Businessweek
Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine aboneliğiniz boyunca tam erişim sağlayabilirsiniz. Abone Ol

Ekonomi

Seçim Sonrası Değişen Rüzgar
Ekonomide 2024’ün geri kalanında sürecin daha da netleştiği bir senaryoya geçmiş gözüküyoruz.
  • 5 Nisan 2024 09:49
  • Gizem Öztok Altınsaç
Seçim Sonrası Değişen Rüzgar

Seçim belirsizliğinin geride kalması, para politikasının doğru bir zemine oturması, beklenti yönetiminin güçlenmesi, not artışlarının devam etme olasılığı ve gri listeden çıkma gibi potansiyel konular ikinci ve üçüncü çeyrekte Türkiye’ye olan sermaye akışını (portföy akımları) destekleyecektir. Son yılların en güçlü sermaye girişini görme ihtimalimiz mevcut (bono+hisse). Öte yandan bundan sonrası için daha stabilize olmuş bir TL’den bahsedebiliriz. TCMB Rezervleri açısından da dip seviyeleri görmüş olabiliriz ve bundan sonrasında merkez bankasının yeniden rezerv biriktirmeye başladığı bir dönem olası gözüküyor.


Bu özetin ardından en önemli konumuz olan enflasyonla mücadeleye bakarsak. Son gelen enflasyon verileri sonrası yıllık rakam yüzde 70’e yaklaşmış durumda ve Haziran ayına kadar bu yükseliş devam edecek. Verinin detaylarında hem kur geçişkenliğinden kaynaklanan çekirdek enflasyondaki yükseliş, hem hizmet enflasyonunun son derece katı olması gibi konular bu mücadelenin daha zor olacağını ve zaman alacağını gösteriyor.


Bu hafta gelen Mart ayı geçici dış ticaret verilerinde de halen tüketim malı ithalatındaki yıllık artışın yüzde 20’lere yakın seyretmesi, iç talebin gücünü, özellikle tüketim talebinin gücünü ortaya koymakta. Fakat bu verilerin geride kaldığını özellikle son iki haftada gelen son derece güçlü sıkılaşma adımlarını hesaba katarsak ekonominin önünde belirgin bir soğuma sürecinden bahsedebiliriz. Dolayısıyla muhtemelen yıllık bazda yüzde 5’e yakın artış kaydettiğimiz birinci çeyreğin ardından her çeyrek kademeli yavaşladığımız bir iktisadi senaryo şaşırtıcı olmayacak.


Kredilerdeki yavaşlama devam ederken reel kesimin bir süre daha krediye erişiminin zor olması beklenmeli. Çünkü enflasyonun seviyesi ve katılığı yüksek, mücadele de zaman alacak. En azından bundan sonraki 4-5 aylık vadede de para politikasının sıkı duruşunun artması olası. Bir de bunlara olası enerji zamlarını da eklersek bir süre daha enflasyonun belini kırmak zor olacak. Toplamda merkez bankasının bu mücadelede son derece kararlı durduğunu ve beklenti yönetimini de iletişimini de buna göre yaptığını biliyoruz, bu son derece kıymetli ve süreci daha öngörülebilir kılıyor.


Elbette ki soğuyan bir ekonomide reel kesim bilançoları üzerinde risk oluşturur. Dolayısıyla reel kesimin bundan sonraki nakit yönetimini daha da sıkılaşan bir para politikası çerçevesinde yapması gerekecek. Zorlanan bilançolar da, işsizlikte artış da göreceğiz. Benzer şekilde bankalar açısından da aktif kalitesinin dikkatli yönetilmesi gereken bir dönem. Şu an bankacılık sektöründe takibe giden alacak oranı son derece düşük ve yüzde 1,6 seviyesinde. Burada elbette artış kaçınılmaz gözüküyor. Fakat bunun sistem üzerinde bir risk oluşturması da çok söz konusu değil. Unutmayalım enflasyonla mücadele hele ki enflasyon yüzde 70’lerin üzerine çıktıysa maliyeti olan, vakit alan, sabır gerektiren bir süreç. Dolayısıyla her kesimin buna hazırlıklı olmasında fayda var.


Süreç doğru işlediği takdirde, 2024 sonunda enflasyonun şu anki piyasa beklentilerine (yüzde 40-45 bandı) yakınsama ihtimali de oldukça yüksek. Buradaki en belirsiz konu büyümenin ne boyutta yavaşlayacağı. Sıkılaşma devam ettiği ve yıl sonunda da sürdüğü takdirde, düşündüğümüzden daha fazla bir iktisadi yavaşlama (sert iniş) görme olasılığını da söylemek lazım.


TL Konusu...


Faiz artışı ile başlayan ve seçimin geride kalması, ekonomi yönetiminin yoluna devam etmesi ile gelen süreçte TL tarafında nominal değerlenme görmekteyiz. Birkaç güne bakarak yorum yapmak eksik olabilir. Yine de TCMB’nin TL’de daha fazla değerlenmenin önüne de geçmek adına piyasadan döviz almaya başladığını görüyoruz.


Dolayısıyla TCMB şiddetli değer kaybı istemediği gibi, değer kazancına da sıcak bakmıyor (ki doğru adım). Unutmayalım TL’deki nominal değer kazancı iç talebi destekleyen bir faktör. Oysa ki banka iç talebi net şekilde soğutma çabasında. Öte yandan zaten zor durumda olan ihracatçıyı değerli TL’nin daha da zorlaması da tercih edilmeyecektir.


Yabancının TL’ye dair duruşu net. Son dönemdeki gelişmeler çerçevesinde ekonomiye para sokmaya hazırlanan bir yabancı mevcut. Hane halkı ve reel kesim tarafında ise yılın ilk çeyreğinde dövize talebin çokça arttığını izlemiştik. Bu durum tahminim yerini sakinlemeye bırakacaktır. Dolayısıyla en azından önümüzdeki yakın dönemde TL açısından aşağının da yukarının da bir miktar sınırlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yıl sonu piyasa tahminlerinde de bir miktar yukarı yönlü hareketler halen korunuyor.


Büyük resme bakacak olursak, son 6-7 yıldır finansal piyasalarda yaşadığımız olumsuz sürecin tersine dönmesi ve bunun konjonktürel değil de yapısal/kalıcı olma fırsatı mevcut. Umarım ülkece bu fırsatı görüp doğru değerlendiririz. Ve böylece bundan bir sonra gelmesi gereken reform adımlarına özellikle eğitimde ve hukukta alan açmış oluruz.


Dergi Erişimi
Dergi içeriklerini okumak için Bloomberg Businessweek Türkiye dijital dergisine abone olmanız gerekmektedir.Abone değilseniz abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz
Abone Ol
Eğitime Kimse “YÖK” Demiyor
Eğitime Kimse “YÖK” Demiyor
Yurt dışında eğitim almayı planlayan öğrencilerin gelecekteki mesleki yeterliliklerini artırmayı hedefleyen YÖK yeni düzenlemesi ile denklik vermeyi zorlaştırıyor. Düzenleme ile sıralamalarda ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek, ilk bin üniversiteden mezun olanlara YKS’ye girme şartı olmayacak. İlk binin dışında olan üniversiteler için ise YKS’ye girmek zorunlu olacak.
Yapay Zekâya Karşı İşi En Güvende Olanlar Çiftçiler, İnşaatçılar Ve Temizlikçiler
Yapay Zekâya Karşı İşi En Güvende Olanlar Çiftçiler, İnşaatçılar Ve Temizlikçiler
Yapay zekânın giderek gelişmesi ve üretimde daha aktif hale gelmesiyle birlikte en fazla tartışılan konuların başında istihdama etkileri geliyor. Yapay zekânın istihdamı en olumsuz etkileyeceği alanın ofis işleri olması bekleniyor. İşsiz kalanların yeniden iş bulma süresi 10 aya ulaşabilir.
Dünyanın Enerjisi Yapay Zekâ, Kripto Para Ve Elektrikli Araçlara Gidiyor
Dünyanın Enerjisi Yapay Zekâ, Kripto Para Ve Elektrikli Araçlara Gidiyor
Günümüz dünyasında teknolojinin hızlı değişimi, enerjisi ihtiyacına yönelik tartışmaları güncel tutmaya devam ediyor. Teknolojinin enerjiye olan bağımlılığı diğer taraftan sürdürülebilirlik konusunu daha da önemli hale getirirken, artan talebi karşılamak için “yeşil dönüşüm” politikaları zarar görebilir.
Direnen Beyin
Direnen Beyin
“Her insanın hayatında kaçmakla direnmek arasında bir seçim yapmaya zorlandığı anlar vardır. Ben direniyorum.” Charles Bukowski
Mutluluk Para Getirir mi?
Mutluluk Para Getirir mi?
Fiziksel ve zihinsel esenliğe yatırım yapan şirketlerdeki mutlu çalışanlar çok daha verimli oluyor
Şirketiniz Reklam Dünyasının Yeni Normlarına Uyum Sağlıyor mu?
Şirketiniz Reklam Dünyasının Yeni Normlarına Uyum Sağlıyor mu?
Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi, kullanıcı davranışlarını anonimleştirilmiş veriler üzerinden analiz ederek, kişisel olmayan veri toplama yöntemleriyle kişiselleştirilmiş reklam deneyimleri sunuyor
Hasat Zamanı...
Hasat Zamanı...
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Açıl Sezen yazdı;
Büyüt ya da Sat
Büyüt ya da Sat
Yerel seçimleri de geride bıraktık. Görünen o ki önümüzde seçimsiz dört, dört buçuk yıllık bir süre var. Bir seçim sürecini daha geride bırakırken; artık reel kesim için önüne bakma zamanının nihayet geldiğini söyleyebilirim.
Arı Popülasyonundaki Çöküş Durdurulamıyor
Arı Popülasyonundaki Çöküş Durdurulamıyor
Dünyada arı nüfusu günden güne azalıyor. Arı sayısındaki düşüş nedeniyle bitkilerdeki tozlaşmanın azalması besin olarak tüketilen bitkilerin dörtte üçünün risk altına girmesine neden oluyor.
ABD Ekonomisinde Tüm Simulasyonlar Borç Krizine İşaret Ediyor
ABD Ekonomisinde Tüm Simulasyonlar Borç Krizine İşaret Ediyor
Bloomberg, ABD’nin borç görünümüne ilişkin bir milyon öngörü simülasyonu gerçekleştirdi. Bunların yüzde 88’i borçlanmanın sürdürülemez bir patikada olduğunu gösteriyor.
Pasif Yatırım Dünyasının Yükselen Fon Yöneticileri
Pasif Yatırım Dünyasının Yükselen Fon Yöneticileri
Birkaç fon, para yönetimine aktif bir yaklaşımın, en azından bir süreliğine hâlâ piyasayı yenebileceğini gösteriyor
ABD'de Çip Endüstrisi Yapay Zekâ ile Canlanacak
ABD'de Çip Endüstrisi Yapay Zekâ ile Canlanacak
Eski Google mühendislerinin kurduğu MatX adlı yeni bir girişim, çip üreticilerine yönelik yeni bir heyecanı yansıtıyor.
Royal Bank of Canada’nın Yeşil Finansman Sancıları
Royal Bank of Canada’nın Yeşil Finansman Sancıları
Kanada’nın en büyük bankası Royal Bank of Canada’nın enerji finansmanında yaşadığı sıkıntılar, bankaların daha düşük karbonlu bir geleceğe geçişte üzerinde yürümeleri gereken ince çizgiyi gösteriyor.
Yaşlanmaya Hiç Hazır Değiliz!
Yaşlanmaya Hiç Hazır Değiliz!
Türkiye nüfusu yaşlanırken gelir kaybından bakım sorunlarına kadar pek çok sıkıntıyla karşı karşıya gelmeye başlıyor. Kamunun sosyal politikaları refah artışı için temel rol oynasa da başta sigorta sektörü olmak üzere özel sektöre de önemli rol düşüyor.
Musk’ın Starlink Terminalleri Yanlış Ellere Düşüyor
Musk’ın Starlink Terminalleri Yanlış Ellere Düşüyor
Starlink’in bir iletişim aracı olarak etkinliği, uydu internet hizmetini dünya çapında büyüyen bir karaborsa ticaretinin hedefi haline getiriyor.
Dolarizasyonu Azaltacak Faiz Neresi?
Dolarizasyonu Azaltacak Faiz Neresi?
Seçim öncesi alınan dövizlerin satılmaya başlanmasının ardından bunun devam edip etmeyeceği beklenecek. Piyasada döviz alıcısı haline gelen Merkez Bankası, ilk raundu kazanmış görüyor. Kurda denge noktası nerede oluşacak?
İsviçre’de Yeni Bankacılık Fırtınası Riski
İsviçre’de Yeni Bankacılık Fırtınası Riski
Julius Baer’in sıkıntıları Credit Suisse’te karşılaşılan hataları anımsatıyor. Yönetim ise benzeri bir kaderden kaçınabileceğini söylüyor
TL’den Ümidi Kesen Sanayici Döviz Kredisine Kayıyor
TL’den Ümidi Kesen Sanayici Döviz Kredisine Kayıyor
Parasal sıkılaşma sonrasında yükselen Türk Lirası faiz ve kredi büyüme kısıtlamaları, sanayicinin kredi tercihini dövize çevirmesiyle sonuçlandı. Özellikle ihracat geliri olan işletmeler, bu imkanı kullanarak daha uzun vadeli ve öngörülebilir finansman arayışına girdi. Döviz cinsi ticari kredilerin payı yılbaşından bu yana 1.5 puan arttı.
Borsada Fonların Gözü Nakit Zenginlerinde
Borsada Fonların Gözü Nakit Zenginlerinde
Enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaşmanın daha da artacağı bir döneme giriyoruz. Nakdin kral olacağı bu dönemde en avantajlı kesim nakit zengini şirketler olacak