlik” statülerinde finans sektöründe de “kadın” varlığı belirgin olarak az diyebiliriz. Ancak, geçtiğimiz senelerde en “tepe” noktalarda kadın liderler konusunda önemli adımlar atılmasının ekonomi ve finans dünyasında karar alma mekanizmalarında kapıyı yadsınamaz oranda açtığını düşünüyorum. Christine Lagarde’ın ilk kadın IMF Başkanı olduktan sonra, “ilk”ler statüsünü ilk Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak devam ettirmesini son derece önemli buluyorum. Lagarde’ın IMF’de yerini, Kristalina Georgieva’ya teslim etmesi de bir o kadar kritik bir gelişme. Buna ek olarak dünyada finans dünyasında oyunun kurallarını belirleyen ABD’de Janet Yellen’ın ilk kadın Fed Başkanı oluşu sonrasında, yine ABD’nin ilk kadın Hazine Bakanı olması da, küresel anlamda önemli bir mesaj veriyor. En üst kapıların açılması önemli bir milat olarak görülebilir ama diğer taraftan gidecek uzun bir yol olduğunun da altını çiziyor.


En üst mevkilerden başlarken, en küçük ekonomik birimler içinde, hane halklarında, “kadının” yeri ve “tasarruf ve yatırım” alanlarında ne kadar söz sahibi oldukları da, bu uzun mesafe hakkında bir fikir verebilir. İşte burada yine “işgücüne katılım oranının” düşüklüğünün karar mekanizması içerisinde kadını arka plana atışından başlayabiliriz. Elbette sorun, sosyo-kültürel temelleri de içerisine alırsak çok katmanlı. Ama temel bazı noktaların da halen adaletli bir görünümden uzak resim çiziyor olması ve aile içerisinde “tasarruf” kararlarında arka plana atılıyor gibi görülse de aslında yine sorumluluğun omuzlarına yüklendiğinin göz ardı edilmesi, daha “farkındalık” konusunda bile yapılacaklar listesinin uzun olduğunu gösteriyor. Kayıtlı ekonomi içerisinde işgücüne katılım oranının yüzde 36 olması ve aslında gün içerisinde aile bireylerinin ihtiyaçları konusunda kararları belirleyici, planları ana yapıcı konumunda olsa dahi, “eve parayı getiren” olmadığı için sesinin duyulmadığı ve önemsenmediği bir toplum yapısına sahip olduğumuzu söylemek yanlış olmaz. Aslında “görünmez” nitelikteki kadının yeri, gün içerisinde aile bireylerinin ve özellikle çocuklarının harcamaları konusunu yönetmesi nedeniyle, onu “ana” belirleyici yapmakta. Bu kararlar çerçevesinde daha “temkinli” duruş eğiliminde olması ve yatırım kararlarında risk profilinin daha düşük olmasının nedenlerinin de kolay anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum. Bu noktada kadın “para”dan anlamaz genel kanısının yanlış olduğu kadar, uzun yıllardır devam eden bu son derece yanlış inanışın ne kadar empoze edici olduğunu ve kadınlar üzerinde de farkında olmadan önemli bir kabullenişe neden olduğunu üzülerek izliyorum. Bu noktada son yıllarda özellikle ön plana çıkarılan “finansal okur yazarlık” konusunun özellikle kadınlar nezdinde çok daha ciddiye alınması gerektiğini düşünürken, bu konuda kendi imkanlarım çerçevesinde de elimden geleni yapmayı önemli bir görev olarak algılıyorum.


Dünya kadın emekçiler günümüz kutlu olsun. Her sene hayatın her alanında katılımımızı adaletli seviyeye yükseltip, “daha da kutlu” olsun demek üzere!


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Google’da Haklarını Arayan Kadın
Google’da Haklarını Arayan Kadın
“Problemler tek bir dava ile çözümlenemeyecek kadar zor ve yaygın. Ancak eşitlik mücadelesi sadece kadınların değil, toplumun meselesidir”
Hiç Bir Ülke Kadınlara Eşit Fırsat Sunmuyor
Hiç Bir Ülke Kadınlara Eşit Fırsat Sunmuyor
Dünya genelinde iş dünyasında kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı düşünülenden çok daha büyük
Savaş Kazanımları da Geri Alıyor
Savaş Kazanımları da Geri Alıyor
Savaş; şiddet, yoksulluk, zorla yerinden etme, güvensizlik, geleceksizlik ortamı yaratırken, toplumsal cinsiyet eşitliğini gerileterek kadınların kazanılmış haklarına da darbe vuruyor
“Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz”
“Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz”
Z Zurich Vakfı mesleğinin ilk yıllarında köylerde çocukların yaşamlarına dokunmak üzere atanmış binlerce kadın öğretmene eğitim veriyor, gelişimlerine katkı sağlıyor.
Ücretsiz | 8 Mart Kadınlar Günü Özel Sayısı Yayında!
Ücretsiz | 8 Mart Kadınlar Günü Özel Sayısı Yayında!
Bloomberg Businessweek Türkiye'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için çıkardığı özel yayınını ücretsiz olarak indirebilirsiniz!
Programlanmış Eşitsizlik
Programlanmış Eşitsizlik
Kadınların teknoloji ve girişim alanlarında desteklenmesi toplumsal cinsiyet eşitliği ve ekonomik açıdan kritik önemde… Günümüzde girişimci kadınlar daha fazla sermaye toplamak için erkeklerle ortaklık yapmak durumunda kalırken, yapay zeka alanında kadın temsili çok yavaş ilerliyor. Tarihte bilişim sektöründeki birçok ilki gerçekleştiren kadınlar, bugün “erkek egemen dünya” haline gelen sektörde cam tavanları kırma mücadelesi veriyor
Şirketlerin Başında Artık İş Adamları Değil İş İnsanları Var
Şirketlerin Başında Artık İş Adamları Değil İş İnsanları Var
Sanayide etkinlikleri artan girişimci kadınlar deniyor, yanılıyor ve tekrar deneyip başarıyorlar
İş Dünyasında Kadın Olmak
İş Dünyasında Kadın Olmak
Margaret Thatcher, “Eğer bir şeyin söylenmesini istiyorsanız erkekten, yapılmasını istiyorsanız kadından isteyin” derken kadınların profesyonel dünyadaki iş bitirici ve sonuç odaklı yaklaşımına vurgu yapmıştı.
Paraya Yön Veren Kadınlar
Paraya Yön Veren Kadınlar
Küresel ekonominin büyük sınavlar verdiği son yıllarda, ekonominin büyük kurumlarında kadın figürler ön plana çıktı. Adını sıkça duyduğumuz bu isimler, hem kadın elinin değdiği küresel ekonomiyi daha iyi hale getirmek için hem de tüm dünyada devam eden cinsiyet eşitsizliğine yönelik yeni bir algının inşa edilmesinde büyük öneme sahip.
Tarımda Kadın Eli
Tarımda Kadın Eli
BEE’O Propolis Kurucu Ortağı Aslı Elif Tanuğur Samancı kadınların tarım ve gıda sektörüne kesinlikle girmesi ve hatta bu konuda pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söylerken Baltalı Gıda Kurucusu Hesna Funda Baltalı kadınlara “Girişim her yaşta yapılabilir, önemli olan zamanlama “ tavsiyesinde bulunuyor.
Cinsiyet Eşitliği 286 Yıl Uzakta
Cinsiyet Eşitliği 286 Yıl Uzakta
Kadınların 167 yıl önce daha insani koşullarda çalışma ve eşit ücret için başlayan, ardından kamuda daha fazla yer alma, temsil edilme, seçme ve seçilme haklarını da içeren toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi, pek çok kazanım getirse de kadınlar gerek iş gerek toplumsal hayatta eşitliğin 286 yıl uzağında.